Belföld

Változnak a hazai internetezési szokások? – A magyar netezők mára a portálok közül a www.startlap.hu weboldalt használják a legtöbbet – derül ki a Medián Webaudit (www.webaudit.hu) webes nyitóoldalakra vonatkozó méréseiből

Az újévben stabilan a Startlap nyitóoldala a leglátogatottabb a portálok között, maga mögé utasítva olyan nagy híroldalakat mint az Origó vagy az Index kezdőlapja.

A Medián Webaudit mérései szerint közel 160 ezer látogatást (unique user session) regisztrál a http://www.startlap.hu internetes cím hétköznaponként. A tendencia arra vall, hogy az egyre bővülő külföldi és hazai tartalmak kezelését a felhasználók szívesebben bízzák egy erre szakosodott portálra és előszeretettel kutakodnak a neten egy jól strukturált tematikus linkgyűjtemény kalauzolásával.

Piacvezető pozíciót szerzett a Startlap: 2001. novembere óta nyitóoldalát többen használják, mint a legnagyobb hírportál, az Origo kezdőoldalát. A Medián Wedaudit adatai szerint a Startlap kezdőlapja a legkedveltebb az internetezők körében: naponta 160 ezren keresik fel. A Startlap legismertebb oldala 1999. óta létezik és jelenleg 44 témában, tematikus oldalai pedig több mint 600 témában napi aktualitásokkal bővítve kalauzolja az oldalra lépőket. A Startlap, mely a lap.hu mozgalom elindításával – idehaza elsőként – nyitott szerkesztőségi rendszert hozott létre, szolgáltatásaiban mindig a felhasználók leggyorsabb és legkönnyebb információhoz jutását tartotta szem előtt.

Erre irányul legújabb vállalkozása is, egy, a hazai netről eddig hiányzó, gyors, pontos, könnyen kezelhető apróhirdetési centrum létrehozása. A Startlap Aprón 22 hirdetési kategóriában kereshetnek az idelátogatók. Megtalálhatók itt többek között az álláshirdetések, az ingatlan, gépjármű, audió-videó, játék, zene, társkereső hirdetések, régiségek vagy a szórakozással, családdal kapcsolatos információk. Az alig egy hónapja indult Startlap Apró (http://www.startapro.hu) robbanásszerűen fejlődik: már naponta közel hatezer látogató olvassa a napról napra növekvő hirdetéseket, melyeknek száma jelenleg csaknem 7000.

A Startlap Apróban összetett keresőmotor segíti a könnyebb eligazodást: lehetőség van a régiók, kategóriák szerinti keresésre is. A hirdetések feladása ingyenes, egyszerű regisztrációval történik. A Startlap Apróban csak aktuális hirdetések olvashatók, ennek biztosítéka, hogy a szerkesztőség az elévült információkat a lapról eltávolítja érvényességük lejártakor. A hirdetések képpel láthatók el, sőt bármilyen utólagos módosítást is megtehet a hirdetés feladója.

A Startlap Apró szolgáltatásait folyamatosan bővíti az olvasók minél teljesebb körű tájékoztatása érdekében: hamarosan elindul a megjelenő hirdetésekről egyénileg beállítható e-mail és SMS értesítő rendszer, valamint a szabadszavas keresés is.

Gerentsér Imre internetes lapigazgató elmondta: “A Startlap indításakor célul tűztük ki , hogy hatékony segítséget nyújtsunk látogatóinknak az interneten való gyors és könnyű eligazodáshoz. Ugyancsak ezt a célt szolgálja az olvasók által szerkesztett lap.hu rendszerünk is, melynek mára már több mint 600 oldala van. Látogatottsági adataink is bizonyítják, hogy a felhasználók hasznosnak találják az általunk kínált szolgáltatásokat. A Startlap Apró indításával is az olvasói igények még teljesebb kielégítése volt a célunk. Szeretnénk, ha ez a hirdetési centrum is hozzájárulna pozíciónk megerősítéséhez.”

A VNU Budapest Lapkiadó Rt.
31 kiadványával a VNU Budapest Lapkiadó Rt. Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata. A kiadó a magazinpiacon 36%-os piaci részesedéssel rendelkezik, 420 munkatársa kb. 14 milliárd forintnyi éves árbevételt ér el. A kiadó 3 portál és 5 weboldal tulajdonosaként meghatározó szerepet játszik a hazai internet piacon is.
2001. október 1-től a VNU Budapest Lapkiadó Rt. új tulajdonosa a finn SanomaWSOY médiacsoport. A SanomaWSOY Európa ötödik és a világ 12. legnagyobb médiavállalkozása 2,26 milliárd eurós pro forma nettó árbevételével (2000) és 300 lapból álló portfóliójával. Munkatársainak száma meghaladja a 13 ezret.

További információ: Németh Norbert internetes marketing menedzser (tel.: 437-3607, fax: 250-2303, e-mail: nnemeth@vnubp.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik