Belföld

Mélyrepülésben a GKI Ingatlanbarométere

Az ingatlanpiacon a lassulás a tavalyi harmadik negyedévben is folytatódott a fővárosban , konjunktúraindexe -1,7 pontról -12,4 pontra süllyedt - derül ki a GKI és a Wallis Rt. közös felméréséből. Az elemzés az iroda-, üzlet-, raktár- és lakáspiac legfrissebb trendjeire világít rá.

Lakáspiac: kevésbé keresettek a használt lakások

A lakáspiac 2001 harmadik negyedévében a túlkínálat felé billent át, az egyes szegmensek között azonban jelentős eltéréseket figyeltek

meg. Az összesítés szerint jelentősen visszaesett a használt lakások iránti kereslet, ehhez járultak a szezonális hatások, azaz a nyár végén tipikusan pangó ingatlanpiac.

Az új lakások esetében a kínálat szélesedése eredményezett konjunkturális változást. A GKI várakozásai szerint a lakástúlkínálat a következő egy évben is megmarad, bár mértéke némileg csökkenhet. Valószínűleg továbbra is a 80 négyzetméter alatti lakások lesznek a keresettebbek.

A kutatócég nem számít a vállalkozói bérlakásépítés közeli felfutására, mert a vállalkozók profitelvárása jelentősen meghaladja azt az összeget, melyet a lakosság a jövedelméből bérleti díjként havonta képes kifizetni. A GKI szerint a bérlakáspiacon a helyzet akkor változna, ha az állam a befektetések támogatását is vállalná bizonyos jövedelemszint alatt.

Mélyrepülésben a GKI Ingatlanbarométere 1A megkérdezett ingatlanfejlesztők az új lakások esetében a következő egy évben minimális áremelkedésre számítanak. Az ingatlanforgalmazók ennél valamivel optimistábbak: szerintük a harmadik negyedévben 5 százalékkal emelkedett az új építésű ingatlanok négyzetméterára, a következő egy évben pedig az árak 10 százalékos növekedésére számítanak. Az ingatlanforgalmazók szerint a használt lakások ára a vizsgált negyedévben stagnált, a következő 12 hónapban pedig az új építésűeknél alacsonyabb mértékben, várhatóan átlagosan 5 százalékkal emelkedik.

A felmérés múltjaA GKI Gazdaságkutató Rt. az ingatlanpiaci konjunktúra feltérképezésére 2000 elején Budapestre vonatkozóan elindított ingatlanpiaci kutatását előbb Pest megyére, majd az ország egész területére kiterjesztette. A negyedévente készülő felmérés kérdőíves adatgyűjtése a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és az ingatlanforgalmazók, valamint a lakosság válaszain alapul – célja a piaci folyamatok jellemzése és előrejelzése, a konjunkturális változások kimutatása.

Irodapiac: 1,3 millió négyzetméter

Az irodapiacot túlkínálat jellemezte 2001 harmadik negyedévében, az irodapiaci index 2001 novemberében -21 pont volt, míg augusztusban még +3 pont. Ennek oka elsődlegesen a visszaeső kereslet, melynek hatására Budapesten elsősorban a belső kerületekben szabadult fel kiadható irodaterület. A másik ok a jelentősen bővülő kínálat: a felmérés szerint csak 2001-ben mintegy 260 ezer négyzetméterrel nőtt a budapesti irodakínálat, és elérte az 1,3 millió négyzetmétert.

Az ingatlanforgalmazók a következő 12 hónapban a kereslet jelentős emelkedésével számolnak. A GKI szerint viszont a következő egy évben nem várható jelentősebb elmozdulás.

Üzlethelyiségek: differenciálódó piac

Az üzlethelyiség-index 2001. novemberben -8 pont, augusztusban -1 pont volt, e piacon az előző negyedév kiegyensúlyozottsága után a III. negyedévében a kínálati oldal dominált. A frekventált helyen lévő boltok most is keresettek, és szinte teljes kihasználtsággal működnek – vélik a kutatók.

Raktárpiac

A raktárpiaci index novemberben 4 volt, három hónappal korábban pedig 11. A raktárpiac a vizsgált negyedévben a többi szegmenshez képest a legdinamikusabban fejlődött, kiegyensúlyozottnak mondható. A fővárosban és környékén a raktárak kihasználtsága eléri a 95 százalékot.

Építési telkek

Az építési telkek piacán a jövőben várhatóan kis mértékben mérséklődni fog a keresleti nyomás. Az árak további emelkedésére lehet számítani – vélik a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik