Belföld

224/2001. (XI. 21.) Korm. Rendelet

a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) megállapításáról A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 17. § (1) bekezdésének b) pontjában, továbbá 144. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az Országos Munkaügyi Tanács egyetértésével - a Kormány a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.
2. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege a teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén 50 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 11 520 forint, napibér alkalmazása esetén
2304 forint, órabér alkalmazása esetén 288 forint.
(2) Teljesítménybérezés esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes) kötelező legkisebb összege a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén 50 000 forint.
(3) Az (1) bekezdésben említett órabértételt, ha a teljes munkaidő napi 8 óránál
a) rövidebb [Mt. 117/B. § (2) bekezdés], arányosan növelt mértékben;
b) hosszabb [Mt. 117/B. § (3) bekezdés], arányosan csökkentett
mértékben kell figyelembe venni.
(4) Ha a munkaidő a teljes munkaidőnél rövidebb (részmunkaidő), az (1) és (2) bekezdésben említett havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve, az órabértételt pedig az (1) bekezdésben szereplő összeggel, illetve annak a (3) bekezdés szerint arányosan változó összegével kell figyelembe venni.
3. § (1) Ez a rendelet 2002. január 1-jén lép hatályba; rendelkezéseit első ízben a 2002. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.
(2) E rendelet alkalmazásában
a) munkáltatón a költségvetési szervet,
b) munkavállalón a közalkalmazottat és a köztisztviselőt,
c) személyi alapbéren közalkalmazott esetében illetményt, köztisztviselő esetében az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegét is érteni kell.
(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) megállapításáról szóló 197/2000. (XI. 27.) Korm. rendelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik