Belföld

Mosolyogva visszanézni – Japán 2001-ben

Tokióban szinte minden vállalatnál bonenkait tartanak. Ezek a nagy mulatságok feledtetik az év gyötrelmeit, amit a legtöbb cég és a japán gazdaság elszenvedett. Visszatekintve néhány esemény mosolyt csalhat az arcunkra.

Mosolyogva visszanézni – Japán 2001-ben 1A NEC vezérigazgatója, Koji Nishagiki sört kortyolgatva azt mondta a körülötte álldogáló újságíróknak, hogy “szeretné az idei évet elfelejteni, amilyen hamar lehetséges”. Minden oka meg is van erre: cége a március 31-én végződő pénzügyi évet várhatólag 1,17 milliárdos veszteséggel zárja.

Az egész japán gazdaság szenvedett idén. Az ország az elmúlt évtized alatt negyedszer is recesszióba süllyedt, a magas költségvetési hiány miatt a nemzetközi hitelminősítő cégek rontottak a japán államadósság besorolásán, a cégvezetőknek pedig a nemzetközi recesszió mellett az is sok fejfájást okoz, hogy a dinamikusan növekvő kínai gazdaság egyre nagyobb mértékben szipkázza el a térségbe irányuló külföldi befektetéseket. (Korábbi cikkünk a japán gazdaságról >>>) De ahogyan a Brian élete című film elhíresült dala javasolja: nézzük az élet humorosabb oldalát!

A Toyota és a talibán

Mosolyogva visszanézni – Japán 2001-ben 2Minden autószakértő tudja, hogy a Toyota kiváló dzsipeket gyárt, amelyek minden terepen megállják a helyüket. Nem csoda, hogy a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában rengeteg Toyota terepjárót vettek. Az azonban még a Toyota PR-osztályát is meglepetésként érte hogy a Land Cruiser volt a tálibok kedvenc járműve.

Az afgán háború befejeztével sem csökken a kereslet. Amint a New Yorker cikke beszámol róla, az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus az amerikai kormányzattól hat zászlóaljnak elegendő Toyotákat kér Szaddám Huszein megdöntéséhez. Persze nem alapfelszereltségű járművekre vágynak, hanem géppuskával, ágyúval és rakétákkal felszerelt “extra” terepjárókra.

Ütésváltások a külügyben

A régi szép időkben a japán külügyminiszterek kiismerhetőek voltak. Nem nagyon értettek a dolgukhoz, de a megfelelő nagy eseményeken felolvasták a mások által írt beszédet. Persze dollármilliókat költöttek külföldi csecsebecsékre, valamint a szeretőikre, de az ember legalább tudta, hogy mit várhat tőlük.

Mosolyogva visszanézni – Japán 2001-ben 3Az új külügyminiszter, Makiko Tanaka azonban elüt elődjeitől. Hajlamos arra, hogy diplomáciailag fontos találkozókat mondjon le, és a minisztériumban folyó csatározások során azzal is megvádolták, hogy államtitkokat szivárogtat ki a sajtónak.

Tanaka azonban – a korábbi miniszterektől eltérően – harcos alkat. Küzd az elharapódzó korrupció ellen, de személyes ügyeken is képes felkapni a vizet: kisebbfajta botrányt csapott, amikor a császár nem hívta meg egyik fogadására. (Korábbi cikkünk Tanakáról >> )

Pólyában a nők egyenjogúsága

Mosolyogva visszanézni – Japán 2001-ben 4Bármilyen csüggedtek legyenek is a japánok, a trónörököspár gyermekének szinte az egész ország egyhangúlag örült. A kislány, Aiko puszta világrajövetelével hatalmas változásokat hozhat a nők helyzetében.

Már születése után elkezdődött a vita, hogy felülvizsgálják-e a Meiji-korszakban született rendeletet, mely szerint az uralkodócsalád női tagjai nem kerülhetnek a császári trónra. Ha Aiko császárnő lesz, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők előretörjenek a politikában és a vállalatok vezetésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik