Belföld

Fordulat – lefelé

A tőzsdeindexek előző heti teljesítményüket másolták, ám a rendszerbe homokszem került, mert negatív előjellel tették. Hiába csökkentett ismét kamatot a Fed, a kedvezőtlen vállalati hírek lefelé hajtották az árfolyamokat.

Pénz- és állampapírpiacHétfőn az MNB Monetáris Tanácsa ötven bázispontos kamatcsökkentésről határozott, fél százalékponttal mérsékelte irányadó kamatszintjeit.

Ezt követően jelentős hozamesést hoztak a legrövidebb papírok múlt heti kibocsátásai. Hétfőn másfélszeres túljegyzés mellett harmincötmilliárdnyi MNB kötvényt bocsátottak ki, tizenhárom bázisponttal 9,89 százalékra csökkenő átlaghozam mellett. A három hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozama 9,69 százalékra (huszonnyolc bázispontos mínusz) esett a keddi aukción, a kibocsátott húszmilliárdnyi papírra kétszer ennyi licit érkezett.

Az előzetesen meghirdetett harmincöt-, illetve tizenötmilliárd forintnyi három- és tízéves államkötvény került forgalomba csütörtökön, a 2004/J átlaghozama 8,17 százalékra, a 2011/A jelűé 7,06 százalékra csökkent, ez harminchét, illetve harminchat bázispontos mérséklődést jelent a novemberi kibocsátásokhoz képest.

A tízéves lejárat kivételével minden kifutáson jelentősebb csökkenést mutattak a héten a referenciahozamok.

Újabb három bázisponttal 9,83 százalékra csökkent a DWIX értéke.

A forint jelentősen, közel három százalékkal, utoljára júliusban látott értékre erősödött a dollárral (272,8) szemben, a sávban pedig a centrumtól számítva 10,7 százalékon zárta a hetet.

A Fed kedd esti kamatcsökkentése senkit sem ért váratlanul, a jegybank idén már tizenegyedszerre nyúlt a kamatokhoz, mostanra negyvenéves mélységbe (1,75 százalék) küldve őket, ráadásul továbbra is nyitva hagyta a további kamatcsökkentések kérdését a következő – január végi – ülésig. (Cikkünk a Fedről >>)

Negatív hírekkel rendesen el volt látva a tőzsdevilág, erőteljes elbocsátási hullám söpört végig a nagyobb társaságokon, ráadásul a makrogazdaság híreibe sem nagyon lehetett kapaszkodni az újvilágban, a novemberi inflációs számok messze a várakozások felett alakultak. Az ipari termelés ugyanebben az időszakban ugyan a vártnál kisebb csökkenést mutatott, ez azonban már csak gyenge pénteki korrekciót tudott összehozni a Wall Streeten.

Céges rosszhírek

Vállalati oldalról a Dow Jones egyik legfontosabb tagja, a Merck gyógyszervállalat hét közepén figyelmeztette részvényeseit, hogy az előrejelzettnél jóval alacsonyabb eredményre számítsanak. Ez egyrészt azt eredményezte, hogy a papír árfolyama tizenhárom százalékot zuhant New Yorkban, másrészt az elemzők is felülvizsgálták álláspontjukat, a hét második felében a Lehman Brothers már az európai gyógyszerszektort ajánlgatta befektetőinek.

A technológiai szektort több felől is csapások érték. A Compaq egy nap alatt közel tizenöt százalékot zuhant, miután felerősödtek azok a spekulációk, hogy kútba eshet az ősz elején bejelentett frigy a Hewlett-Packarddal. Ezen felül a Lucent hálózati eszközöket gyártó társaság, valamint a Cinea távközlési cég is profit warningot tett közzé. Az Oracle szoftverfejlesztő pedig nem túl fényes eredményével tette föl a pontot az i-re.

A Dow két százalék feletti csökkenéssel zárta a hetet, immár ismét négy számjegyű indexként. A Nasdaq is búcsút intett a kétezres régiónak, közel három és fél százalékot esve.

Európa, ahogy szokta, ismét túlreagálta az esést. A legrosszabbul teljesítő indexek élén a frankfurti és a párizsi benchmark végzett, öt százalékot meghaladó eséssel.

A BUX az élen maradt

Itthon a kedvező novemberi inflációs jelentés (éves szinten 7,1 százalékos árdrágulás) és az MNB kamatcsökkentése inkább az állampapírpiacra terelte a tőkét (Cikkünk a mérséklődő inflációról >>), a részvénypiac forgalma jóval alatta marat az előző hetinek, míg nyugaton változatlan volumen mellett kereskedtek. A BUX 7200 pont alá hanyatlott vissza, ez másfél százalékos heti csökkenést jelent. A nemzetközi tőzsdevilág pesszimista hangulatára mindenképp jó példa, hogy ezzel a gyengüléssel a börzeindexek közül a legkellemesebben teljesítők sorába tartoztunk.

Cseppet sem meglepő módon az előző hetekben száguldó papírok hozták össze a legnagyobb eséseket az elmúlt öt kereskedési napon. Az Antenna és a Graphisoft hat, a Synergon négy százalék feletti esést élt át, a Prímagázra is hasonló méretű zakót szabtak.

Nagyobb papírjaink közül csak az OTP állta a sarat, minimális javulása azonban nem volt elég a Matáv három-, a Mol másfél százalékos csökkenésével szemben. Ráadásul a Merckről szóló hírek megviselték amúgy is gyengélkedő gyógyszerpapírjainkat, a Richter és az Egis egyaránt három százalék közeli mértékben csúszott meg.

A heti toplista élén a több mint tíz százalékos pluszban záró Phylaxia papírja áll. A spekulánsok – a legvadabb találgatások közepette – másfél éves csúcsra rángatták a kis társaság részvényét úgy, hogy forgalma alapján nyugodtan lehetett volna blue chipként aposztrofálni a papírt. Már ha ez a fogalom itthon jelentene valamit egyáltalán.

Hat százalékkal toldotta meg eddig sem csekély három havi árfolyam-növekményét a Danubius. Szépen teljesített a TVK és a Pannonplast is.

Véget ért a Graboplast hosszú tőzsdei hányattatása. A távol-keleti válság előtt (1997-ben) még tizenháromezren forgó részvényre az utolsó kötés 1726 forinton született, december elején, a múlt héten pedig lekerült a tőzsdén jegyzettek listájáról.

Mi várható?

A karácsonyi szünet következtében elég zsúfolt makroprogramunk lesz a napokban. Végleges harmadik negyedéves GDP-számok látnak napvilágot Amerikában, Nagy-Britanniában és hazánkban is, néhány jelentősebb amerikai mutatóval és vállalati eredménnyel megspékelve. Adózási szempontok miatt nem árt figyelembe venni, hogy a BÉT-en az idén elszámolt utolsó kereskedési nap csütörtökre (december 20.) esik.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7192,9
-1,64 %
-8,37 %
Varsó WIG
13542,0
-5,32 %
-24,12 %
Prága PX50
390,2
-1,57 %
-18,46 %
Frankfurt DAX
4909,4
-5,57 %
-23,69 %
Párizs CAC
4340,0
-6,52 %
-26,77 %
London FTSE
5061,0
-3,87 %
-18,67 %
Nikkei 225
10511,7
-2,64 %
-23,75 %
Hang Seng
11466,1
-3,09 %
-24,04 %
Dow Jones IA
9811,2
-2,37 %
-9,05 %
Nasdaq
1953,2
-3,37 %
-20,94 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik