Belföld

Harry Potter – a profit feneketlen kútja

A csütörtöktől nálunk is látható film világszerte szuperszonikus sebességgel hódít a mozikban , szinte minden országban iparági rekordot felállítva. A befektetők hitét az AOL árfolyama tükrözi. Életet lehel-e görög és latin nyelvekbe is az ifjú varázsló?

Harry Potter – a profit feneketlen kútja 1Négy héttel a premier után Észak-Amerikában 239 millió dollárra, a világ másik 31 országában pedig 245 millió dollárra rúgnak a forgalmazásból és jegyeladásból származó bevételek. És ez természetesen csak a kezdet. Most hétvégétől újabb hat országban – köztük Magyarországon – kezdik meg a vetítést, az Amerikán kívüli bevételek várhatóan vasárnapra már meghaladják a 300 millió dollárt.

A film Nagy-Britanniában sikeresebben debütált, mint a Bridget Jones naplója, az USA-ban pedig a Csillagok háborúját verte meg a startvonalnál. Különösen elsöprő volt a kezdet Olaszországban, Ausztráliában, Németországban, Svájcban, Venezuelában, Peruban és Mexikóban is.

Veni, Vidi, Voldemort

Van-e akkora varázsereje Harry Potternek, hogy újra feléleszti a gyerkőcök érdeklődését a latin és az ősi görög nyelvek iránt? Hogy életet lehel e két halott nyelvbe? Leváltja-e Harrius Potter a latinórák rémét, Julius Ceasart? J.K. Rowling, a könyv írója mindenesetre bízik benne, és felkérte Peter Needhamet, az Etoni egyetem latin és görög professzorát a latin változat elkészítésére.

A latin és a görög zuhanórepülése a mohó nyolcvanas-kilencvenes években kezdődött: a befektetési bankárnak és high-tech milliomosnak készülő gyerekek számára ugyanis feleslegesnek tűnt a két halott nyelv tanulása. A szeptember 11-ei tragédia óta azonban az amerikai irodalom és színházművészet intenzívebben fordult a klasszikusok felé: a tragédia, a halál, a szerelem, és a filozófia pillanatában néhányan Seneca sztoicizmusában, mások Szophoklész bölcsességében lelik meg a választ az élet nagy kérdéseire.

Az AOL Time Warner és a Bölcsek Részvénye

Az America Online és a Time Warner (AOL) egy évvel ezelőtti egyesülésükkor, az internet adta mágikus erővel és a szinergiáknak a világhálón keresztüli, eddig példátlan kihasználtsági lehetőségeivel indokolták befektetőiknek az “álomházasságot”.

Harry Potter – a profit feneketlen kútja 2Mára elmúlt az internet varázslatos ereje, jött viszont helyébe a Harry Potter őrület. Az AOL Time Warner stúdió által megfilmesített népszerű sorozat első részét, a “Harry Potter és a Bölcsek kövét” eddig bármely országban mutatták be, rekordokat döngetett, és kasszasiker lett.

Nem csoda, hogy a befektetők is hisznek Harry Potterben: az AOL árfolyama csaknem 30-szor magasabb várt nyereségénél, és 15-szöröse az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti jövedelmének (Ebitda).

A filmgyártás lesz az AOL húzóágazata

A Merril Lynch olyannyira optimista, hogy az AOL divíziói közül a filmgyártás növekedési lehetőségeit ítéli meg a legkedvezőbbnek 2002-re. Az internet részleg Ebitda-növekedése az ezévi 26 százalékról 12-re, a kábelüzletágé 13-ról 10-re, a lapkiadásé 22-ről 13-ra, a zenei divízióé pedig 14-ről 9 százalékra esik vissza jövőre a neves befektetési bank szerint.

Ezzel szemben a filmgyártás az idei 28 százalékos Ebidta növekedés után újabb 25 százalékos emelkedést könyvelhet majd el, ami 43 milliárd dolláros forgalmat, az összes bevétel 22 százalékát adja majd.

A Merril Lynch optimizmusa nem alaptalan, hisz a szintén kasszasikergyanús, a mozikban december 19-étől vetített Gyűrűk ura megfilmesítéséhez szintén van köze az AOL-nek: a mozi a New Line Cinema és a AOL-Time Warner tulajdonában lévő Warner Bros. közös munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik