Belföld

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis?

Az öltözet befolyásolja megítélésünket. Írásunk azoknak a férfiaknak nyújt segítséget, akik már felismerték a jól öltözöttség jelentőségét, de sokszor még nem biztosak abban, hogy mit mivel lehet felvenni.

Az 1990-es évek lila zakós, fehér zoknis, makkos cipős “stílusirányzata” napjainkban már csak elvétve található meg. A többség rájött arra, hogy az elegancia ugyanúgy hozzátartozik egy férfi sikerességéhez, mint a luxusautó vagy éppen az előkelő a családi ház. Lemaradásunk mégis jelentős.

Van még mit behozniA múlt század első évtizedeiben a kifinomult eleganciájáról és stílusérzékéről híres hazai polgári réteg Európa elitjéhez tartozott. A második világháborút követő társadalmi berendezkedés álszent egyenlősdijének elveivel ellentétes volt az igényes öltözködés. Az erőteljes uniformizálás nem engedte átörökíteni a polgári öltözködés hagyományait a jövő generációi számára. A rendszerváltás után máig nem sikerült felszámolni a több évtizedes lemaradást.

A stílus a részletek jól átgondolt és harmónikus összekapcsolása. A stílus több mint a divat, mert képes különféle divatirányzatok elemeinek az ötvözetére anélkül, hogy az összhangot az egyes elemek között megbontaná. Fontos, hogy minden embernek legyen saját stílusa és ez mutatkozzék meg az öltözködésében is. Stílusunkat magunknak kell kialakítanunk, a mások által ránk erőltetett stílus ugyanis mindig idegenül hat.

Napjainkban alapvetően három fő stílusirányzat határozza meg a férfi öltözködést: a tradicionális, a designer és a casual. Az egyes stílusiskolák között nem merevek a határvonalak, jegyeik sokszor keverednek.

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis? 1A tradicionális stílus ruhatára

A tradicionális stílus a már kiforrott, hagyományos kombinációk stílusa. Jellemzője a klasszikus szabásvonal és kidolgozás, a kialakult színvilág és mintázat. A tradicionális stíluson belül megkülönböztethetjük az angol, az olasz (e kettő jegyeit ötvözi az európai stílus) és az amerikai vonalvezetést.

A tradicionális stílus kimondottan az üzleti világ stílusa. Jellemzője a sötét színű öltöny, amely színében leginkább sötétkék, fekete vagy sötétszürke lehet. Az amerikai stílus színvilága kapcsán megjegyzendő: a legtöbb Magyarországon működő amerikai cégnél előírják, hogy az alkalmazottak az üzleti tárgyalásokon milyen színű öltönyt viseljenek (dress code).

Leginkább a sötétkék, illetve a fekete az elfogadott, a szürkének legfeljebb egy nagyon sötét, szinte már feketébe hajló árnyalata fordulhat még elő. Itt meg kell azonban jegyezni, hogy a földrajzi fekvés, az éghajlati viszonyok, sőt még az emberek temperamentuma is hatással van a stílusra. Olaszország mediterrán vidékein sokkal lazább, színesebb és merészebb összeállításokkal találkozhatunk, mint az esőáztatta Londonban.

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis? 2Öltöny

A tradicionális stílus legjellemzőbb ruhadarabja, az öltöny napjainkban ismét reneszánszát éli. Az öltöny az azonos színű, anyagú és mintázatú zakó és nadrág együttese. Mindkét elem fajsúlyos, harmóniájuk adja meg a jól szabott öltönyök jellegét.

A zakó lehet egysoros, kétsoros, háromgombos, kétgombos, duplán sliccelt, szimplán sliccelt, illetve slicc nélküli. Az uralkodó már évek óta az egysoros, háromgombos változat. Olaszországban szinte kivétel nélkül duplán sliccelve hordják, Európa más részein (például a német Hugo Boss) leginkább slicc nélküli vagy szimplán sliccelt változatot gyártanak.

ÁrcédulákPal Zileri:



•háromnegyedes grafitszürke szövetkabát: 169.800 Ft

•vágott orrú félcipő: 56.600 Ft

•világos, nyárias öltöny: 159.800 Ft

•ingek: 28.000 – 42.000 Ft

•nyakkendők: 14.000-18.000 Ft

Hugo Boss:

•krétacsíkos öltöny: 199.000 Ft

•csíkos selyem nyakkendő: 18.000 Ft

•aprókockás ing: 27.000 Ft

•halszálkás ing: 36.000 Ft

•nagykockás ing: 36.000 Ft

•egyszínű nyakkendő: 17.000 Ft

Nervesa:

•barna kockás öltöny: 155.000 Ft

•öv: 10.000 – 15.000 Ft

Rene Lezard:

•fehér ing: 36.000 Ft

•fekete öltöny: 179.000 Ft

A vállak szabása természetesesen gömbölyített, szinte egybeolvad a felsőtesttel. Giorgio Armani szerint a jól szabott zakó olyan, mint egy kényelmes pulóver. Az elmúlt két évben a magasan záródó, kétsoros változat is népszerű, köszönhetően az olyan olasz divatcégeknek, mint a Pal Zileri, Dolce and Gabbana vagy a Versace.

A nadrág, amely minden esetben követi a zakó szabásvonalát lehet egy bőségráncos, illetve több bőségráncos vagy bőségránc nélküli. A legelterjedtebb az egy bőségráncos, illetve a bőségránc nélküli változat, bár utóbbi inkább a designer stílus sajátja. A tradicionális öltöny nadrágja lágyan követi a test vonalát, nem tapad az ember lábára, látható az anyag esése.

A minőségi öltöny anyagát tekintve kizárólag gyapjú, tapintását tekintve lágy, úgynevezett 100-as, 120-as vagy 140-es (a számok a szálsűrűségre vonatkoznak). A színvilág a klasszikus mintát követve döntően sötét. Az egyszínű változatok mellett kedvelt a csíkos (leginkább sötét anyagon fehér csíkok, ahol a csíkok közötti távolság változhat), valamint az idei év slágere, a szolid kockás.

A jobb öltönyök ára 100-tól 300 ezer forintig terjed, de Armani öltönyt lehet kapni négyezer dollárért is. A felső határ a csillagos ég.

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis? 3Ing

A sötét öltönyhöz leginkább egyszínű, világos inget vegyünk fel. Az utóbbi években Giorgio Armani hatására megjelent a színt a színnel vonal, ez a közel azonos árnyalatú, azonos színű összeállításokat jelenti. Az irányzat szerint szürke zakóhoz szürke nyakkendő és szürke ing illik.

A világos színek mellett az ingek színvilága és mintázata is viszonylag behatárolt. A fehér ing továbbra is kötelező eleme egy üzletember ruhatárának, földrajzi fekvéstől függetlenül. A fehér mellett leginkább a kék különféle árnyalatai jellemzőek, a nagyon sötét árnyalatok kevésbé elfogadottak. Habár Magyarországon nagyon kedvelt a fekete színű ing, amelyet szürke, vagy fekete öltönnyel hordanak, ez inkább a designer stílus darabja, mint a tradicionálisé.

Az ing mintázatát tekintve egyszínű, bár manapság reneszánszát éli a kockás (legfőképpen Olaszországban): ma már szinte minden divatcég legújabb kollekciójában szerepel. Továbbá ne feledkezzünk meg a csíkos különféle változatairól sem.

Az ing anyaga legyen 100 százalék pamut. Talán az egyik legfontosabb a gallér, amely lehet Kent, legombolt, cápa és félcápa. Az utóbbi években a cápa és a félcápa modellek igen kedveltek lettek, bár vannak, akik a Kent gallérra esküsznek.

Egy-egy jó minőségű inget Magyarországon 15-55 ezer forint közötti összegért vásárolhatunk meg.

Nyakkendő

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis? 4Döntő, ugyanakkor sokak által elhanyagolt ruhadarab a nyakkendő. Egy jól választott öltönyt hozzá illő inggel is elronthat egy színben, mintázatban vagy anyagában nem passzoló nyakkendő.

A tradicionális stílus nyakkendői leginkább selyemből készülnek, mintázatukat tekintve egyszínűek, csíkosak vagy pettyesek. Jellemző a sötét alapon (például bordó vagy sötétkék) fehér pettyek, de a csík, a petty és maguk a színek szigorúan igazodnak a negyedévente változó divathoz. A csíkos változatok színvilága is illeszkedik a tradicionális stílus által képviselt színekhez.

A nyakkendőknél viszonylag visszafogottabb árakkal találkozunk: tízezertől harmincezer forintig terjed a kínálat.

A kiegészítőkre is figyeljünk

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem, hiszen a stílusos férfi ezekre is hangsúlyt helyez. A cipő színe fekete vagy barna. Londonban kizárólag a fekete cipő az elfogadott, az olaszok előszeretettel hordják a barnát is. Formáját tekintve a klasszikus vonalvezetésű a jellemző.

A cipő kapcsán fontos megjegyezni, hogy a zokninak minden esetben harmóniában kell lennie a cipővel, és ügyelni kell a megfelelő hosszra is. A nadrág alól kivillanó meztelen lábszár kínos.

Fontos a variálhatóságA tradicionális stílus könnyen variálható ruhadarabokat választ, pontosan azáltal, hogy a viszonylag jól behatárolható színeket, mintázatokat és anyagokat kedveli. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy üzletember kockás ingben és hozzá csíkos nyakkendőben jelenjen meg. Ma ez olyannyira elfogadottá vált, hogy mind a tavalyi, mind az idei év egyik legnagyobb slágere ez a párosítása.

Az övek esetében fontos a cipőhöz, illetve az öltönyhöz való viszony. Az övnek a cipő színéhez kell igazodnia, de az öltöny színétől sem szabad lényegesen eltérnie. Az övek esetében a fekete és a barna különféle árnyalatai a leginkább elterjedtebbek.

Nem elhanyagolható kiegészítő az óra és a táska sem. Üzleti tárgyalásokon a kézelő alól kivillanó óra sokat elárul viselője stílusáról. A tradicionális stílushoz lehetőleg bőrszíjú, lapos szerkezetű órát viseljünk, a sportosabb modellek ugyanis megbonthatják az egész ruházat egységét. A fémszíjas órák viselése nem számít szentségtörésnek, a bőrszíjas órák azonban jobban illenek a tradicionális stílus által képviselt klasszikus értékekhez.

A táskák esetében szintén a bőr az elfogadott. Színeit tekintve: leginkább a fekete és a manapság hódító barna.

Ajánlataink a tradicionális stílus kedvelőinek:

sötétkék öltöny, cápa galléros fehér ing, egyszínű középszürke nyakkendő

sötétszürke öltöny, fehér alapon sötétkék kockás ing, aranyszínű nyakkendő

fekete öltöny, világoskék ing, bordó alapon fehér pettyes nyakkendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik