Belföld

Olaj: Oroszország is hajlandó

Hosszas vita után, de a független termelő Oroszország is csatlakozik az OPEC által tervezett termelés-visszafogáshoz. Az olaj ára viszont továbbra is csupán húsz dollár körül áll.

Olaj: Oroszország is hajlandó 1A jelek szerint az OPEC végre rávette Oroszországot az olajtermelés csökkentésére. Moszkva várhatóan ma jelenti be, hogy az ország mennyivel csökkenti napi mintegy 3 millió hordós exportját.

Előzőleg három független kőolajexportőr állam, Oroszország, Mexikó és Norvégia nevében Ernesto Martens mexikói olajügyi miniszter napi 500 ezer hordós export-visszafogást jelentett be, amelynek kezdete 2002. január elseje. Az orosz lapkommentárok a lépést egyöntetűen az OPEC győzelmeként értékelik. A nemzetközi olajkartell ugyanis a nem tag termelők viselkedésétől tett függővé, hogy napi 1,5 millió hordóval csökkenti-e termelését, az árak stabilizálása érdekében.

Már az OPEC sem a régiAz Olajexportáló Országok Szövetsége, az OPEC ma már korántsem olyan befolyásos, mint húsz évvel ezelőtt volt. Csupán a kitermelés 40 százaléka származik a tagországokból. Előretörtek a szövetségen kívüli országok. Emellett a kőolaj világpiaci szerepe más energiahordozók – például földgáz – erősödése miatt is csökkent.

Hosszú orosz habozás

Oroszország, amely a világ kőolaj-exportjának öt százalékát adja, nem képes befolyásolni az olajárakat export-visszafogással – vélte korábban Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök gazdasági tanácsadója. Véleménye szerint egy árháború rosszabbul érintené az erősen olajfüggő OPEC-államok gazdaságát, mint a több lábon álló Oroszországét.

Az orosz viselkedésre magyarázat lehet, hogy amíg az arab olaj kitermelése hordónként alig két dollárba kerül, addig ugyanez Szibériában már meghaladja a tíz dollárt. Ez azt jelenti, hogy OPEC-országok akár a 10-15 dolláros árszintet is elviselhetik, Moszkva viszont nem.

A Tyumen csökkenteneLegalább hat hónapig 120-150 ezer hordóval kellene visszafogni az orosz

nyersolajexportot, ellenkező esetben jövőre 13 dolláros átlagos olajárral lehet számolni -jelentette ki Simon Kukes, a Tyumen Oil Co., a negyedik legnagyobb orosz olajipari vállalat elnöke.

Megmenekülhet a költségvetés

A húsz dollár körüli ár már valószínűleg megfelel az orosz pénzügyi kormányzatnak. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerint ha ezen érték körül marad Oroszország legfontosabb exportcikkének árszintje, akkor teljes egészében végre lehet hajtani a 2002-es költségvetést, amelyről november 30-án szavaz majd az állami duma.

A pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy ellenkező esetben sem csökkentik a büdzsé szociális előirányzatait. Kudrin korábban jelezte, hogy az alacsony olajárak miatt 68

milliárd rubelt – mintegy 680 milliárd forintot – tartalékolni kell jövőre, esetleg csökkenteni a kiadási oldalt ezzel az összeggel.

Norvégia is beadta a derekát

Norvégia várhatóan 100-200 ezer barrel közötti mennyiséggel csökkenti napi 3,1 millió hordós nyersolajtermelését, ha mások is hasonlóképp cselekednek. Az együttes piackorlátozás hatására tovább drágult a nyersolaj. Londonban már 20 dollár fölé is emelkedett a 2002. januári szállítású brent olaj. Ez jókóra erősödés a néhány nappal korábbi 16,65 dollárhoz képest, amely csaknem kétvées mélypontnak felelt meg.

A Reuters által megkérdezett elemzők azonban továbbra sem várnak gyors drágulást. A prognózisok átlagosan 20,4 dolláros hordónkénti árat várnak 2002-re. Ez mintegy öt dollárral marad el az idei eddigi átlagos szinttől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik