Belföld

7000 pont felett

A világ tőzsdéin kivétel nélkül a bika volt az úr az elmúlt napokban. A BUX a hétezer pontos akadályt lazán átugorva igazodott az optimista külpiacokhoz, úgy, hogy közben a Mol árfolyama is 5000 forint fölé ugrott.

Pénz- és állampapírpiacA hétfői kamatcsökkentést követően jelentősen mérséklődött a rövid papírok aukciós hozama, az MNB kötvény hétfői kibocsátásán az átlaghozam (10,26 százalék) húsz bázisponttal esett, a meghirdetett negyvenhét milliárdnyi papírra kétszer annyi ajánlat érkezett. A három hónapos diszkont kincstárjegyből tizenkét milliárdnyit bocsátottak ki (háromszor ekkora jegyzési szándék mellett), az átlaghozam (10,09 százalék) esése harminc bázispont.

A héten három-, illetve tízéves államkötvényeket bocsátott ki az ÁKK. A rövidebb kötvényből felajánlott harmincmilliárdos mennyiséghez ötmilliárdnyit toldott még hozzá a kibocsátó (kétszeres túljegyzés kísérte az aukciót), az átlaghozam 8,54 százalékra csökkent, negyvennyolc ponttal alacsonyabb az október közepi értéknél.

A beérkező harmincmilliárdnyi ajánlat felét elégített ki az ÁKK a tízéves papír esetében, az átlaghozam (7,42 százalék) csökkenése ötvennyolc pont.

A rövid oldalon drasztikuson csökkentek a másodpiaci hozamok, a két legtávolabbi lejáraton azonban emelkedtek a referenciahozamok.

A DWIX index három bázisponttal 10,26 százalékra csökkent.

A forint másfél százalékkal esett dollárhoz (285,1) képest az elmúlt napokban, a sávban többször tíz százalék alatt álló forint a hetet a centrumtól 8,6 százaléknyira zárta.

Vegyes makrogazdasági indikátorok jelentek meg az Egyesült Államokban, a kiskereskedelmi forgalom drámai szeptemberi visszaesése után októberben kiugró emelkedést mutatott (természetesen az előző hónaphoz mérten), az amerikaiak mindegyike autószalonokban állt sorban a légitársaságok nagy bánatára. Az októberi fogyasztói árindex is jelentősebb csökkenéssel szrzett örömet az amerikaiaknak (bár a maginfláció emelkedett), teret adva a Fednek egy esetleges újabb kamatcsökkentésre (a jegybank december 11-én tartja következő ülését). Negatívumként csupán az ipari termelés vártnál is nagyobb októberi visszaesése hatott, pénteken vissza is fogta az addig szépen teljesítő amerikai indexeket.

A számmisztikában hívőknek az olajpiac szolgált eseménnyel (Lásd cikkünket >>), a brent olaj hordónkénti ára tizenhét százalékkal tizenhét dollárra csökkent. Ez szinte mindenkit kedvezően érintett, kivéve az olajországokat – beleértve Oroszországot, ahol a moszkvai RTS index közel hat százalékot esett, többek között emiatt.

Vállalati oldalon kellemes hír, hogy a várakozásoknál kedvezőbb eredményről adott számot a Dell, az előre jelzett profit dupláját hozta a Hewlett-Packard, az elemzői konszenzusnak megfelelően zárta negyedévét két kereskedelmi gigász, a Wal-Mart és a Home Depot.

Ijedős piacok

A hét első napján messze nem mutatkozott ennyire mámorosnak a helyzet. Néhány perccel az amerikai tőzsdenyitás előtt egy Airbus zuhant le New York Kennedy repülőtere mellett, s erre azonnali drasztikus szakadással reagáltak a részvényárak minden nyitva lévő tőzsdén, a terrortámadások kiújulásától tartva. A DAX például négy százalékot zuhant, de itthon is jelentősen csökkent az index értéke.

A terrorista cselekményt kizáró, egymást másodpercenként követő nyilatkozatok nyomán másnapra megnyugodtak a piacok. A repülőgép-szerencsétlenségen gyorsan túltették magukat az értékpapír-tulajdonosok, az afganisztáni katonai sikerek és a tálibok visszaszorítása pedig megelégedettséggel töltötte el őket. A Nasdaq közel négy-, a Dow Jones háromszázalékos erősödéssel zárta a hetet, Európa börzéin valamivel kisebb mértékű emelkedés mutatkozott.

7000 pont felett a BUX!

Itthon hasonlóan alakult a helyzet. Legutóbb májusban büszkélkedhettünk hétezer pont feletti indexértékkel, most ismét megtehetjük. Kedden lezárult a harmadik negyedéves gyorsjelentések felemás, összességében gyenge eredményeket hozó közlési időszaka. (Lásd cikkünket >>)

Rég nem látott forgalmat is hozott a gyorsjelentések értékelése. Míg a legutóbbi közlési szezon “kemény” ötmilliárd forintig tudta felpörgetni az átlag két-hárommilliárdot, addig most háromszor is tízmilliárd forint feletti volument mértek a részvények piacán. A BUX a hétfői rémületben bekövetkezett százpontos esése után péntekig folyamatosan emelkedett, így a pénteki kicsiny korrekció ellenére is három és fél százalékos pluszban búcsúzhattunk ettől a héttől.

Hétfőn az MNB kamatcsökkentése (Lásd cikkünket >>), kedden a vártnál kellemesebb októberi inflációs ráta (7,6 százalék éves szinten) erősíthette a befektetők önbizalmát, a BÉT szárnyalásában azonban jóval inkább a Mol árfolyamemelkedése játszotta a főszerepet. Az olajpapír tíz százalékot meghaladó árfolyamnyereséggel zárta a hetet, annak ellenére, hogy a várakozásoknál messze rosszabb negyedévről számolt be.

Az olaj árának erőteljes zuhanása természetesen kedvez a társaságnak, a piac általános vélekedése szerint azonban a gázüzletág még idén megvalósuló eladása áll a rohanás mögött. Jól teljesített a másik gázos papír, a Prímagáz is: közel ugyanennyivel javult. A “Molfiók” TVK erősödése is kilenc százalékot tett ki.

A piacot kellemes eredménnyel meglepő társaságok részvényei közül a Globusé nyolc, a Démászé hat, az OTP-é két és fél százalékkal került feljebb. Az üzemi eredményében erős Matáv öt százalékkal javult.

A hét vesztese a Fotex volt, hétszázalékos zuhanással. A sereghajtó helyeken a rendkívül gyenge negyedévet záró Egis és a Richter osztozott vele.

Mi várható?

Csütörtökön Amerikában pulykasütéssel lesznek elfoglalva, tehát szünet lesz a tőzsdéken, így viszonylag nyugodtabb hétre készülhetünk. A Hálaadás napja miatt csúsznak az amerikai makroadatok közlési időpontjai is, erőteljes mutatót a héten nem kapunk. Európában esetleg a francia GDP harmadik negyedéves alakulása, valamint a német IFO bizalmi felmérés adhat némi támpontot a befektetőknek.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7134,8
3,47 %
-9,11 %
Varsó WIG
14593,3
5,05 %
-18,23 %
Prága PX50
401,4
3,59 û5
-16,11 %
Frankfurt DAX
5062,6
3,11 %
-21,31 %
Párizs CAC
4587,3
1,62 %
-22,60 %
London FTSE
5291,0
0,89 %
-14,97 %
Nikkei 225
10649,1
4,24 %
-22,75 %
Hang Seng
11287,4
6,39 %
-25,23 %
Dow Jones IA
9867,0
2,70 %
-8,53 %
Nasdaq
1898,6
3,83 %
-23,15 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik