Belföld

Arc-él: Polló László, a Portocom Rt. vezérigazgatója

Eredeti ötlettel notebook összeszerelő vállalkozást alapított Polló László, aki sikerét következetes szigorának is köszönheti.

Mikor 1994-ben Amerikában járt, átböngészett egy számítástechnikai termékkatalógust, s meglepődve látta, hogy a telefonkönyv vastagságú ajánló egyötöde noteszgépekkel foglalkozik. “Azóta vallom, hogy a notebook Magyarországon is jó üzlet lehet” – mesél a cégalapításról Polló László. A piac valószínűleg őt igazolja majd, noha miközben az Egyesült Államokban már minden harmadik eladott komputer noteszgép, addig itthon csupán minden nyolcadik. Persze ez is óriási fejlődés a hat évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor húsz számítógépből csupán egy volt laptop. Ezt a piaci lehetőséget célozta meg a Portocom.

Arc-él: Polló László, a Portocom Rt. vezérigazgatója 1MI FÁN TEREM? A cégvezető pályájának kezdetekor még híre-hamva sem volt a kézi számítógépeknek: Polló László a hetvenes években, frissen végzett villamosmérnökként csupán távolról szemlélhette a számítástechnika fejlődését. Szakterülete ugyanis az erősáramú berendezések gyártása és tervezése volt. Szép karriert futott be különböző állami vállalatoknál – 32 évesen már főosztályvezető volt a Transzvillnél -, de nem volt párttag, s ez az előmenetelét is gátolta. “A nyolcvanas évek közepén ráadásul rádöbbentem, hogy a fizetésemből nem tudom úgy felnevelni a három gyermekemet, ahogyan szeretném” – jelöli meg okként, miért is ugrott ki a magánszférába.

Munkahelyét elhagyva Polló László tizennegyed magával megalapította a Next Számítástechnikai Kisszövetkezetet. “Kinevettek a 18 éves programozók, akiktől megkérdeztem, mi az a prompt – jellemzi ismerkedését az első PC-kel -, annak idején még nem tudtam, hogy arról a jelről van szó, amelyet a számítógép akkor közöl, amikor utasítást vár”. A kezdeti botlásokat követően azonban hamar beletanult a számítástechnikába: 1989-ben megalapított Pentacomp nevű cégében már hardverrel próbálkozott, PC-ket szereltek össze. Ez a társaság még ma is működik, igaz Polló László már nem tulajdonos benne. A következő próbálkozás azonban kudarcba fulladt. Logimarket néven 1992-ben saját szoftvercéget hozott létre az üzletember, amellyel kisáruházak számára fejlesztett ügyviteli jellegű programot. Ez a vállalkozása azonban egy év után csődbe ment. A sikertelenség azonban nem kedvetlenítette el, egy évvel később megszületett benne a hazai laptop-összeszerelés és -értékesítés gondolata.

SZIGORRAL. A Portocomot Polló László annak ellenére hívta életre 1995-ben, hogy a notebookok hazai eladási statisztikái nem adtak okot az optimizmusra. A noteszgépek megbízhatatlan, nehézkes szerkezetként éltek a köztudatban. S hogy nem tévedett, arra bizonyíték, hogy a Portocom – a Compaq és a Toshiba mögött pár száz darabbal lemaradva – rövid idő alatt meghatározó notebook-forgalmazóvá nőtte ki magát Magyarországon.

“Az eredményesség oka a szigorú szervezeti felépítésben is kereshető. Cégvezetői ismereteit amerikai, szingapúri, tajvani irodalomból szerzi – tudjuk meg a Némethi Gábortól, a jelenleg üzlettárs volt gimnáziumi osztálytárstól -, s arról híres, hogy vasmarokkal fogja beosztottait, a hibákat szigorúan bünteti.” Ám mindeközben következetes marad, nem csinál presztízskérdést abból, hogy elismerje saját hibáit, akár beosztottai előtt is. Egyik volt dolgozója úgy jellemezte: vasból van, elnyűhetetlen. A konzekvens vezetésnek nagy szerepe van abban, hogy a cég részesedése 13-15 százalékos az évente mintegy 20 ezer darab gépet értékesítő piacon. A Portocom mintegy 3 ezer gépet ad el egy évben, tavalyi árbevétele 1,7 milliárd forint volt.

POLLÓ LÁSZLÓ50 éves, 1976-ban a BME Villamosmérnöki karán szerzett diplomájával a Könnyűipari Szerelés és Építő Vállalatnál helyezkedik el. 32 évesen már főkonstruktőr volt a Transzvill állami vállalatnál.

Első vállalkozását, a Next Számítástechnikai Kisszövetkezetet 1986-ban alapította. Az 1989-ben létrehozott Pentacomp – igaz nélküle – még ma is működik, ám egy későbbi vállalkozása, a Logimarket nevű, kisáruházi szoftvereket gyártó cég megbukott. 1995-ben társával megalapította a notebookok összeszerelésére és kereskedelmére specializálódott Portocom Rt.-t, ma már 36 alkalmazottal működnek.

Szabadidejében néha horgászik, de főleg olvas – szépirodalmat és szakirodalmat egyaránt -, s külföldi útjairól is mindig könyvekkel tér haza. Korábban voltak gyors autói, de ma egy Ford Mondeóval jár. Ez elég tágas, hogy a hátsó ülésen mindhárom lánya elférjen, ami jelzi, hogy a család a legfontosabb szempont az életében.

MINIÜZEM. Polló László helyesen ismerte fel, hogy versenytársaival szemben csak akkor léphet fel eredményesen, ha mást kínál, mint azok. Ezért döntött úgy, hogy nem kész laptopokat szerez be, hanem maga szereli össze a gépeket. Így – a noteszgépek esetében szokatlanul – a vevő maga döntheti el, milyen konfigurációt választ. “Az összeszerelést nem kell túlmisztifikálni. Ezt nyáron egyetlen egy, a pergőbb téli szezonban pedig két emberünk végzi” – vezet be a hazai noteszgépgyár meglepő kulisszatitkába.” Az alkatrészeket Tajvanról szerzi be – így utazási szenvedélyét munkájával kötheti össze -, mégpedig olyan cégektől, amelyek megbízható minőséget produkálnak. Importőrként a cég a magas vámok miatt tekintélyes versenyhátrányt szenved, ezt azonban behozza máshol: a hét végén is üzemelő forródrótos tanácsadást és a háromnapos javítási időt Polló László a vállalkozás legfőbb erényei közt említi.

Bár a PC-eladások világszerte csökkennek, az IDC felmérése szerint ez a tendencia a notebookokra nem érvényes. Polló László éppen ezért biztos abban, hogy a laptop-eladások hosszú távon is fenntartják cége növekedését. Állandó kísérletező kedve azonban új termékek kipróbálásra is ösztönzi. Magától értetődőnek tűnt, hogy “tenyérgépeket”, palmtopokat is forgalmazzanak, ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Kedvezően fogadta viszont a piac az LCD-kijelzős PC-ket; ez a lapos, folyadékkristály-képernyővel árusított asztali számítógép elsősorban a magas beosztású vezetők irodájának exkluzív dísze lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik