Belföld

Tőzsdehét – kifulladóban?

Kifulladtak a nyugati részvénypiacok, a főbb tőzsdeindexek negatívan teljesítettek. A lépfenepánik éreztette hatását, nem folytatódott az áremelkedés, bár az indexek így is a WTC elleni támadás előtti szinten mozogtak.

Pénz- és állampapírpiacNem mutatkozott túl nagy érdeklődés a rövid papírok aukcióin a héten. Hétfőn az MNB negyvenötmilliárdnyi kötvényt bocsátott ki, a hozamszint húsz bázispontos csökkenése mellett (10,5 százalék). Pénteken, az előrehozott aukción viszont már jelentősebb, tizennégy pontos hozamemelkedés mutatkozott (10,64 százalék), a kibocsátás mértéke harminchárom milliárd forint volt. A hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukciójára tizennyolc milliárdnyi ajánlat érkezett, de csak az eredetileg meghirdetett tízmilliárd lett kielégítve. Az aukciós átlaghozam 10,53 százalékra mérséklődött, ez nyolc bázispontos csökkenés.

Csütörtökön két államkötvény kibocsátására került sor. A meghirdetett harmincöt milliárdnyi hároméves (2004/J) papírra kétszer ennyi ajánlat érkezett, az átlaghozam huszonhat bázisponttal 9,02 százalékra csökkent. A meghirdetett tizenötmilliárd tízéves kötvényre (2011/A) közel negyvenmilliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK ötmilliárddal toldotta meg a kibocsátandó mennyiséget. A leghosszabb papír hozama tizennyolc bázisponttal kerek nyolc százalékra csökkent.

Korrekciót mutattak a referenciahozamok a héten. A kis mértékben tovább csökkenő kétéves lejárat kivételével emelkedtek a hozamok a másodpiacon. Részletek az állampapírpiacról >>

A DWIX index egy bázisponttal 10,43 százalékra csökkent.

A forint közel egy százalékot gyengült a dollárral (282,7) szemben az elmúlt napokban, a sávban az előző péntekhez képest kissé erősödve, a centrumtól nyolc százalékra zárt.

Újabb fontos szeptemberi makrogazdasági adatok láttak napvilágot Amerikában. Az ipari termelés vártnál nagyobb mértékű visszaesése mellett a fogyasztói árindex becsléseket meghaladó emelkedése is gyengítette a befektetési kedvet.

A vállalati eredmények kedvezően alakultak. Habár hétfőn az S&P megvágta a General Motors és a Ford hitelminősítését, ezután nagy általánosságban a szeptember 11. után lefelé módosított várakozásoknál magasabb, illetve azokkal megegyező eredményekkel rukkoltak elő a fontosabb amerikai társaságok.

Európa rossz hetet zárt

Európában kellemetlenebb vállalati hírek jelentek meg. A Siemens jelentett be jelentősebb létszámleépítést, majd az SAP közölt a konszenzusnál jóval gyengébb eredményt, profit warninggal megfejelve. A meghatározó társaságok közül csak a Nokia szolgált pozitív hírrel, pénteken a várakozásoknál kisebb veszteségről adott számot. (részletek >>)

Németországban a kormányzat sokáig halogatta, de végül kénytelen volt bejelenteni, hogy az idei és a 2002-es évre vonatkozó GDP tervezet már nem tartható. Ráadásul a nagykereskedelmi árak is a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek szeptemberben (ahogy az eurózóna szeptemberi inflációja is negatív meglepetéssel szolgált). Pénteken az IFO üzleti bizalmi index jelent meg. Az erős pesszimizmusról árulkodó számok nyomán nem is túlzottan meghökkentő a DAX két és fél százalékos csökkenése.

Közelítette a húszdolláros lélektani határt a brent olaj hordónkénti ára, miután több előrejelzés is a kereslet erős visszaesését prognosztizálta 2002-re.

Alan Greenspan, a Fed elnöke szerdai kongresszusi meghallgatása fordulópontnak számított, néhány szóval lefejezte a tőzsdeindexek addigi törékeny emelkedését. A Dow péntek délutánra közel ötszáz pontot zuhant hét közepi csúcsáról. A Wall Street legnézettebb indexe másfél százalékos csökkenéssel zárta a hetet, a Nasdaq valamivel nagyobb visszaeséssel.

Kilógtunk a sorból

A feltörekvő piacok ezúttal egyöntetű emelkedést mutattak. Egyedül a magyar tőzsdebarométer csökkent a régióban. A BUX másfél százalékot közelítő heti értéktelenedésével azonban még így is befért az egy hónap alatt legjobban erősödő indexek elitjébe. A részvényforgalom megrekedt a négymilliárd forintos szinten, élénkülés jeleit nem lehetett felfedezni.

Egy fontosabb makroadat látott napvilágot. Az MNB ezúttal is az előzetesnél magasabb többletről számolt be az augusztusi folyó fizetési mérleg véglegesített számaiban.

A hét nyertese a Mol volt. Árfolyamát a gázárszabályozás új tervezete hajtotta felfelé, illetve a MEH kalkulációja, mely szerint a kedvező dollár- és gázárak miatt jövőre nullszaldóssá válhat az üzletág. Lengyelországból nem túl biztató hírek érkeztek a PKN-nel kapcsolatban. A szakszervezetek levélben fejezték ki elégedetlenségüket a PKN – Mol privatizáció miatt. (Egyes elemzők magát az új kormányt sejtik az akció mögött.)

A piaci hangulatot jól jelzi, hogy a likvidebb részvények közül mindössze négy tudott erősödni, és az olajpapír javulásának mértéke sem érte el a négy százalékot. Három százalékot emelkedett a Phylaxia, pedig még a cég vezetősége is nyugtatta a piacot, mondván, nem is találkoztak az ismét felvásárlási ajánlattal hírbehozott ír befektetőkkel. A Rába kedden jelentős értékű iráni megrendelésről számolt be, jutalma gyors felfutás volt, melyből csupán két és fél százalék maradt meg a hét végére.

A társaság által cáfolt felvásárlási információ és a fogyatkozó vevők közel harminc százalékos visszaesést okoztak a Synergon árfolyamában. A másik IT papír, a Graphisoft csak “megtizedelődött”. Ezüstérmet érdemelt a Pannonplast, tizenöt százalékos buktájával.

A két hétig látványosan rohanó árfolyamot a Hewlett Packard vetette a mélybe azzal, hogy bejelentette: egyes termékeinek gyártását hazánkból Ázsiába helyezi át. Ez közel egymilliárd forintos árbevétel-kiesést jelenthet a magyar társaságnak.

Tíz százalékot zuhant az Antenna. A befektetők nem díjazták a Vodafone részesedés miatt várható idei veszteségről szóló vezérigazgatói bejelentést.

A felügyelet a héten hiánypótlást elrendelve visszadobta az Aragónak a Pickről szóló felvásárlási ajánlatot, néhány nappal meghosszabbítva ezzel a szegedi papír életét. A héten több, a vállalat vezetésére hivatkozó cikk is megjelent arról, hogy a Pick veszteséges évet fog zárni, ezt azonban később cáfolta a társaság.

Mi várható?

A kétnapos hét eleji szünet alatt Amerikában folytatódik az eredményközlési szezon, illetve két kisebb hatású makroadat is mozgathatja majd az indexeket. A szerdai magyar tőzsdenyitást követően az ECB csütörtöki kamatdöntése és a harmadik negyedéves amerikai munkabér-költség index, valamint a pénteken megjelenő brit GDP-adat után próbálhatják pótolni hajhagymáikat az idegesebb spekulánsok.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6486,7
-1,33 %
-17,36 %
Varsó WIG
12891,6
0,52 %
-27,77 %
Prága PX50
361,9
2,06 %
-24,37 %
Frankfurt DAX
4513,5
-2,41 %
-29,84 %
Párizs CAC
4264,9
-1,66 %
-28,04 %
London FTSE
5017,7
-2,48 %
-19,36 %
Nikkei 225
10538,8
-0,88 %
-23,55 %
Hang Seng
9825,8
-4,36 %
-34,91 %
Dow Jones IA
9204,1
-1,50 %
-14,67 %
Nasdaq
1671,3
-1,88 %
-32,35 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik