Belföld

Borkóstoló – Tokaji aszú 1989, 6 puttonyos, Szabó Dániel Pincészete

Közeledik Simon, Júda, hogy aszongya: "Rég felírta Noé Tokaj hegyormára, Hegyaljai kapás, várj Simon Júdára", vagy, egy másik hasonlóan szellemes népi rigmus szerint "...akár haszon, akár kár, Simon Júda a határ!"

Ilyenkor nagyobbfajta hacacáré kerekedik Tokajon, most is borba fúl majd a táj, nyitott pincék, folklór-ügyek, borrendek, diplomata-szüret, satöbbi. Patakon százéves borok kóstolásával színesített konferencia elemzi a tokajit, ahol előad például Szepsy István és Hugh Johnson is, ami kábé olyan, mintha maga Noé jönne el előadni a pataki művházba.

Borkóstoló – Tokaji aszú 1989, 6 puttonyos, Szabó Dániel Pincészete 1Ennek örömére magunk is “fellapozunk” egy szép tokajit, egy manapság talán kevésbé divatos maestro hatputtonyos aszúját. Szabó Dániel régi vágású bormester, ami azt jelenti, hogy a megosztott tokaji borvilágban egyfelől igenlést, másfelől tagadást vált ki munkássága. Mint ismeretes, itt Tokajon nemcsak arról van szó, hogy igenlem vagy tagadom valakinek a munkásságát. A tokaji bor készítésében a rendszerváltást követően feltűnt egy új ízirány: a hagyományos hosszasan ászkolt-oxidált, sötétebb árnyalatú, tokajik mellett megjelentek a költséges reduktív technológiát is alkalmazó, világosabb, friss, gyümölcsös illatú borok. A két stíl képviselői rendesen anyázzák egymást, mi itt főként azért tekintünk el a pártos állásfoglalástól, mert a szóban forgó aszú mintha felülemelkedne ezen a vitán. E sorok írója is találkozott rémes régi tokajikkal, melyek zölddió-íze, olajossága, magas, avinált (utólag pótolt) alkoholja és üressége meghökkentő volt, de e heti aszúnk szép bor, melyben nyoma sincs a nehéz, barna olajosságnak. Szép, tiszta, nem gyümölcsös, botritiszes illat, sötét borostyánsárga szín, melyben mintha a réz vöröse villanna. A jelentős extrakt lassú mozgásúvá teszi a karamelles ízű bort, melyben a sav-alkohol-cukor magas szintű egyensúlya szinte könnyednek tűnik. Semmi nem nehézkes és tolakodó, bár nem is túl komplex, a szóban forgó bor végső fokon konvergál a fiatalabb, világosabb, más stílusú aszúk felé.

Ez a szép tokaji orvosságként funkcionálhat egy rútabb őszi estén, de jól pászítható cukrászsüteményekhez, gyümölcsökhöz, illetve kék sajtokhoz és libamáj-ételekhez – ahogyan Alkonyi László szép Tokaj-könyvében írja, “egy ragyogó aszú végeredményben minden ételhez nagyszerű kísérő lehet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik