Belföld

Zuhanás után felfelé

Nagyot változott a tőzsdék képe a múlt héten. Az addig zuhanó börzeindexek hétfőtől felfelé vették az irányt, és több napon át tartották. Nyolcszázalékos javulásával a magyar piac sem maradt ki a száguldásból.

Pénz- és állampapírpiacTíz bázisponttal 10,85 százalékra csökkent az MNB kötvény átlaghozama a hétfői kibocsátáson, két és félszeres túljegyzés mellett.

A héten diszkont kincstárjegy aukciókat tartott az ÁKK, az aukciós hozamok minden lejáraton csökkenést mutattak. Negyvenmilliárdnyi ajánlat mellett az előzetesen meghirdetetett tízmilliárdnyi három hónapos diszkont került kibocsátásra, az átlaghozam hat bázispontos mérséklődése mellett (10,78 százalék). Huszonkétmilliárdnyi papír került az elsődleges forgalmazókhoz a hat és tizenkét hónapos diszkontokból, közepes érdeklődés mellett, az átlaghozam mindkét aukción negyven bázisponttal csökkent (10,44; illetve 10,14 százalék).

Egyöntetű mérséklődést mutattak a referenciahozamok a héten, a legnagyobb csökkenés a két leghosszabb lejáraton mutatkozott.

A DWIX index értéke négy bázisponttal 10,56 százalékra csökkent.

A forint egy százalékkal erősödött a dollárral (282,5) szemben az elmúlt napokban, a sávban pedig több mint száz bázisponttal javulva 6,9 százalékon zárt az erősebbik oldalon.

Nyugat-Európa vezető tőzsdéi vezényelték a múlt heti rohanást, a frankfurti, a párizsi és a londoni tőzsdeindex is tíz százalékot meghaladó mértékű ugrást mutatott. Ilyen teljesítményre nem volt példa az elmúlt évtizedben. Korrigáltak a biztosító- és légitársaságok részvényei is. Kontinensszerte kellemes inflációs adatok jelentek meg, teret kínálva az ECB-nek az újabb kamatcsökkentésre.

Amerikában egymást követték a profit warningok és az elbocsátások bejelentései. A befektetőket azonban sem ezek, sem a héten megjelent makromutatók nem tántorították el a vásárlástól, ezúttal a ló másik oldalát szemlélték meg.

Miért nem eladási hullám?

Pedig az augusztusi indikátorok, a vártnál nagyobb esést mutató konjunktúraindex és fogyasztási cikkek rendelései alapesetben az eladás mellett szóltak volna, akárcsak a rég látott mélységbe zuhanó szeptemberi fogyasztói bizalmi index. De ügyet sem vetettek a rájuk részvényvásárlásban belefeledkező amerikaiak.

Utólag viszont már indítékot is lehetett találni a spekuláció mögé, pénteken ugyanis megjelent a véglegesített második negyedéves GDP adat. Felülmúlta a várakozásokat és az előzetes számokat is, ráadásul két kisebb bizalmi index is a piac becsléseinél optimistább számokat tartalmazott.

Vállalati fronton a Lehman Brothers kedvező eredménye segítette a hosszt. Ráadásul a Dow Jones egyik legfontosabb tagja, a Coca-Cola is megerősítette idei eredmény-előrejelzését, amit mostanában kifejezetten pozitív jelnek lehet tekinteni.

Az előző heti kimagasló forgalom megismételhetetlen volt, ám így is kifejezetten élénk volt a Wall Street és a Chicago Board is. Közben a Dow hét, a Nasdaq pedig öt százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Itthon is pörgés

Itthon a piac szereplői rendületlen vásárlásaikkal rég nem látott forgalmakat generáltak a piacon, bár a tízmilliárd forintos “álomvolumen” ezúttal is túl távolinak tűnt. Az index ismét hatezer pont fölé emelkedett, miután a benne szereplő részvények ezúttal kivétel nélkül felfelé mozogtak.

A legnagyobb papírok közül a Mol és a Matáv tíz százalékot meghaladó ugrással húzta az indexet, a megjelenő külföldi vásárlóknak a gázüzletág közelgő eladása, illetve a Westel opció lehívása szolgált kedvező hírekkel. A Matávot ezen felül az október elsején érvénybelépő BUX kosárban megnőtt súlya miatt is keresték, mivel az indexhez kötődő alapoknak újabb Matáv papírokkal kellett feltölteniük magukat.

A hét nyertese a Pannonplast volt. Egyrészt az olajár drasztikus visszaesése, másrészt a piacon terjengő – az indexből ma távozó Graboplasthoz hasonló – felvásárlási pletyka gyakorolt rá hatást és kergette harminc százalékos pluszba az árát.

A felvásárlási infók nem álltak meg egy papír piacán. Hasonló hírek kerültek napvilágra a csütörtökön három napra felfüggesztett Pickről, illetve álltak a Phylaxia hatalmas forgalom mellett zajló rallyja mögött is. Utóbbi társaság pénteken tartotta közgyűlését, de azon a spekulánsok nagy bánatára semmi ilyesmi nem merült fel, így a papír ára aznap már meredeken zuhant.

A valamennyire is piacképes részvények közül csak két papír zárta csökkenéssel a hetet, ezúttal lefelé menő ágban ült a hintán a Humet, illetve a Globus.

A piac számára nem túl lényeges hír, de a tőzsde történelmének egyik mérföldköve az IBUSZ kivezetése. A BÉT-en elsőként megjelenő társaság pénteki közgyűlése határozott a könny nélküli búcsúról, melyet felvásárlási ajánlat követ majd.

Mi várható?

A héten minden bizonnyal a Fed keddi kamatdöntése és a két nappal később a nagyvilág elé kerülő részletes indoklás jelenti majd a fő eseményt, hacsak egy-két lövés el nem dördül a Közel-Keleten.

Itthon az augusztusi folyó fizetési mérleg előzetes adata jelenthet támpontot a befektetőknek. A Mol tulajdonosai pedig a keddi Ruhrgas sajtótájékoztatóra várhatnak, a német társaságnak a Mol gázüzletágára vonatkozó esetleges bejelentésben bízva.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6173,9
8,87 %
-21,35 %
Varsó WIG
11890,6
1,52 %
-33,38 %
Prága PX50
331,9
2,06 %
-30,64 %
Frankfurt DAX
4308,2
13,75 %
-33,04 %
Párizs CAC
4079,0
11,67 %
-31,17 %
London FTSE
4903,4
10,59 %
-21,20 %
Nikkei 225
9774,7
2,30 %
-29,10 %
Hang Seng
9950,7
11,38 %
-34,08 %
Dow Jones IA
8847,6
7,43 %
-17,98 %
Nasdaq
1498,8
5,31 %
-39,33 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik