Belföld

Figyelő TOP 200 gála – 2001

Kihirdették a Figyelő TOP 200 díjazottjait. A legnagyobb árbevétel-növekedést a Mol Rt. érte el , az év női menedzserének Benczédi Mihálynét, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét választották.

Figyelő TOP 200 gála – 2001 1A legnagyobb árbevétel-növekményt a Mol Rt. érte el, míg adózott eredményét legnagyobb mértékben az Audi Hungária Motor Rt.növelte. A Nutricia kereskedőház ugrott a legtöbb helyet előre a listán, a legmagasabb tőkearányos adózott eredménnyel a Peugeot Hungária Kft. büszkélkedhet.

Figyelő TOP200Ha még több cégadatra, és topfőre kíváncsi rendelje meg a TOP200 kiadványt a FigyelőNeten! Kattintson ide! >>

A Figyelő TOP 200 cégei az idén egy kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeztek egymással: díjat kapott a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A Felelősségtudat díj 2000-t a Richter Gedeon Rt. nyerte el, amely a magyar egészségügy és oktatás pártfogására számos alapítványt hozott létre.

Figyelő TOP 200 gála – 2001 2Az év legeredményesebb női menedzserének Benczédi Mihálynét, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét választották. Idén először adták ki ezt a díjat. Egyéni díjkategóriáról lévén szó, a nyertes kiválasztása során az ismertséget és a teljesítményt együttesen vették számításba, a cégek véleménye és az objektív szempontok egyaránt szerepet játszottak.

Az árbevétel alapján készült rangsor első két helyezettje változatlan: a Mol (1000 milliárd forint) után az Audi Hungária Motor Kft. áll (900 milliárd forint). A harmadik helyet a Philips Magyarország (639 milliárd forint) szerezte meg.

Az exportárbevétel szerinti rangsorban, valamint az alkalmazottak létszáma alapján készített listán nem változott az első három helyezett. Az exportárbevételi rangsor dobogósai: az Audi Hungária Motor Kft. (899 milliárd), az IBM Kft. (632 milliárd) és a Philips csoport (572 milliárd). Az alkalmazottak száma alapján összeállított listát továbbra is a MÁV Rt. vezeti (55 ezer alkalmazott), a második helyen a Magyar Posta (44 ezer), harmadikon pedig a Mol Rt. (18 ezer) áll.

A 200 cég a múlt évben 655 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Az adózás előtti eredményt figyelembe véve az első helyen a Matáv áll, a második az Audi, a harmadik a Westel. A legnagyobb saját tőkével – akárcsak tavaly – a MÁV Rt. rendelkezik, míg a 2. és 3. helyen ismét a Mol és a Matáv szerepel.

Az első kétszáz között a százmilliárd forintnál magasabb árbevételű társaságok száma 17-ről 27-re emelkedett. Az átlagos nettó árbevétel egy év alatt 53 milliárd forintról 66 milliárd forintra nőtt. A listán szereplő cégek összesített árbevétele 25 százalékkal nőtt, így meghaladta a 13 ezer milliárd forintot. Az első 200 cég kivitele a 7943 milliárd forintos magyar export 63 százalékát tette ki.

A közeljövőben online is elérhetőek lesznek a Figyelő TOP 200 adatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik