Belföld

Háborúra készülve

A héten a részvényesek nem sok örömet lelhettek az ismét nyitva tartó amerikai tőzsdék működésében. A trend egyértelmű volt - egész héten zuhantak az indexek, több történelmi csúcsot megdöntve.

Az USA elleni terrortámadás gazdaságra és vállalati szférára gyakorolt kedvezőtlen hatásait latolgató piaci szereplők fél szemmel a CNN adását figyelik. Az amerikai haderő közel-keleti felvonulása után a sokak szerint már küszöbön álló, Afganisztán elleni háborútól félnek, illetve arra várnak.

Pénz- és állampapírpiacAz előző napok hozamemelkedése csak a múlt héten tudott beépülni a rövid papírok aukciós hozamába. Az MNB kötvény átlaghozama 10,95 százalékra emelkedett, a három hónapos diszkont kincstárjegyé pedig 10,83 százalékra, ez tizennégy, illetve tizenkét pontos elmozdulást jelentett az előző kibocsátáshoz képest. Az MNB zéró-kupon kötvényből két és félszeres túlkereslet mellett harmincnyolc milliárd forintnyi került a forgalmazókhoz, a legrövidebb diszkontból négyszeres túljegyzés mellett az eredetileg meghirdetett nyolcmilliárd.

Jelentős hozamelemelkedés mutatkozott a héten megtartott államkötvény-kibocsátásokon is. A hároméves papír átlaghozama (9,41 százalék) huszonnyolc, a tíz éves kötvényé (8,38 százalék) harminchét bázispontot ugrott az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest. Az aukciókon az előzetesen meghirdetett húsz-, illetve kilencmilliárdnyi papír került kibocsátásra, kétszeres túljegyzés mellett.

Egyértelműen a rövidebb papírokat preferálták a befektetők a héten, az éven belüli lejáratok mindegyikén csökkentek a másodpiaci hozamok, közelítve a szeptember 11-ei események előtti szinthez, a hosszú oldalon ellenben ismételten erős emelkedést mutattak a referenciahozamok.

A DWIX index értéke egy bázisponttal 10,60 százalékra emelkedett.

A forint közel három százalékot esett a dollárral (285,4) szemben az elmúlt néhány napban, a sávban pedig ismét gyengülve, 5,8 százalékon zárt az erősebbik oldalon.

Háborús reakciók

Hétfőn még az amerikai piacnyitás előtt egységesen ötven-ötven bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a Fed és az ECB (kedden az angol jegybank is csatlakozott a kamatvágókhoz), az indexek zuhanásának azonban ez sem tudott gátat szabni. Hatástalan volt Greenspan beszéde is, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a makroszférára csak rövid távon jelent negatív hatást a merényletsorozat, hosszú távon továbbra is optimisták lehetünk.

Az előző heti felfelé száguldást követően stabilizálódott az olaj árfolyama, sőt jelentősen gyengülni is kezdett. A nyersanyagárak lefelé tartottak, miután félő, hogy a recesszióba süllyedő gazdaságoknak jóval kevesebb anyagra lesz szükségük. Az árutőzsdéken csak a nemesfémek iránti kereslet indult be, az aranyba menekülők másfél éves csúcsra húzták a nemesfém árát.

A héten megjelent makroindikátorok sem adtak okot túl sok optimizmusra, a vártnál jóval nagyobb inflációt mértek augusztusban az USA-ban, kedvezőtlen képest festett a Fed gazdaságértékelő kiadványa, a Beige Book is (ráadásul ebben még nem szerepeltek a szeptemberi események), pénteken pedig a rekordmagasságú – nyolcvanmilliárd dolláros – augusztusi költségvetési hiány borzolhatta a kedélyeket (Részletek a Fed Beige Bookjáról >>).

Patrióta befektetők

A vállalati oldalon egymást követték a profit warningok, a nagymértékű létszámleépítések bejelentései, a biztosítótársaságok pedig rendesen megemelték a WTC elleni merényletből származó káruk becsléseit. Több társaság jelezte, hogy saját részvény visszavásárlásokat fog eszközölni, miután a felügyeletek könnyítettek az erre vonatkozó előírásokon. Többek között az Intel, a General Electric és a Cisco is megtalálható volt a sorban, ám hiába volt minden előkészület, az árfolyamok zuhantak.

A beharangozott “hazafias vásárlások” sem találtak nyitott fülekre, a kereskedők szüntelen eladásait nem lehetett megállítani. Sorra dőltek a forgalmi rekordok, a Wall Street feszültséggel teli hangulatát mi sem jelzi jobban, mint hogy pénteken minden eddigi csúcsot megdöntött a parketten forgó részvények mennyisége, jó tíz százalékkal meghaladta a hétfői piacnyitás napján regisztráltat is.

A Dow Jones történetének ötödik legrosszabb hetét zárta. Az ennél is siralmasabb heti teljesítményekre még több generációval ezelőtt került sor, a Dow múlt heti tizennégy százalékos zuhanása a legnagyobb heti csökkenést jelentette 1933 óta.

A Nasdaq a közelmúltban már produkált hasonlóan drámai visszaesést, a mostani, tizenhat százalékos szabadesés történetének harmadik leggyengébb hetét takarta. A chicagói tőzsdeindex utoljára 1997-ben látott mélységbe zuhant és így 2000-ben elért csúcsának jelenleg mindössze egynegyedén áll.

A Dow mozgatórugói között mindössze a Wal Mart kereskedelmi lánc részvénye tudott emelkedni. Az S&P 500 index tagjaiból huszonnyolc zárta pluszban a hetet.

Európa követte a trendet

Európa követte a lejtmenetet, bár ezen a héten kisebb, hat-nyolc százalékos esést mutattak az indexek. Szeptember 11. óta azonban még így is a tengerentúli indexekhez hasonló negatív hozammal hozták a frászt a részvényesekre.

A lényeges makroadatok közül ugyan az euróövezet augusztusi inflációja a vártnak megfelelően alakult, Németországból azonban kifejezetten kedvezőtlen hírek érkeztek. Brutális visszaesést mutatott a júliusi építőipar és feldolgozóipari aktivitás, az IFO bizalmi index pedig négyéves mélypontra esett.

Az eseményekben nem érintett, sőt várhatóan bevételnövekedést elkönyvelő távközlési szektor jelentette a menedéket a tőzsdei befektetők számára. Frankfurtban például kilencszázalékos javulással tartotta a DAX-ot a Deutsche Telekom, a hét nyertese, a Deutsche Post pedig húszszázalékos ugrással zárta a hetet.

A BUX olcsóbban megúszta

Az európai átlagtól elmaradó veszteséggel zárta a hetet a magyar tőzsde, Kelet-Európa többi részvénypiacához hasonlóan. Kedden még az előzetes adatot is felülmúló folyó fizetési mérleg adat látott napvilágot, bár nem ez, hanem a rendkívül nyomott árak játszottak szerepet abban, hogy a BUX csak mérsékeltebb esést mutatott.

Több nagyobb papír is pluszban zárta a hetet, a Matáv nyugati társaihoz hasonlóan javulást mutatott, közel négy százalékkal korrigálta korábbi buktáját. A kisebb papírok között remekelt a Humet, a Prímagáz és a Phylaxia.

A hét abszolút nyertese viszont a Graboplast volt. Hétfőn az árfolyamra jelentős befolyást gyakorolható hírre hivatkozva három napra felfüggesztették a papír kereskedését, ám szerdán végül kinyitott a részvény piaca. A hír a menedzsment által benyújtott nyilvános vételi ajánlat volt, az utóbbi napokban névértéke körül mozgó papírra 1800 forintos áron tett ajánlatot a Wallis és a cégvezetés közös cége.

Az árat nagyvonalú gesztusként tálalták a piac elé, mivel az jelentősen meghaladta az elmúlt hat hónap súlyozott átlagárát, ám ehhez hozzá kell tenni, hogy az átlagban jelentős lehúzó hatást fejtett ki a bejelentést közvetlenül megelőző időszak, amikor erős forgalom mellett rendkívül alacsony áron forgott részvény. A papír ára így harminc százalékkal emelkedett a hét folyamán.

Ha a felügyelet is jóváhagyja az ajánlatot, várhatóan nemcsak a BUX indexből távozik majd a Graboplast, hanem a parkettről is kivonul. Vélhetően nem ez lesz mostanában az utolsó ilyen akció a BÉT-en.

Napról napra húzták az időt, végül a választások utánra halasztották a lengyel privatizációs döntéseket, így most malmozhatnak a Molnál a gdanski finomítóra és a PKN Orlenre tett ajánlatuk elbírálásáig. A Richter ellenben sikeresen akvirált egy lengyel gyógyszercéget, a két papír viszont egységesen három százalék feletti esést mutatott a tőzsdén.

A hét vesztesei a vegyipari papírok voltak. A TVK húsz, a Pannonplast tizenhárom százalékot zuhant, az árbevételének jelentős hányadát az amerikai piacon realizáló Graphisoft pedig történelmi mélységbe süllyedt.

Makromutatókból a héten nem lesz hiány. A piacok minden bizonnyal a szép számban megjelenő szeptemberi fogyasztói és üzleti bizalmi indexekre fognak koncentrálni Amerikában, Európa tőzsdéi pedig vélhetően továbbra is másolni fogják tengerentúli társaik mozgását.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
5671,0
-3,11 %
-27,76 %
Varsó WIG
11712,4
-4,26 %
-34,38 %
Prága PX50
325,2
0,71 %
-32,04 %
Frankfurt DAX
3787,2
-7,99 %
-41,13 %
Párizs CAC
3652,9
-6,56 %
-38,36 %
London FTSE
4433,7
-6,77 %
-28,75 %
Nikkei 225
9555,0
-4,53 %
-30,69 %
Hang Seng
8934,2
-7,47 %
-40,82 %
Dow Jones IA
8235,8
-14,26 %
-23,65 %
Nasdaq
1423,2
-16,05 %
-42,39 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik