Belföld

Erzsébetváros az intelligens kerület

Erzsébetváros elsőként teszi meg a szükséges lépéseket az intelligens kerület kiépítésére, az elektronikus közigazgatás létrehozására, mondta dr. Szabó Zoltán polgármester mai sajtótájékoztatóján.

Az önkormányzat az ehhez szükséges infrastruktúrát már megteremtette, a kábeleket lefektette, s megszületett az elhatározás is ahhoz, hogy 2002 januárjától – amint elfogadják az elektronikus aláírásról szóló törvény végrehajtási utasítását – a rendszer működésbe lépjen.
A kerületben szeptember 1.-től bevezették, hogy az érettségizők az ingyenes jogosítvány és nyelvvizsga bizonyítvány mellé számítógépes diplomát is kapjanak. Így a kerület lakói fokról-fokra tagjai lehetnek az intelligens kerületnek. Dr. Szabó Zoltántól megtudtuk, a rendszer életbe lépésétől valamennyi kerületi lakos ingyenes e-mail címet kap, amely kereszt és vezeték neve mellet az erzsebetvaros.hu domain nevet tartalmazza. A mintegy 60 millió forintos beruházást a magánszféra bevonásával valósítják meg.
Ha kiépül a rendszer, akkor ezen keresztül működtethető az önkormányzati ügyfélszolgálat, véleményt lehet kérni a helyi lakosságtól, szavazásra lehet bírni az embereket, de a hálózaton keresztül történik majd a közüzemi számlák befizetése, a lakosok bejelentkezhetnek akár orvoshoz, ügyvédhez, fodrászhoz. Ezen keresztül tájékozódhatnak rendezvények, események híreiről, de olyan területeken is megkönnyíti életüket, mint akár a mozijegy rendelés, múzeumi belépőkérés, vagy akár szállásfoglalás.
Az intelligens kerület célja, hogy a helyi vállalkozók hitelkártyás fizetéssel rendelkező internetes boltokat nyissanak. Ezt még azzal is támogatjuk, hogy az első 100 jelentkező virtuális üzletének létrehozásához hozzájárulunk – mondotta Szabó Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik