Belföld

Tolvajt fogott műholdas rendszerével a Hungarocamion

A Hungarocamion közel egy éve vezette be műholdas gépjárműkövető rendszerét, amelynek segítségével már több ellopott kamiont sikerült pár óra alatt megtalálniuk.

A Hungarocamion közel egy éve vezette be műholdas gépjárműkövető rendszerét, amelynek segítségével már több ellopott kamiont sikerült pár óra alatt megtalálniuk.
Legutóbb szeptember 13-án indult hajtóvadászat egy Litvániában ellopott jármű után. Korábban Lengyelországban érte rablótámadás a vállalat egyik gépjárművezetőjét, szintén egy kivilágított parkolóban.
A Hungarocamion Rt. elsősorban a hatékonyabb flottairányítás érdekében látta hosszútávon megtérülő beruházásnak a műholdas gépjárműkövető és – irányító rendszert, azonban rövid időn belül kiderült, hogy a rendszer az ilyen, rendkívüli helyzetek megoldásában is komoly segítséget jelent. A rendszer “lelke” a finn Aplicom nevű cég terméke, i-Cell fejlesztésű szoftverrel, valamint a Hungarocamion saját rendszerével integrálva amelynek segítségével 15 méternyi pontossággal megállapították a kamion pozícióját Litvániában. A gépjárműről SMS formájában érkező adatok a Hungarocamion diszpécserközpontjában, egy számítógépes térképen automatikusan jelezték a kamion helyét és azt is, hogy milyen sebességgel halad, vagy éppen mikor áll meg. A térképet és az információkat a Hungarocamion munkatársai továbbították a litván illetve a litván rendőrségnek, így egy órán belül megtalálták az út szélén hagyott gépjárművet, amiből szerencsére semmi nem tűnt el. A rendszer többszintű hiba- és rongálás-védelemmel rendelkezik, tehát a tolvajoknak valóban nem volt esélyük: még ha ismerték is volna a rendszer egyes elemeit, az külső beavatkozás esetén automatikusan riasztást küldött volna – ez azonban be sem következett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik