Belföld

Hazafias kötelesség fogyasztani

A recessziótól a vásárlási kedv feléledése mentheti meg Amerikát - vélik a szakértők. A földrészt a múltban is a mértéktelen fogyasztás tette naggyá, most szinte hazafias kötelesség sokat vásárolni.

Hazafias kötelesség fogyasztani 1“A World Trade Center elleni támadás az amúgy is harmatgyenge lábakon álló gazdaság számára a létező legrosszabb hír. A globális recesszió valószínűsége egyre nagyobb. Az amerikai kapitalizmus szimbólumait ért támadás a medvepiac és a felszökő munkanélküliség közepette a legrosszabb fordulat, ami bekövetkezhetett” – hangoztatja számos elemző.

Mennyivel veti vissza az USA növekedését a katasztrófa?Giles Keating, a CSFB vezető elemzője szerint a támadás a harmadik negyedévben 0,8, a negyedik negyedévben pedig 1,6 százalékkal mérsékli az USA GDP növekedését. Fellendülésre csak jövő év elején számít az elemző. Keating számításai szerint a GDP több mint 6 százalékát adó New York központjának a “termelése” felére csökken. Hasonló visszaesés várható Washingtonban is, ami újabb 0,6 százalékkal mérsékli a GDP-t.

A GDP 1 százalékát kitevő légi közlekedésben Keating szintén 50 százalékos visszaesésre számít. A Guardian-nek nyilatkozó Goldman Sachs elemzői szerint leggyorsabban a légiközlekedés, a hajózás, a szállodaipar és a szabadidős komplexumok érzik meg a katasztrófa hatását. Ez azonban továbbgyűrűzik az autóiparra is, ahol ez évre összességében 5 százalékos visszaesést prognosztizálnak, ám vannak olyan elemzők is akik az ágazatban 10 százalékos csökkenést is elképzelhetőnek tartanak.

Másrészről viszont a szakértők igyekeznek azt is hangsúlyozni, hogy a gazdasági infrastruktúra komolyan nem sérült meg, a tőkeáramlás az eddigiek szerint töretlen. Azt pedig, hogy az olaj és az arany ára felszökött, a dollár árfolyama pedig leesett, átmeneti jelenségnek tartják sokan.

Minden a fogyasztói bizalomtól függ

Hogy pontosan milyen következmények is várhatók, tulajdonképpen egy tényezőnek, a fogyasztói bizalom alakulásának a függvénye. Elméletileg a fogyasztói bizalom azt tükrözi, hogy a lakosság hogyan vélekedik a gazdaság egészségi állapota felől. Gyakorlatilag pedig annak mérőszáma, hogy az emberek mennyi hitelt hajlandók felvenni lakás, autó, DVD vásárlásra. A fogyasztói bizalom önbeteljesítő profécia: ha a fogyasztók úgy érzik, hogy a gazdaság megroggyant, kevesebbet vásárolnak, ez pedig még mélyebbre löki a gazdaságot.

Az elmúlt hat hónapban annak ellenére, hogy az USA gazdaságának növekedése szinte nullára lassult, a fogyasztók költekezési kedve töretlen volt, sőt robosztusan nőtt. Amerikát a vásárlók költekezései tették naggyá.

“Nem tudni, mi történik. Az Öböl háborúhoz hasonlóan elképzelhető, hogy a lakosság elveszti bizalmát.” – nyilatkozta a Salonnak Steve Cohen, a Berkley közgazdásza. “Tulajdonképpen most mindenkinek hazafias kötelessége, hogy fogyasszon.” – vélekedik Terry Odean, szintén a Berkley-ről.

Az elmúlt félév tömeges elbocsátásai azonban nem múltak el nyomtalanul. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe szeptemberre az előző havi 91,5-ről 83,6-re süllyedt. Az indikátort szeptember 10-én, egy nappal a támadás előtt tették közzé.

A tőzsdéken leghelyesebb a kivárás

Odean szerint a Wall Street-re talán könnyebb feladat vár, hiszen az emberek érzik, hogy eladni semmi esetre sem helyénvaló. Ha van korreláció a patriótizmus és a beruházás között – és egy csekély bizonyára van -, akkor elképzelhető, hogy azt gondolják, hogy nem adok el, mert ezzel a hazám ellen cselekedek.

A lakosság szeptemberben várhatóan visszafogottabban költekezik, de a negyedik negyedévben a fogyasztás visszatérhet a korábban prognosztizált szintre, azaz éves szinten várhatóan 2-3 százalékkal növekedik – nyilatkozta Kurt Barnard, a Barnards Retail Trend Report elnöke a CNN-nek. A lakossági kiadások az USA GDP-jének kétharmadát adják.

A Harris Interactive által közvetlenül a támadás után, 4600 amerikai megkérdezésével készített felmérés szerint, bár a legtöbben a pénzügyi szférában visszaesést várnak, ők maguk nem tervezik, hogy visszafognák költekezéseiket, vagy változtatnának befektetési döntéseiken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik