Belföld

Filmajánló – Belphégor — A Louvre fantomja

A hatvanas években az igazi rémfilmek a Magyar Televízióban mentek. A fekete-fehér, tompa fényű készülékeken ez volt a technikai minimalizmusnak köszönhetően a dermesztő expresszionizmus kora. Az egyik, ha nem "a" leghatásosabb, filmrém Belphégor volt.

Filmajánló – Belphégor — A Louvre fantomja 1A maszkban, fekete garbóban és lepelben tovasuhanó “izé” könyörtelenül tört össze minden útjába került csontot: a múzeumban kiállítottakat és a titkát leleplezni akaró élőlényekét egyaránt. Belphégortól nemcsak a gyerekek, a tömbházfelügyelők is rettegtek, kivételt talán csak a Louvre japán turistacsoportokon edződött teremőrei képeztek. A mai moziközönség talán nem tudja, Belphégort a kor egyik sanzoncsillaga, Juliette Greco alakította — nappal énekelt, éjjel kísértett. Mint azt várni lehetett, a múmia bosszújaként feltámasztott titokzatos rém visszatért, hogy versenyre keljen a misztikus történetek hőseivel. Annak ellenére, hogy a Belphégor régi változata lassú, súlyos és mai szemmel nézve primitív volt.

Filmajánló – Belphégor — A Louvre fantomja 2Jean-Paul Salomé rendező semmiféle díszítést nem visz az eredeti történetbe, és ezt jól teszi. Ad azonban némi pluszt, amolyan feszültségoldó franciás könnyedséget, valamint egy kevéssé megnyugtató megoldást, nyilván abból a megfontolásból, ha újra befut a rém, jöhet a folytatás. Az új változat komoly előnye, hogy nem stúdióban, díszletek között, hanem a Louvre-ban forgatták. Tipikus egyet fizet, kettőt kap ajánlat: aki látta, látta a világ talán legismertebb múzeumát is. A filmben francia sztárok szerepelnek, Michel Serrault, a Taxi 2-ből Frédéric Diefenthal, valamint Sophie Marceau, aki Lisát játssza. És hogy ki Belphégor? Várjanak a sorukra.

Belphégor — a Louvre fantomja — Belphegor, Phantom of the Louvre, 2000 — Színes, francia film, 97 perc — Rendező: Jean-Paul Salomé — Főszereplők: Sophie Marceau, Michel Serrault, Frédéric Diefenthal — Forgalmazza a Best Hollywood

Ajánlott videó

Olvasói sztorik