Belföld

Nők szükséghelyzetben

A terrrorizmus elleni harcban a legérdekeltebb országok közé tartozik Izrael. Most nem a sokkoló adatokkal akarjuk rémítgetni olvasóinkat, hanem arra keressük a választ, hogy az események tükrében miként vélekedik egy magyar, Izraelben élő nő.

Bodrogi Zsuzsa 29 éves. Tíz éve él Izraelben, idegenvezetőként. A kibuc, amelyben él és dolgozik arab települések tőszomszédságában helyezkedik el. Mivel sok a lopás, és a fokozott figyelem indokolt, Zsuzsa önkéntes rendőrként is tevékenykedik.

Bodrogi Zsuzsa: Az önkéntes rendőri munka természetesen nem fizetett. Mégis nagyon sok családos, dolgozó, gyereket nevelő nő vállalja ezt a szerepet, és áldozza idejét rá. Ezt az időt kénytelen a családjától elvenni.

nlc: Akkor mégis mi hajtja őket?

B.Zs: A terrorista akciók legfőbb célja a demoralizálás, a társadalom szétzüllesztése, az akaratunk megtörése, ez ellen kell nagyon küzdeni, és ezek a nők, anyák ezt tudják.

nlc: Abban, hogy Izrael kivonult Libanonból, nagy szerep jutott az önfeláldozó nőknek.

B.Zs: Igen. Libanont 1982-ben szállta meg Izrael. Rengeteg izraeli katona tartózkodott a területen. Ennek hatására alakult a Négy Anyák Szövetsége. A négy anya fiai Libanonban teljesítettek szolgálatot. Haza akarták őket hozni, ezért erős szervezetet hoztak létre, és végül nagy befolyásra tettek szert.

nlc: Tartanak most ezek az anyák valamiféle Izrael elleni csapástól?

B.Zs: Bármikor bármi előfordulhat. Terroristák is mindig lesznek, ha nem a zsidók, az amerikaiak, akkor mások ellen. Az élet azonban nem állhat meg. Izrael légterét lezárták. De a kezünk sokszor meg van kötve.

nlc:Ezt hogy érti?

B.Zs: Az összefonódásokra gondolok. Amerika gyakran elejét veszi a terroristák elleni akcióknak. Amerikától vásároljuk a fegyvereinket, s gyakran az USA megtiltja amerikai fegyverek használatát terrorista célpontok ellen. A titkosszolgálatunk nagyon hatékony, de a terrorizmus elleni harc legeredményesebb formája a megelőzés. Nem szabad, hogy a terrorista akciókat szervező elemek eljussanak a kivitelezésig. A terroristák, a fanatikusok azt hiszik, a mennybe jutnak öngyilkos merényletükkel. Bepólyálják nemi szervüket, hogy a túlvilágon még hasznát vehessék. Reméljük, ha most valami történik, szabad kezet kapunk majd!

Olvassa el a Nők Lapja c@fe további cikkeit!

Krízishelyzet>> A szorongás, a félelem emberi életünk alapélményei. Felfoghatók olyan útjelzőkként, amik jelzik a veszélyt, felkészítve ezzel a szervezetet a védekezésre. Bár egy terrortámadásra nem lehet előre felkészülni, lelkünk segíthet elviselni az elviselhetetlent.

Arabok közt Washingtonban>> Sikerült elérni egy az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban élő honfitársunkat is, Dekun Emőkét, aki titkárnő egy arab érdekeltségű építési vállalatnál.

Mit kell tenni földrengés vagy épületkár esetén?>> Hogyan viselkedjünk, mit tegyünk, mit ne tegyünk, hogy katasztrófa esetén elkerüljük a pánikot, és a lehető legtöbb értéket – elsősorban az életet – megmentsük. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos közleményéből idézünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik