Belföld

Vörös után kék – itt a Code Blue!

A China Daily információi szerint a 2,4 milliárd dolláros kárt okozó Code Red után újabb féregvírus fertőz: a Code Blue. A kór halálos: a megbetegített gép előbb lelassul, aztán nem működik tovább.

Vörös után kék – itt a Code Blue! 1Az új vírus, a Code Blue szeptember 5-én ütötte fel “fejét” a kínai felhasználók körében. A kínai hivatalos szervek jelenleg is elemzik a Code Blue-t. Egyelőre még nincsenek pontos számok arról, hogy hány szervert fertőzött meg a program.

A féreg a Code Redtől különböző módon működik, egy eltérő szoftvergyengeséget kihasználva. Elsősorban a Windows 2000 operációs rendszert használó gépeket támadja meg: a belső memóriát egyre nagyobb mértékben használva először lelassítja a komputert, majd pedig működésképtelenné teszi.

Gyors halálJúlius 19-én, alig 9 óra alatt több mint 250 ezer rendszert fertőzött meg a Code Red vírus az Egyesült Államokban.

Korábbi cikkünk a Code Red-ről >>

Korábbi cikkünk a Code Red II.-ről >>

Habár a Code Red nem fenyegette a tűzfal mögött levő szervereket, és viszonylag hamar megjelent a “féregirtó”, mégis 2,4 milliárd dolláros kárt okozott, és amerikai kongresszusi vizsgálatot robbantott ki. De még vörös verziójánál is veszélyesebb lehet a most megjelent új féregvírus, amely szakértők szerint jóval agresszívabb, mint elődje.

A vírus felbukkanási helye nem okozott meglepetést: az amerikai kongresszusi vizsgálatok arra utalnak, hogy a Code Red egy kínai egyetemről indult el pusztító útjára. A program nem az első a Code Red követői között: az első féregvírus után a Code Red II is megjelent, amely kis híján megbénította a kínai internetet, több mint ezer szervert fertőzött meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik