Belföld

Egyesül a HP és a Compaq

A világ második legnagyobb számítógépgyártójának számító Hewlett Packard és a harmadik helyen számon tartott Compaq Computer 25 milliárd dolláros ügylet keretében egyesül.

Egyesül a HP és a Compaq 1A világ számítógépes piacának második és harmadik helyezettje, a Hewlett Packard (HP) és a Compaq Computer bejelentette, hogy közös megegyezéssel egyesül. Az új HP árbevétele 87,4 milliárd dollár, majdnem eléri az International Business Machines (IBM) értékesítési szintjét (utóbbi mintegy évi 90 milliárd dollárra tehető). A lépés következtében a negyedik hellyel büszkélkedő Dell Computer a harmadik helyre ugrik előre (évi 33 milliárd dollárnyi forgalommal).

A költségek csökkenését várják

Egyesül a HP és a Compaq 2A HP és a Compaq vezetői éves szinten 2,5 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást várnak az összeolvadástól 2003-ra. Ennek fényében nem meglepő az egyesülési manőver, hiszen az információtechnológiai iparág szereplői már régóta panaszkodnak a csökkenő értékesítési és nyereségességi mutatókra. Erre a környezeti kihívásra a legtöbb cég dolgozói létszámának csökkentésével reagál: mondván az “áramvonalasabb” szervezet hatékonyabban képes dolgozni. A Compaq ennek megfelelően nyolc és fél ezer alkalmazottjától válik meg, a Hewlett Packard hétezertől. Az új cég nyeresége vállalati források szerint el fogja érni az évi 3,9 milliárd dollárt. Az új HP 160 országban lesz jelen, dolgozói létszáma 145 ezer.

Közös kiút a mélypontról? A magán és a vállalati vevők vásárlási kedvének számottevő visszaesését komolyan megérezte a HP és a Compaq is: mindkét társaság romló értékesítési és nyereségességi mutatókról számolt be befektetőinek. A californiai központú HP forgalma 47 milliárd dollárra rúgott az elmúlt 12 hónapban, a Compaq 40 milliárd dollár értékben értékesített számítógépeket a nevezett időszakban. A számítógép-eladások csökkenése vette rá a két vállalatot – az elbocsátások mellett – arra is, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzen szolgáltatási tevékenységére.

A feltételekről…

Az egyesülési tervet titkos szavazással fogadta el a két cég vezetése. A HP új részvényeket bocsát ki, 0,6325 darab jut minden egyes részvény után a Compaq-tulajdonosoknak. Ezzel az értékkel számolva az egyesülés volumene eléri a 25 milliárd dollárt. Az új Hewlett Packard 64 százaléka lesz a HP jelenlegi tulajdonosai birtokában, a tulajdonosi kör maradék 36 százalékát fogják kitenni a Compaq részvényesei.

A Hewlett Packard jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Carly Fiorina feladata lesz az új társaság operatív irányítása, a Compaq elnök-vezérigazgatója, Michael Capellas az elnöki posztot fogja betölteni. A két vezető szinte egyszerre került hivatalába: Fiorina 1999. július 19-én, Capellas pedig 1999. július 22-én. A két elnök-vezérigazgató augusztus 8-án együtt ünnepelt az első IBM személyi számítógép megjelenésének huszadik évfordulóján.

A fogadtatásról…

Bár Carly Fiorina minden szépet és jót elmondott a cég jövőbeli kilátásaival kapcsolatban, az elemzők óvatosságra intenek. A Compaq ugyanis túl nagy cég ahhoz, hogy könnyedén tudjon integrálódni a HP szervezetébe, így a vezetés által várt eredmények eljövetele igencsak kérdéses. A US Bancorp Piper Jaffray elemzője, Ashok Kumar úgy véli, hogy az egyesülési kísérletet nem fogja siker koronázni. Ezt a véleményt támasztja alá a Compaq mérete mellett az is, hogy a két társaság termékpalettája jelentős mértékben átfedi egymást. A két vállalat együttes piaci részesedése a személyi számítógépek piacán a Dataquest számításai szerint eléri a 18 százalékot.

A hazai képviselet véleményeMezriczky László, a Compaq Magyarország marketingigazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az anyacég a döntést önállóan hozta meg; a helyi képviseleteknek pedig nem marad más feladatuk, mint a végrehajtás. A háromszáz embert foglalkoztató magyar leányvállalat legalább féléves átfutási időre számít. A több ezer tagot számláló viszonteladói hálózat szintén átrendeződik az egyesülés miatt.

A kevésbé pesszimisták, mint Dan Niles a Lehman Brotherstől, azt várják, hogy az idő maga döntse el az összeolvadás sikerességét. Egy ilyen méretű egyesülés lebonyolítása ugyanis hónapokat vesz igénybe, a várakozások szerint az ügylet 2002 első felében zárulhat le.

Persze csak akkor, ha az Európai Unió versenybizottsága nem emel kifogást az egyesüléssel szemben. A bizottság ugyanis máris elkezdett foglalkozni az üggyel, és megvétózhatja az összeolvadási kísérletet, még akkor is, ha az ügyletben szereplő cégek nem európai székhelyűek. Ennek az a feltétele, hogy a felek együttes értékesítési volumene világszinten érje el az ötmilliárd eurót, amiből az öreg kontinensre legalább 250 millió eurós résznek kell jutnia.

A technológiai lufi kipukkanása jelenleg jócskán érződik a Hewlett Packard és a Compaq részvényárfolyamán is. Előbbi ugyanis 66, utóbbi pedig 76 százalékkal marad el a “jobb időkben” megfigyelt kurzustól. A Compaq papírjai a bejelentést követően 16 százalékkal magasabb árfolyam mellett cseréltek gazdát Frankfurtban a keddi kereskedés első felében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik