Belföld

Őszi húsnak sűrű a leve?

Négynapos húsfesztivált tartanak a kőbányai vásárvárosban, több mint száz kiállító mutatja be termékeit. Szeptember elsején lejár a húsipari vállalatok három hónapos áremelési önkorlátozása, tízszázalékos drágulás várható.

Őszi húsnak sűrű a leve? 1Nem jelenti a fogyasztói árak automatikus emelkedését az, hogy rövidesen tíz százalékkal magasabb lesz a hús termelői ára – jelentette ki megnyugtatólag a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Bizony, ez még ilyen ósdi módon megy nálunk: azon a csendes őszi reggelen, éppen a termelői áremelés másnapján, nem maguktól fognak megváltozni a számok a bolti ártáblán, hanem a hentes maga fogja átírni őket nagyobbra, eská. A módszer régi, de úgy tűnik, mégsem elavult, sajnos inkább továbbra is korszerű. És némi automatizmust mégiscsak rejt magában, mert az biztos, hogy a kereskedő előbb fog emelni, és csak azután kezdi el keresgélni azokat a tartalékokat, amelyek őnála a termelő szerint még igenis fellelhetők. Ha megtalálja őket, az csak haszon. Neki.

Mostanáig tartott az önkorlátozás, amit júniusban vállaltak a húsipari cégek, korántsem filantróp hajlamuktól indíttatván, hanem azon praktikus okból, hogy meg lettek fenyegetve: elveszik tőlük az exporttámogatást, ha tovább drágítanak a hazai piacon. A terméktanács titkára szerint azonban a sávszélesítés miatt pénz az ablakban, ugyanannyit veszítettek, mint amennyit az exporttámogatással nyertek, úgyhogy valakinek fizetnie kell. Ő ugyan a kereskedőkre, egészen pontosan a beszerzési társulásokra gondol ez ügyben, és még az állattartókat is segítségül hívná, nyomást gyakorolni. De azért nagy meglepetést nem fog kelteni, ha a nem is távoli jövőben ugyanő kezét széttárva már azt fogja mondani: mi, kérem, nyomtuk, de hát nem ment.

Azért nem adják fel könnyen a húsosok. Nekik sem tetszik, hogy néhány év alatt a felére csökkent Magyarországon a húsfogyasztás. Jó-jó, hát az árak, ugye, azok mennek, azokkal, úgy látszik, nem tudnak szembeszállni, de van más ötletük. Erről a terméktanács elnöke beszélt a sajtótájékoztatón. Csütörtöktől vasárnapig húsfesztivált tartanak a kőbányai vásárvárosban. Több mint száz kiállító mutatja be termékeit, látogatók tízezreit várják. Köztük bizonyára szép számmal lesznek, akik kijövet azt mondják maguknak: “milyen ostoba voltam, hogy az utóbbi időben kevesebbet fogyasztottam az élettanilag értékes fehérjéket tartalmazó vörös húsokból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik