Belföld

Segítség a választáshoz

Hasznos lehet megnézni a külföldi üzleti iskolák rangsorát, mert a rangsort befolyásoló tényezők hasznunkra lehetnek a magyar intézmények közötti válogatásban is. Jó kiindulópontnak bizonyulhat a Vezetőképzésért Alapítvány tíz évre visszanyúló adatbázisa, az évenként kiadott “Ki kicsoda, mi micsoda a vezetésben” című almanach.

Amit azonban feltétlenül meg kell kérdeznie:

Tudja meg, hogy van e felvételi, vagy a jelentkezéshez elég csak egy jelentkezési lapot kitöltenie? Szükségesnek tartják-e a résztvevők gyakorlati tapasztalatát, vagy jelentkezhetnek friss diplomások is? Ha nincs felvételi, elképzelhető, hogy az intézmény egyike azoknak, amelyek csak a pénzre mennek: azaz minél több diákot és minél több pénzt szeretnének behozni a kurzuson. A baj csak az, hogy ha egy intézménybe túl könnyű bekerülni, vagy túl könnyű azt elvégezni, az ronthatja a színvonalat, és így az MBA diploma értékét is. Talán emiatt is látszik halványulni az MBA diploma varázsa.

Hány fős csoportokban történik az oktatás? Milyen rendszerben oktatnak, interaktívak-e az órák, épülnek-e esettanulmányokra, vagy csak leadják az anyagot? Vannak intézmények, ahol több száz személyes előadókban adják le a tananyagot az oktatók, pedig ez az oktatási forma már az egyetemeken sem tetszik a diákoknak, hiszen senkit sem köt le egy pici ember valahol a terem aljában. A kisebb csoportokban való oktatás során a diákok sokkal közelebb kerülhetnek társaikhoz, így erősíthetik kapcsolati tőkéjüket is. Nem beszélve arról, hogy kisebb csoportokban sokkal interaktívabb órák alakulhatnak ki.

Fontos kérdés: kik az előadók? Van-e szakmai tapasztalatuk, kapcsolják-e az elméletet a gyakorlathoz? Azokon a kurzusokon, ahol szakmai tapasztalattal felvértezett előadók tartják a foglalkozásokat, sokkal izgalmasabbak, érdekesebbek, de főleg tanulságosabbak az előadások.

Ha angol nyelven folyik a képzés, meghívnak-e külföldi előadókat? Milyen kiegészítő szolgáltatásokat – például könyvtár, tankönyvek stb – kapunk a tandíj befizetésével? Hányan végezték el az adott MBA programot? Ne feledjük, a túl nagy szám nem feltétlenül jót jelent. Előfordult-e már, hogy eltanácsoltak valakit a kurzusról alacsony teljesítménye miatt, vagy azt, aki beiratkozott, már a jóisten sem menti meg a diploma megszerzésétől?

A magyar piacon is található színvonalas képzés, csak jól meg kell nézni, hova jelentkezünk. Miközben a választék hatalmas, az árak nemkülönben, a színvonal és az oktatás minősége nem mindenhol éri el a kívánt színvonalat. Vannak iskolák, amelyek csak a mennyiségre és minél több bevételre hajtanak, miközben elfeledkeznek a legfontosabbról: ha rövid távon nekik kedvez is a “tömegstratégia”, hosszú távon csakis vesztesek lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik