Belföld

FigyelőBarométer – július 30.

Piros a lámpa a kedvezménytörvény előtt Romániában (-1). Pannon GSM: roaming nélkül hívható Ausztria (+1)? A magyar topmenedzserek fizetése messze elmarad a világélmezőnytől (0).

FigyelőBarométer – július 30. 1Piros a lámpa a kedvezménytörvény előtt Romániában

Visszatért korábbi, elutasító álláspontjához Adrian Nastase román miniszterelnök a magyar státustörvény bevezethetőségével kapcsolatban. A szombati Nastase-Orbán találkozó reményt keltő visszhangjai után tegnap már egyértelműen fogalmazott a román kormányfő: “Románia semmilyen formában nem tudja elfogadni a határon túli magyarokról szóló törvény végrehajtását saját területén.” A román miniszterelnök szerint a román-magyar kormányközi vegyes bizottság szeptemberre tervezett ülése ad lehetőséget arra, hogy megpróbálják egyeztetni a magyar státustörvény végrehajtásával kapcsolatos román és magyar álláspontot. “Ha ez nem sikerül, a problémát a román parlament elé visszük” – szögezte le Adrian Nastase, aki ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy Románia az egyetlen ország a térségben, ahol az ott élő minden nemzeti kisebbségeknek van parlamenti képviselője, s a törvényhozásban jelen van egy etnikai párt is, amely képviselheti választóinak érdekeit.

Pannon GSM: roaming nélkül hívható Ausztria?

Mobil határok nélkül! Tűzhetné ki zászlajára a jelszót a Pannon GSM megszerzésére készülő norvég Telenor, mely határoktól független mobilhálózatot szeretne létrehozni régiónkban. A hírek szerint a határfüggetlen telefonálást a Telenor másik közép-európai érdekeltsége, az osztrák One bevonásával tesztelné. A gyakorlatban ez annyit jelentene, hogy az Ausztriába irányuló, illetve az onnan érkező hívások tarifa szempontjából nem minősülnének barangolásnak. A stratégia remek, hiszen a lendületét vesztő forgalomnövekedés ezáltal újabb lökést kaphat. A kérdés csupán az: miként változnak a beszélgetési díjak.

Mi újság régiónkban? A magyarok fizetése a nyugati menedzserekétől ugyan elmarad, de régiónkban már állja a versenyt. Az Economist Intelligence Unit múlt évi adatai szerint a magyar felső vezetők éves bruttó fizetése 14,1-112,4 millió forint között mozgott, míg a lengyeleké 23,9-56,2, a cseheké 19,7-42,2, a szlovákoké 11,2-28,1, a románoké 16,9-50,6, az oroszoké pedig 14,1-56,2 millió forintnak felelt meg.

Kis ország, “alacsony” bér

Sok ember kíváncsi arra, hogy vajon mennyit keres egy jól menő hazai cég vezérigazgatója. A magyar menedzsereket pedig az izgatja, hogy nemzetközi összehasonlításban ez mire elég. A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a javadalmazás terén a magyar vállalatvezetők egy teljes nagyságrenddel maradnak el nyugati kollégáik mögött. Nagy-Britanniában két év alatt 29 százalékkal nőtt a vállalati felső vezetők fizetése, amivel a szigetország a második helyre küzdötte fel magát az Egyesült Államok mögé. A Management Today brit magazin globális felmérése azt mutatja: forintra átszámolva 100 és 200 millió között mozog az európai topmenedzserek átlagos éves juttatásainak értéke, de az európai éllovas brit vezetők is csupán a felét keresik az amerikai vállalatok topmenedzsereinek kínált átlagos jövedelemcsomagnak. A magyar felső vezetőknek ezzel szemben be kell érniük néhány tízmillióval.

A FigyelőNet korábban szektoronként végigpásztázta a menedzseri fizetéseket Magyarországon. Olvassa el cikkünket:

Zsebtitkok: Ki keres a legjobban? >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik