Belföld

Nemzeti Földalap: ingatag lábakon?

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány még a parlament őszi ülésszaka előtt, akár külön törvényi felhatalmazás nélkül is felállítja a Nemzeti Földalapot. A politikai konszenzus hiánya azonban kockázatokat rejt.

Nemzeti Földalap: ingatag lábakon? 1A kormány még a parlament őszi ülésszaka előtt felállítja a Nemzeti Földalapot – jelentette be a kabinet kedd esti döntését Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. Tájékoztatása szerint létrehoznak egy gazdasági társaságot, amely azonnal hozzálát a zsebszerződésüket felfedő, földjeiket eladni szándékozó gazdák termőföldjének megvásárlásához.

A kormányfő szavai szerint a költségvetésben 5 milliárd forint szerepel a földalap felállítására. Ezt az összeget, illetve annak nagyobbik részét helyezik el a gazdasági társaság keretében.

MegtehetikA miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány ezt a lépést külön törvényi felhatalmazás nélkül, illetve a már meglevő törvények erejénél fogva megteheti. Ugyanakkor, ha garanciális szempontból indokolttá válik, később külön törvényt alkothatnak a földalap működéséről, vagy a földtörvény keretei között rendelkezhetnek a kérdésről. Orbán Viktor miniszterelnök azt is jelezte, hogy a kormány már felállított egy munkacsoportot a zsebszerződések felszámolása érdekében teendő kormányzati lépések összehangolására. A testületet Boros Imre, a PHARE-ügykért felelős tárca nélküli miniszter vezeti, tagjai továbbá az igazságügy-, a környezetvédelmi és a földművelésügyi miniszter.

Pánikszerű menekülés?

Mindenféleképpen rossz, ha a kormány abból indul ki, hogy mit tehet meg, és a konszenzus kialakításánál fontosabbnak tartja erejének fitogtatását – mondta a FigyelőNet kérdésére Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke. A kormány 3 és fél évnyi lazsálás után most “pánikszerűen menekül”: ki akarja kerülni a parlamenti egyeztetés hosszú és bonyodalmas procedúráját. A hazai föld védelmének azonban olyan prioritásnak kellene lennie, ahol indokolt lenne szem előtt tartani az intézményi környezet kialakításakor a hosszú távú működés garantálását. Utóbbi pedig elképzelhetetlen a politikai konszenzus és az agrárérdekeltségek támogatásának elnyerése nélkül.

Nemzeti Földalap: ingatag lábakon? 2Nagy Tamás még arra is rámutatott: a gazdasági társasági forma mindenképpen előnytelen, mert a nyilvánosság számára átláthatatlan; irányítását könnyen a klientúra veheti át. Véleménye szerint a “komoly adóforintok” elköltése sokkal inkább az egész ország nyilvánossága és a parlament felügyelete mellett kellene, hogy megtörténjen.

A szocialisták megdöbbentek

“Megdöbbenéssel hallottam, hogy amiről a Fidesz-kisgazda-MDF kormány három évig nem tudott megállapodni, azt a parlament megkerülésével oldja meg a miniszterelnök – válaszolta a FigyelőNet kérdésére Németh Imre, a Magyar Szocialista Párt agrárkabinetjének elnöke. – Orbán Viktor kijelentése a számomra azt jelenti, hogy egyetlen párt sem mondhatja el a véleményét a tervezetről.”

Ezt az utat választotta a kormány a szövetkezeti üzletrész esetében is, miután az Alkotmánybíróság minden elemében alkotmánysértőnek találta a koalíció törvénytervezetét. Az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank közös kft.-je vásárolja fel a szövetkezeti külső üzletrészeket – a költségvetésből. Nagy a veszélye annak, hogy a Nemzeti Földalap tulajdonába kerülnek az 500 ezer hektárra becsült állami tulajdonban lévő földek is, és ellenőrizhetetlenné válik, hogy kiket juttat földhöz a kormányzat.

Nemzeti Földalap: ingatag lábakon? 3A szocialisták azt szeretnék, hogy csak azok kaphassanak földet, akik a mezőgazdaságból akarnak élni, és a döntéseket olyan testület ellenőrizze, amelynek tagjai a helyi település, az agrárkamarák, és a helyi önkormányzatok képviselői. “Csak így akadályozható meg ugyanis, hogy a klientúra kistafírozására használhassák a nemzet földvagyonát” – mondta Németh Imre a szocialisták agrárpolitikusa.

Olvassa el……korábbi cikkeinket:

Zsebeket kiüríteni?

Föld a szájban

A kisgazdák viszont üdvözlik

A Független Kisgazdapárt nevében Gyimóthy Géza főtitkár üdvözölte a kormányfő bejelentését. Az Orbán-kormány eddig hanyagolta a kérdést, most viszont úgy látszik, cselekvésre szánta el magát. A kisgazdák támogatják a földalap felállítását, még akkor is, ha jelen pillanatban még nincs az üggyel kapcsolatban politikai konszenzus.

A törvényi megerősítés – egy agrártörvény-csomag keretében – nem maradhat el, de ráér később. Az idő ugyanis sürgető tényező: minél előbb lehetővé kell tenni az életképes családi gazdaságok kialakulását. Gyimóthy Géza a kezdeti, 5 milliárd forintos feltöltést is elfogadhatónak tartja, hiszen reméli, hogy a “jó példa ragadós lesz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik