Belföld

Föld a szájban

Megindult a harc a vidék szavazataiért. A Fidesz a családi gazdaság megteremtésén fáradozik, a szocialisták szerint negyvencentis vízbe ugranak fejest, akik követik a polgári kormány javaslatait.

Föld a szájban 1Két nap kellett a szocialista pártnak, hogy megfogalmazza véleményét a Fidesz agrárpolitikájáról. Az MSZP Agrárkabinetjének vezetője, Németh Imre nem tagja a pártnak, de tagja az Agrárszövetségnek. Bízik abban, hogy a gazdák nem dőlnek be a “jobboldali halandzsának”.

Kísért a múlt?

Föld a szájban 2Arra a kérdésre, hogy a falvakban miért eredménytelenek a szocialisták, és miért volt eredménytelen korábban az Agrárszövetség, Németh elmondta, hogy akik az elmúlt három évben sokadszor fejest ugrottak a negyven centiméteres vízbe, azok már nagyon szeretnék, ha végre tisztességes agrárprogrammal segítenének rajtuk. Őt ezzel biztatják a gazdák, amikor találkozik velük.

Hozzátette: eddig történelmi okai voltak annak, hogy könnyű volt becsapni a földműveseket. A baloldalban sokan még ma is azt az erőt látják, amely ötven éve elvette a földjüket.

Arccal a falu feléHirtelenjében prioritást kapott a mezőgazdaság: a keddi kormányülésnek a földtulajdon rendezése, a szövetkezeti külső üzletrészek kifizetése és a családi gazdaságok

fejlesztése volt a főtémája. A földtörvény módosítását ősszel tárgyalja meg a parlament. Ennek alapján majd az eladó vagy a bérbeadandó hazai földekre elsősorban a helyi gazdáknak biztosítanak elővásárlási jogot.

A családi gazdaságok fejlesztésével kapcsolatban is döntés született. A gép- és földvásárláshoz, valamint a gazdasági épületekhez kapcsolódó beruházásokhoz ad hamarosan külön támogatást a kabinet. Az erre a célra szánt 20 milliárd forintot 2002-ben az agrártámogatásokra rendelkezésre álló kereten felül juttatják a családi gazdaságoknak. A gazdaságok kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsön formájában juthatnak a támogatáshoz, egy- két év türelmi idővel. Vonza András agrárminiszter szerint elegendő idő van a részletek kidolgozására.

Változik az agrártámogatási rendszer is: Vonza bejelentette, hogy szeptemberben, de legkésőbb októberben megjelenik a jövő évi támogatási rendszer, így megszűnhet az az évek óta tartó állapot, hogy a gazdák nem tudnak időben felkészülni a következő esztendőre (az idei támogatások márciusban jelentek meg).

Visszatérve a kormány agrárstratégiájára a szocialista politikus azt mondta, hogy a Fidesz három évig falazott Torgyán Józsefnek, és most, látva, hogy összedőlt a vár, fűt-fát ígér. De nem számol, amikor felengedi léggömbjeit. Nyolcszázalékos inflációval számolva most 20 milliárd forinttal kisebb reálértékben az agrár büdzsé, mint tavaly volt. És az infláció magasabb lesz. Vagyis csak úgy adhatja a családi támogatásokra ígért 20 milliárdot, ha másoktól vesz el. “Súlyos hibának tartjuk – jelentette ki az MSZP politikusa -, hogy aszerint állítják szembe a mezőgazdaságban dolgozók csoportjait, hogy éppen honnan remélnek több szavazatot. ”

Számháború?

A kormány egyszer 5 ezer, máskor 12 ezer családi gazdasággal számol. Valójában azonban 100 ezerrel kellene – állítja Németh Imre.

A földvásárlására, a telephelyépítésre adott kedvezmény, a társadalombiztosítási terhek enyhítése vonzza majd az egyéni vállalkozókat is. Ők ma 25 ezren vannak: gyümölcstermesztéssel, sertéstartással, gombatermesztéssel foglalkoznak. Igazolni tudják majd, hogy főhivatásuk a mezőgazdaság és van családi bedolgozójuk. Számolni kell a 960 ezer egyéni őstermelő közül azzal a 83 ezerrel is, akinek nagyobb az éves bevétele 1 millió forintnál.

Ha pedig 100 ezer családi gazdaság lesz, akkor a 20 milliárd forintból egynek-egynek csak 200 ezer forint jut. “Ez pedig egy homokozóra elég” – tette hozzá a szocialista agrárkabinet vezetője.

Kemény kézTeljes offenzívába kezdett a kormány a zsebszerződésekkel kapcsolatban: Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy kemény kézzel fognak bánni a zsebszerződésekkel, és jogi, valamint gazdasági eszközökkel próbálják visszaszerezni a magyar földet. “Ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni, minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megússza” – mondta szerda reggeli rádióinterjújában. Elsőként gazdasági eszközökkel oldanák meg a problémát: a zsebszerződésben eladóként szereplők, mivel az ügylet semmis, ha önként feladják magukat, most eladhatják földjüket az államnak. De ha szép szóval nem megy, majd a törvény szigorával szünteti meg a kormány az áldatlan állapotot. A miniszterelnök a zsebszerződések kapcsán hangsúlyozta: nem igaz, hogy azokkal szemben nem lehet fellépni, az ilyen szerződéseket fel tudjuk mondatni, s a földet magyar tulajdonba vissza lehet juttatni. A Földtulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete szerint azonban ehhez legalább 100 milliárd forintra lenne szükség, a magyar földet ugyanis szervezett maffiacsoportok játsszák át tömegesen a külföldiek kezére.

Földindulás?

A zsebszerződések kapcsán sem beszél a Fidesz a lényegről – mondja a politikus. Ha egy társadalomnak van távlatos agrárpolitikája, akkor nem követ el akkora hibákat, mint a polgári kormány. Érdemes a német mezőgazdaságra tekinteni. A bajorok irigykedve nézik, hogy az egykori NDK területén milyen hatékony birtokszerkezet alakult ki, mert 4-5 szakember gazdálkodik 1000 hektáron. Igaz, ott hiteleket vehettek fel a szakmai befektetők, az egykori menedzsment tagjai.

A zsebszerződésre úgy kellene tekinteni, mint rossz döntések káros következményére. Magyarországon a kárpótlás során a földek kétharmada nem olyanok kezébe került, akik helyben laknak és gazdálkodni is akarnak.

Másrészt semmi nem kényszerítette a kormányt az ország számára előnytelen megállapodásra. Németh Imre szerint nem igaz a kormánypropaganda, hogy Torgyán József készítette elő az uniós megállapodást. A megélhetési csomaghoz, a munkavállalási körhöz csapták a tőke szabad áramlása fejezethez tartozó kérdéseket csak azért, mert azt szerették volna, hogy a csatlakozás után könnyebben találhassanak munkát az EU-ban a magyarok.

Olyan alkut kötöttek, amelynek Magyarország és azon belül a mezőgazdaság a vesztese. Nem törődnek a magyar agrártársaságok alkalmazottainak 250 ezres táborával, mert ezek a társaságok jogi személyek lévén három évvel, sőt többnyire hét évvel később vásárolhatnak földet, mint a külföldiek, akik letelepednek Magyarországon.

Azzal nyugtatgatják a közvéleményt, hogy elővásárlási lehetőséget teremtenek a magyar gazdáknak. De az csak azonos árig érvényes. És egyelőre a nyugati gazdáknak több pénzük van.

A Fidesz 500 ezer hektárral számol. Idén és jövőre 5-5 milliárd forint van a költségvetésben a Nemzeti Földalap létrehozására. Ma a termőföld 88 százaléka van magánkézben. Vagyis 1 millió hektár mozdulhat meg, ha elindulnak felfelé az árak. Akkor viszont 500 milliárdos költségvetési forrásra lesz szükség, hogy kézben tarthassák a folyamatot. Hol van ez a pénz? – kérdezi Németh Imre, a szocialista agrárkabinet vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik