Belföld

Egzotikus pénzügyi termékek III. – hírtőzsdék

Tudja mennyi az árfolyama annak a tőzsdei terméknek, amely attól függően fizet, hogy Párizs rendezheti-e meg a 2008-as Olimpiát? És hogy milyen áron fut az elsüllyedt tengeralattjáró, a Kurszk szeptemberi felszínrehozatala? Játsszon Ön is a hírtőzsdéken!

Olvassa el…az egzotikus pénzügyi termékekről szóló sorozatunk korábbi részeit is!

Az időjárás derivatívok >>

A hollywoodi részvénypiac >>

Hurrikánkötvények >>

Időnként nagyon stresszes – mondják azok, akik aktív résztvevői az egyre szaporodó hírtőzsdéknek. Kocsiban ülve, hallgatva a híreket néha idegbajt kaphat az ember, ha olyan politikai, vagy gazdasági eseményt hall, amely befolyásolja tőzsdei portfoliójának értékét. Gondoljunk csak bele: olyan terméket vásároltunk, amely a palesztin vezető, Jaszer Arafat és az izraeli miniszterelnök, Ariel Sharon megegyezése esetén fizet nekünk. Erre meghalljuk a rádióban, hogy újabb merénylet történt Jeruzsálemben. Tőzsdei termékünk árfolyama drasztikusan zuhanni kezd, és mi tehetetlenek vagyunk…

Nagy választék

A francia NewsFutures, amely az egyik leghíresebb hírtőzsdének számít a maga 15 ezer regisztrált felhasználójával, tulajdonképpen kérdéseket tesz fel jövőbeni események bekövetkeztére – legyen az sport, gazdasági vagy politikai hír -, és mindezt standardizált termékek formájában kereskedésre bocsátja. A termék ára az esemény bekövetkeztének valószínűségétől függ, és akár percenként is változhat.

Sok szekcióban meglehetősen széles választékot kínál hírekből a NewsFutures, így bármilyen érdeklődési körrel rendelkező kíváncsiskodó megtalálhatja kedvenc területét (sport, gazdaság, zene, mozi, politika, tudomány, társadalom, lóverseny, tőzsde). A kereskedés mellett számos fórum is működik, ahol a résztvevők meg tudják vitatni egyes történések hatásait a hír-termékre, és hogy azok vajon hogyan hathatnak az árra.

Csak semmi rizikó

Hogyan játszunk?Minden új regisztráló 2000 doubloon-t kap, amely minden egyes nap után újabb 500-al gyarapodik, egészen a 10000-es határig. Minden egyes tőzsdei ügylet egy bizonyos esemény bekövetkeztétől függ. Ha megtörténik, akkor 100 doubloon-t fizet, ha nem, akkor semennyit. Annak az árfolyama például, hogy a Kurszk-ot felszínre hozzák szeptemberig, jelenleg 24-et ér, tehát a piac nem nagy valószínűséget tulajdoníta mentőakció sikerének.

Bár a tőzsdét a legtöbben halálosan komolyan veszik, azért még senki sem lett milliomos, vagy éppen földönfutó a kereskedés következtében. Mivel a francia törvények tiltják az on-line fogadásokat, ezért itt is csak virtuális pénzzel (az úgynevezett doubloon-okkal) lehet üzletelni.

A termék ára egy jövőbeli eseménytől függ (egy határidős termékről van tehát szó), az árfolyam a kereslet és a kínálat függvényében változik. Az egyik legnépszerűbb hír a 2008-as olimpia megrendezése. Az erre kitalált termék Párizs rendezési esélyeivel kapcsolatos, ám az árfolyam meglehetősen leesett az utóbbi másfél hónapban: elemzők ugyanis Pekinget tartják favoritnak. Május közepén még 65 doubloon-t ért az “értékpapír”, mára azonban, amikor a döntés megszületik Moszkvában már csak 30 doubloon-on van az árfolyam (lásd ábránkat).

Nyeremény azért létezik: a legügyesebben kereskedők felkerülnek a ranglistára, ahol az elért eredmények alapján a későbbiekben vásárolni lehet a NewsFutures ajándékboltjában.

És ez nem az egyedüli!

Nehogy azt higgye kedves olvasónk, hogy a hírtőzsde csak egy őrült francia mániája! Egyre szaporodnak a hasonló weboldalak a világban. Az Iowai Egyetemen például diákok dolgozták ki az Iowa Electronic Market-et, többek között oktatási célokra. Itt többek között Bush amerikai elnök apparátusára és az amerikai jegybank szerepét betöltő FED döntéseire lehet értékpapírokat venni és eladni.

A legnépszerűbb termékek mindenhol valamilyen konkrét és amúgy is nagy nyilvánosságot kapó eseményekhez kapcsolódnak. A NewsFutures-ön a legnagyobb forgalmat tavaly, az amerikai elnökválasztás alakalmával regisztrálták. Egy rövidebb periódustól eltekintve annak az ára, hogy Bush lesz az új elnök stabilan 80 doubloon körül mozgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik