Belföld

Budakalászi Cora

2011 Budakalász Omszk park 1. Tel: 06(26)541 500

Budakalászi Cora 1Hétvégi bevásárlást ajánlatos hét közben elvégezni. Színházban serkentő a teli nézőtér. Áruházban a kosaradban fürkésző tekintet lehangol: túlköltekeztél vagy kevéssé házias a választásod. Munkanapokon intézni a bevásárlást örömszerző, akár bliccelni az iskolából.

Megváltozott életmód, megváltozott vásárlási szokások, megváltozott étkezési lehetőségek. Jóllehet, a családok a nagyáruházakban és üzletközpontokban egész hétre bevásárolnak, de ott, a helyszínen is megéheznek.

A berlini KDW áruház étterme minden ínyenc igényt kielégítő. A bécsi Herzmansky áruház alagsorában lévő görög étterem igazán kifogástalan. A Kreml-kert tőszomszédságában a föld alá süllyesztett luxus-bevásárlóközpont roppant terjedelmű önkiszolgáló étteremkoszorúja gyors, tiszta, választékos.

Internacionális gyorsétkeztetés. Van “Makdonaldsz és Burgerking”. A világszerte elburjánzott gyorsétkeztető hálózatok mellé a város polgármestere, Jurij Luzskov konok kardoskodása következtében régi orosz ételeket is árulnak. Kapható scsí, borscs, pirog, kaviáros palacsinta. Okos gondolat. Nem szabad, hogy a futószalag ízek kiszorítsák az étrendről a nemzeti jellegű konyhákat. Luzskov gasztro-hazafiasságát az sem csorbítja, hogy az eldobható műanyagtányérokat, evőeszközöket – mint pletykálják – a szemfüles polgármester feleségének a cége gyártja.

Délután három óra. Budakalász, Cora bevásárlóközpont. Túl az ebédidőn, innen a vacsorán megéhezünk. Amíg a városba visszaérünk, krónikussá lesz az étvágy. Együnk valamit az önkiszolgálóban. Van szendvics részleg. Saláta osztály. Cukrászati édességtömegek. Van főtt ételeknek pultja.

Együnk némi meleget! Mi légyen az? Önkiszolgálóban ritkán eszik az ember bélszínt. Legésszerűbbnek mutatkozott gombalevest kérni, utána pedig sült hússal zöldborsófőzeléket. A hús alaposan megsült, a főzelék alaposan berántott volt. Hanem a gombaleves fölidézte gyermekkoromat, a bécsi nagymama főzött ilyent egykoron, amikor még nem volt levespor. Vagy, ha volt is, nem gonoszkodtak vele éttermekben. Az önkiszolgálóban friss gombából főzték.

Beletettek mindent, ami belevaló. Éppen annyi csipetkét, amennyi ellenpontot képez a komor sötétre komponált leveshez és az erdő ízű gombaszeletekhez. A leveshez még vendégeket is lehetett volna hívni, akkora adagot mertek a tálkába. Helyesebb volna versben folytatni. Óda az önkiszolgáló gombaleveséhez címmel.

Egyetlen gyanús és nehezen megmagyarázható tünet kísérte a gombalevest. A pultnál álló kisasszony igen barátságosan köszönt, derűs készséggel adott fölvilágosításokat az általa pásztorolt ételekről. A kasszánál ülő kisasszony is kedves volt. Mosolygott. Úgy viselkedtek, mintha vendégeik volnánk, és azt szeretnék elérni, hogy jól érezzük magunkat.

Ezentúl ez már így lesz?

Környezet: klinikai rend

Kiszolgálás: lásd, mint fenn

Levesek: 250 forintig

Főételek: 450 forintig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik