Belföld

Új eredmények a magasvérnyomás okainak kutatásában

Az egészségpolitika és az orvoslás különös felelőssége Magyarországon, hogy sikerül-e végre felhívni az emberek figyelmét arra a veszélyre, amit a magas vérnyomás jelent.

Ebben a felelősségben a sajtónak is osztoznia kell, hiszen nagyon nagy baj van. A Világbank egyik jelentése szerint a magyarországi halálozások több mint fele a magas vérnyomás, illetve az ennek következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A világbanki jelentés megállapítja, hogy ez a magas halálozási arány már-már veszélyezteti az ország gazdasági teljesítőképességét is.

Magyarországon a magas vérnyomásban szenvedők több, mint 70%-a nem szedi rendszeresen, vagy előbb-utóbb elhagyja az előírt gyógyszert. Korábban hasonló volt a helyzet az USA-ban, de például Angliában is.
Ennek többek között az az oka, hogy az alkalmazott gyógyszerek szedése adott esetben körülményes, és sokszor kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt, vagy egész egyszerűen a beteg nem érzi igazi szükségét annak. 1997-ben azonban egész Európában és az USA-ban törzskönyvezték az irbesartan tartalmú gyógyszert, az Aprovel®-t, aminek a hatóanyaga igen “barátságos”, azaz a szert naponta egy alkalommal és különösebb mellékhatások veszélye nélkül lehet adagolni. Az irbesartan az ún. angiotenzin-II receptor-antagonisták közé tartozik. Az új szer egyedülálló tulajdonsága, hogy a magas vérnyomás csökkentése érdekében, ha szükséges, úgy lehet növelni napi dózisát, hogy az esetleges mellékhatások nem erÿsödnek. Egyetlen – jelenleg forgalomban lévő – vérnyomáscsökkentő szer sem rendelkezik ilyen tulajdonsággal. A szer ráadásul kiemelkedően hatékony: a betegek 69%-ánál eredményesen csökkentette a magas vérnyomást.

A sajtótájékoztatón a kutatók részletesen ismertetik azt a vizsgálatot, amely az első nemzetközi adatbázis-analízis annak elemzésére, hogy a különböző vérnyomáscsökkentőket milyen rendszerességgel és mennyi ideig szedik a betegek. Ez azért fontos, mert magas vérnyomás esetén a kezelések eredményessége elsősorban azon múlik, hogy a betegek kitartanak-e a számukra előírt gyógyszer mellett. Az ICE-vizsgálat kimutatta, hogy a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazott gyógyszerek közül az irbesartant tartalmazó szer mellett tartottak ki leghosszabb ideig a betegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik