Belföld

Csendes, digitális forradalom

A kormány 2001-re 4,9 milliárd, 2002-re pedig 7,1 milliárd forintot különített el az Elektronikus Kormányzás Program végrehajtására. November 12-től hivatali ügyintézés interneten pikk-pakk!

Polgárbarát ügyintézést, 5×8 óra helyett 7×24 órát!

Csendes, digitális forradalom 1“A modern állam viszonya polgáraihoz mindinkább szolgáltatás jelleget ölt, amelyben az adófizető egyre több figyelmet és törődést vár el az államtól” – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának legfrissebb jelentésében. A befizetett közterhekért cserébe a polgár – jogosan – elvárja, hogy az állam ne terhelje adminisztratív feladatokkal, drága idejét ne rabolja, szélesítse a közérdekű adatok és információk, állami nyilvántartások hozzáférését.

A polgár bosszúságai

Van még mit tanulni…Bár most nagy dirrel-dúrral beharangozták a hazai e-governance indulását, azért még sokat kell tanulnunk. A világ egyik legfejlettebb elektronikus kormányzását alkalmazó országa Szingapúr. Az e-governance site-on hihetetlen mennyiségű információt találhatunk. Jelentkezhetünk állami ösztöndíjra, vagy cégünk pályázhat anyagi támogatásért, de még azt is megtudhatjuk, hol van éppen dugó, ha hazafelé tartunk munkahelyünkről…

Egyelőre ez azonban utópiaszagú, hisz a kormány felmérése szerint az ország polgárai egy év alatt megközelítően 18 millió órát töltenek ügyintézéssel. Noha a korábbiakhoz képest több ügytípus esetében zökkenőmentesebbé vált a hatósági ügyintézés – például javul a megítélés az útlevélkiadások esetében -, jócskán maradt még bosszúságforrás.

A leghosszabb várakozási időt a gépjármű ügyintézések igénylik, a legtöbbet pedig az anyakönyvekért és állásinformációkért utazunk. Bonyolultsága miatt a GYES jelenti a legnagyobb terhet, a “lassú és körülményes” ügyek listáját pedig az építési engedélyek kiadása vezeti.

Nagyobb kiszolgálási sebességet, javuljon a polgár közérzete!

A kormány által kidolgozott Nemzeti Információs Társadalom Stratégiában kiemelt fontosságú terület az elektronikus kormányzás. A terv célja a hatékonyabb ügyintézés: teljesen digitalizálttá válna például a víz vagy elektromos áram, a földhivatali, gépjárműnyilvántartási, vagy az adóhivatali nyilvántartás.

Intelligens igazolványokkal akár otthonról, akár munkahelyről bárki biztonságosan elérheti a kormányzati rendszereket, és egy lapocska segítségével féltucatnyi, különböző funkciójú személyes dokumentumot is.

Ezenkívül persze cél a polgárnak a bürokrácia útvesztőitől való megmentése, hogy a köztisztviselő ne a munkaidőben intézze ügyeit, hogy fokozódjon az átláthatóság, hogy szembeszökő legyen, hogy jó helyre vándorolnak az adók, és javuljon a polgár közérzete.

Holnap meghirdetik a közbeszerzési eljárást

A szerdán meghirdetésre kerülő tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében 2001 őszére nem csak a tervezésen, a szoftvertechnológia kiválasztásán lesz túl a kormányzat, de november 12-én mintegy ezer ügymenet közérthető leírásával és bizonyos közérdekű információkkal üzembe is áll a kormányzati portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik