Belföld

Nem túl sikeres az Euronext részvénykibocsátása

A részvénypiacok meglehetősen gyenge kilátásai jelentősen lenyomták Európa második legnagyobb tőzsdéjének részvényárfolyamát. Az Euronext a további terjeszkedései miatt akar tőkét bevonni.

Nem túl sikeres az Euronext részvénykibocsátása 1Közel 7 százalékkal zuhant az Euronext részvényárfolyama a párizsi nyitáskor, pedig a szupranacionális tőzsdének éppen most lenne nagy szüksége a magas árfolyamra: az egyesült tőzsde ugyanis 400 millió euró értékben, 24 eurós árfolyamon 16,7 millió darab részvényt dobott piacra. Így az egyesült tőzsde teljes piaci értékét 2,8 milliárd euróra becsülték. A tervek 24-27,5 eurós kibocsátási árról szóltak, ám a szervezők végül a sáv alsó szélénél döntöttek. A francia, holland és belga kisbefektetők 104 millió euró értékben vásároltak.

Hiányzik a piac lelkesedése

Nem túl sikeres az Euronext részvénykibocsátása 2Az Euronext tavaly szeptemberben indult el a francia, a holland és a belga börzék közös gyermekeként, akkor még nagy lelkesedéssel. A csökkenő tőzsdei árfolyamok, az IT szektor gyengélkedése azonban általános kedvetlenségi hullámként söpört végig a piacokon. Ráadásul az Euronext igen fiatal cég, így a befektetők bizalma is meglehetősen gyenge.

A befektetők kétszeresen túljegyezték a kibocsátott mennyiséget, ami egy ilyen viharvert piacon nagy szó – nyilatkozták a kibocsátás szervezői, az ABN Amro Rothschild, a BNP Paribas és a UBS Warburg. Ha viszont az eredményt összevetjük a német tőzsde februári kibocsátásával, máris nem olyan rózsás a kép: Európa harmadik legnagyobb tőzsdéje akkor 840 millió dollár értékben vont be friss tőkét, a túljegyzés pedig 23-szoros volt.

Az egyesült tőzsde nem igazán zökkenőmentes működését jelzi, hogy az új részvényekkel egyelőre csak Párizsban lehet kereskedni, a közös elszámolás illetve kereskedési platform megteremtésén van még mit dolgozni.

Gyengén muzsikált az első félévben az Euronext

A Euronext tőzsdéi közül a párizsi tőzsde forgalma az idei év első félévében 13 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Euronext teljes forgalma 3,7 százalékkal 895 milliárd euróra nőtt az első hat hónapban.

A Euronext a forgalom tekintetében Európa legnagyobb tőzsdéje, a jegyzett cégek piaci kapitalizációja szempontjából viszont megelőzi a londoni tőzsde. A Euronext adatai szerint június végén 1588 vállalatot jegyzett, akik teljes piaci értéke 2,23 trillió euró volt.

Korábbi cikkeink:

Tőzsdére megy a londoni börze

Világ tőzsdéi, egyesüljetek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik