Belföld

Filmajánló – Érzéki csalódás: A bár titokzatos tárgyai

Az Érzéki csalódás cím finoman fogalmazva nem tükörfordítása az eredetinek. Nem baj. Működik, mert ez - az érzékek megtévesztése - a lényege.

Filmajánló – Érzéki csalódás: A bár titokzatos tárgyai 1Az érzéki és más csalódások tárgya egy Jewel nevű nő, akiről McCool bárjában a saját álmaikkal hadakozó férfiak mindannyian mást gondolnak: ő a végzet asszonya, ügyes, ám valójában szemrevaló senki, egyéjszakás kaland. Igaz, mindegyikből a legjobb.

Ennek a mozinak nagy és értő közönsége lehet, feltéve: 1. férfiak vagyunk és beismerjük, hogy valamennyien ugyanabban a cipőben járunk. 2. Férfiak vagyunk, anélkül, hogy fel- és beismertük volna önnön kisszerűségünket. 3. Férfiak szeretnénk lenni. Végre. A film nagyon bejön a hölgyeknek is, akik mindenféle feminista gesztus nélkül ismét igazolva láthatják, hogy minden férfi úgy fütyül, ahogy ők táncolnak.

Jewelt Liv Tyler játssza, akiben az Érzéki csalódások három helyzetbe hozott férfi szereplője (Matt Dillon, Paul Reiser, John Goodman) ugyanazt látja: a kívánatos, szépséges szörnyeteget, az agy és az ágy titokzatos vágyát. Ha Jewel az ékkő, a forgatókönyv briliáns. Stan Siedel szövegei hétköznapian valódiak, csajozáshoz és magánéleti problémák megoldásához bármikor felhasználhatók, pláne, ha a csajokról és a problémákról tudjuk, hogy megoldhatatlanok. Az Érzéki csalódás olyan rafinált Ki nevet a végén?, amelyet négyen játszanak, de az utolsó dobást követően csak a néző érhet a célba.

A filmben Michael Douglas is feltűnik, mint szerencsejáték-függő kripli. Az érdemei azonban a szerep szokásosan tökéletes megoldásán kívül sokkal jelentősebbek: producerként hozta létre ezt a kötelező, csak tőlünk nem független filmet.

Érzéki csalódás — One Night at McCool’s, 2000 — Színes amerikai film, feliratos, 93 perc — Rendező: Harald Zwart, operatőr: Karl Walter Lindenlaub — Főszereplők: Liv Tyler, Matt Dillon, John Goodman, Michael Douglas, Paul Reiser — Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik