Belföld

Mennyire lesz szigorú a Danone?

Kérdéses, hogy mit hoznak a tárgyalások a Danone és az érdekvédelmi képviseletek vezetői között. A botrányos előéletű történet ismét eldurvulhat, ha a francia multi drasztikus létszámleépítés bejelentésével állna elő.

Mennyire lesz szigorú a Danone? 1A Danone két magyarországi üzemének, a győri és a székesfehérvári gyár további működtetéséről tárgyalnak ma Győrött a Danone vezetői és a szakszervezet megyei, illetve a győri üzemi tanács képviselői. A tájékoztatás szerint a francia multinacionális cég kész tervezettel áll az érdekvédelemi képviseletek elé, amelyben mindkét üzem további működtetése mellett a hatékonyság javítása szerepel. Turi József, az ÉDOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének titkára elmondta: a győri gyár megmaradása nem kérdéses. A mai találkozón csak a további működés feltételeiről lehet szó. A szakszervezet számára egy esetleges nagyobb létszámleépítés elfogadhatatlan.

A sztoriMint ismeretes a Danone-csoport ez év márciusában határozott úgy, hogy átszervezi a kekszdivizióját és ennek kapcsán szóba került, hogy esetleg bezárják a csoport tulajdonában lévő győri kekszgyárat. A hír nyomán társadalmi összefogás bontakozott ki Magyarországon a győri kekszgyár megmentésere. Az üzem megmaradásért nemcsak a dolgozókat képviselő szakszervezet, hanem a kormány is tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben a Danone képviselőivel.

A Győri Keksz Kft. szakszervezeti bizottságának titkára, Dombóvári Lajosné megerősítette az MTI-nek, hogy ma délután 2 órakor ülnek tárgyalóasztalhoz a Danone-csoport magyar leányvállalatának vezetői és a Győri Keksz Kft. szakszervezeti megbízottai.

A megbeszéléseket megelőzően nem voltak sem jó, sem rossz előjelek, csak nagy titoktartás – mondta az érdekképviseleti vezető. Hangsúlyozta: a tárgyalásoktól azt várják, hogy konkrét dolgokat tudjanak meg a győri kekszgyár sorsáról.

A Danone ugyanakkor tartotta magát eredeti elhatározásához: három hónapos időszakot jelölt ki a munkavállalóknak, hogy képviselőikkel egyeztessenek az ügyben.

Az egyeztetési időszak lezárult, a döntést azonban mégsem ismerhették meg a győri kekszgyár dolgozói. A megbeszélések eredményeképpen ugyanis csupán az derült ki, hogy a társaság újabb három hónappal meghosszabbította a végleges terv meghozatalát. Mint Alan Locqueneux, a Győri Keksz Kft. ügyvezető igazgatója a tárgyalásokat követően elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a döntés elodázása növeli a dolgozók bizonytalanságát, de úgy látják, hogy a gyár hatékonnyá tételéhez komoly átszervezések szükségesek. Elmondta azt is, hogy a korábban nyereséges egység az elmúlt öt évben vesztett eredményességéből, sőt, az elmúlt két esztendőben már veszteséges volt.

Az ügyvezető szerint a Danone nyereségessé kívánja tenni mind a győri, mind pedig a székesfehérvári üzemet, de a szükséges átszervezésekhez először a pénzügyi feltételeket kell megteremteni – ehhez azonban a kormány nem vállalat kötelezettséget.

A remélhetőleg végleges döntés tehát októberre várható, de a tervek megvalósítása várhatóan további másfél-két évet vehet igénybe, amely várhatóan létszámcsökkentéssel jár majd együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik