Belföld

Internet és politika

A jövőre még nem, de a 2006-os országgyűlési választáson már komoly szerephez juthat az internet. Ez volt az egyik legfontosabb megállapítása a Dotkom Internet Consulting tegnapi klub-rendezvényének, melyen Magyar Bálint, az SZDSZ országgyűlési képviselője, Simon Gábor, az MSZP választmányának elnökhelyettese, Sükösd Miklós politológus és Vadász Gábor, a Dotkom Internet Consulting tanácsadója beszélgettek a politika és az internet kapcsolatáról.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy az internet-használat terjedésének elősegítése elsősorban nem műszaki, hanem kulturális kérdés. Amennyiben nem sikerül gyors lépéseket tennünk az informatikai írástudatlanság felszámolásában, véglegesen lemaradunk az európai élbolytól.

Magyar Bálint szerint a felzárkózást nagyon jól segíthette volna az iskolai SuliNet program, amelyet azonban a jelenlegi kormányzat visszafejlesztett. Sükösd Miklós 7 pontban foglalta össze a legfontosabb tennivalókat, melyek közül törvényi szabályozás fontosságátra és a civil szervezetek szerepére külön is felhívta a figyemet. Simon Gábor az internet “tömegesítését” szorgalmazta és a létező jó modelleket, többek között a svéd munkaadók által a munkavállalóknak nyújtott “informatikai kedvezményeket” említette. Vadász Gábor nemzetközi felmérésekre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a humán infrastruktúra alkalmas arra, hogy erre alapozva, megfelelő műszaki beruházásokkal közelebb kerüljünk az információs társadalomhoz.

Tekintettel arra, hogy a kormány, illetve az Országgyűlés internet-ügyben kompetens képviselői egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni a rendezvényen, a jelenlevők csak igen visszafogottan bírálták a Széchenyi-terv ide vonatkozó részét, illetve a már korábban felmerült, az internetes tartalmak szűrésére vonatkozó elképzeléseket.

További információkkal a Dotkom Internet Consulting részéről Varga Zsigmond vezető tanácsadó szolgál a zsigmond.varga@dotkom.hu címen vagy a (36-1) 236-6290 telefonszámon.

###

Dotkom Internet Consulting Kft.: A Dotkom Internet Consulting Kft. (www.dotkom.hu) a KFKI csoport érdekeltségi körébe tartozó, internetes tanácsadással foglalkozó vállalat. A cég internethez kapcsolódó marketing, értékesítési és stratégiai konzultációval, és projektek menedzselésével foglalkozik. Ügyfelei a közepes és nagyvállalatok közül kerülnek ki. A cég tevékenységének további fontos része az Internet üzleti alkalmazásaival foglalkozó tréningek, szemináriumok szervezése, az Internet és a gazdaság kapcsolatával foglalkozó elektronikus és nyomtatott kiadványok megjelentetése, továbbá a kihelyezett tartalomszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik