Belföld

Északi világsztárok – Nemzetközi jazzkoncert

A norvég jazz-zenészek az elmúlt néhány évtizedben elkápráztatták a világot. "Zászlóshajójuk" kétségkívül Jan Garbarek, de mellette olyan előadók vívtak ki rangot és megbecsülést, mint a június 22-én Budapesten koncertező Terje Rypdal és Ketil Bjornstad.

Északi világsztárok – Nemzetközi jazzkoncert 1Rypdal gitárjátékát a sokszínűség és a virtuozitás jellemzi. Felvételein a legkülönbözőbb stílusokat jeleníti meg, a jazztól kezdve a popon és a kortárs zenén át a bossa-nováig. Számos nemzetközi és norvég sztárral játszott együtt, közöttük a jellegzetes, egyszerre hideg és belső tűzzel teli zongorajátékáról ismert Ketil Bjornstaddal is. Együttműködésük 1992-ben kezdődött, amikor egy nagy lélegzetű, Bjornstad álal komponált szvitet mutattak be, s azóta, már jó barátokként, a zongora-gitár duó felállással is kísérleteztek.

A két norvég mellett két dán művész lép színpadra. Pelle Mikkelberg trombitás neve sokak számára Miles Davis Aura című lemezének közreműködőjeként ismert. Hosszú és sikeres pályafutása alatt egész sor világnagysággal (Jan Garbarek, Dexter Gordon, Gil Evans stb) adott közös koncertet. Felesége, Helen Davies hárfán játszik, ír népzenei indíttatású dalokat.

A négy északi muzsikus már zenélt együtt, a legkülönfélébb összeállításokban. Így lesz ez a Bakáts téren is, ahol duó és trió felállásban játszanak. A koncert zárórésze igazi zenei csemegének ígérkezik: a tervek szerint kvartettként adnak ráadást.

A nemzetközi sztárok előtt két magyar formáció mutatkozik be a közönségnek. Az örmény származású harmonikaművész, David Yengibarjan a triójával lép színpadra, az argentin tangó és a különféle népzenék világát ötvöző muzsikával. Kaltenecker Zsolt és Dés András duója zongorán és ütőhangszereken ad elő world music indíttatású, szokatlan hangzásvilágú szerzeményeket. Koncertjük különlegessége lesz a vendégszólistaként fellépő Dés László szaxofonjátéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik