Belföld

Mi lesz a PC-gyártó cégekkel?

A lassuló világgazdaság az elektronikai szektort sem kíméli: a tengerentúlon és Európában a reméltnél kevesebb számítógép és mobiltelefon kel el, a gyártó cégek részvényárfolyama zuhan.

Mi lesz a PC-gyártó cégekkel? 1Nem elég, hogy két hete erős földrengés rázta meg a chipgyártásban kulcsszerepet játszó Tajvan szigetét, a lassuló amerikai és európai gazdaság, a jelentősen visszaesett kereslet miatt a neves cégek sorra teszik közzé profit warningjaikat. A Motorola és a Texas Instruments után egy hete a holland Philips jelentette be, hogy félvezetőgyártó divíziója az idei második negyedévben várhatóan 175 millió eurós veszteséget hoz össze.

Még az Intel is…Bár az Intelnél korántsem olyan rossz a helyzet, mint más számítástechnikai cégeknél, a részvényárfolyam az utóbbi 2 hétben több mint 10 százalékot zuhant. A bevétel is csak a korábbi 6,2-6,8 milliárd dolláros előrejelzés alsó határt fogja elérni. A cég vezetői lázasan keresik azokat a termékeket, amelyek a PC-piac visszaesése után a növekedést jelenthetik a vállalatnak.

Sanmina, Transmeta, Verity – mind neves amerikai, számítástechnikai cégek, amelyek sorra jelentik be óriási veszteségeiket, a korábbinál lényegesen alacsonyabb eladási számadataikat. A részvényárfolyamok pedig zuhannak, s ez magával rántja az egész technológiai szektort. Jellemző: a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq index a folyamatos profit warningok miatt 13 százalékot vesztett értékéből egy hónap alatt.

Elesett az utolsó végvár

A gyenge kereslet és a mérséklődő árak – ezzel indokolta miatt a holland Philips Electronics második negyedéves óriási veszteségét. A divízió bevételei a negyedév során 25 százalékkal csökkentek. A Philips az utolsó chipgyártó, amely a félvezető piac gyengélkedése miatt jelent be profit warningot, a konkurens vállalatok ezt korábban már mind megtették. Hasonló indokokra hivatkozva, mint a holland cég.

A Philips eredeti sajtóközleménye >>

A PC-őrület végeHol van már az, amikor 30 százalékot is meghaladta a PC-eladások növekedése egy év alatt? A vállalatokat manapság már lehetetlen rávenni arra, hogy lecseréljék teljes infrastruktúrájukat, amelyet két-három éve szereztek be, hiszen az esetek nagy részében ezekkel a “régebbi” konstrukciókkal is elvégezhetők a megfelelő feladatok. A PC-gyártóknak így új stratégia után kell nézniük, ha tartani akarják az eddigi kényelmes növekedési pályát.

A Business Week elemzése >>

Drámai fordulat az amerikai PC-piacon

Az amerikai gazdaságtörténetben példátlan fordulat állhat elő, ha az IDC piackutató felmérése beigazolódik (Az IDC felmérései >>), s az idén több mint 6 százalékkal visszaesik a tengerentúlon a személyi számítógépek piacának forgalma. A PC-k történelmében ez lenne az első eset, hogy egy évet nem növekedéssel zárnak az eladások. Az év közbeni gazdasági adatok miatt negatívra fordult előrejelzés a világpiaci mutatókat is visszaveti.

A piac lassulását már korábban is előrejelezték a szakemberek, ám visszaesésre, az eladások csökkenésére senki nem számított. 2000 végén még 2,2 százalékos növekedést prognosztizáltak az amerikai piacon.

A visszaesés nemcsak a tengeren túlon érezteti hatását: az IDC a világpiaci keresletnél is már csak 5,8 százalékos növekedéssel számol, a korábbi 10,3 helyett. Ennek oka, hogy Nyugat-Európában mérséklődik a vásárlási kedv, és az ázsiai országokban két év kivételesen magas emelkedése után szintén lassul a növekedés.

Mi lesz a PC-gyártó cégekkel? 2Mi a helyzet Magyarországon?

Az IDC regionális felmérése szerint a tavalyi esztendőben 12,5 százalékos növekedést értek el a kelet-európai országok a PC-eladások terén. Az eladott PC-k összértéke így elérte a 3,83 milliárd dollárt.

Amíg tehát a világpiac lassulásáról szólnak a híradások, a régió dinamikus növekedést tud felmutatni. Ezen azonban nincs mit csodálkozni, hiszen ezek az országok még így is jelentős lemaradásban vannak számítógép-használat terén.

Magyarországon tavaly 213 150 gépet adtak el, közel 275 millió dollár értékben. Ezzel a negyedik helyen zártuk az évet a régión belül (az első pozíciót Oroszország érdemelte ki).

Árral szemben?

Magyarországon a kedvezőtlen nemzetközi folyamatot ellensúlyozhatja a kormányzati informatikai programok beindulása és a közepes, illetve kisméretű cégeknél már tavaly óta dinamikusan növekvő számítástechnikai kereslet. A kisebb cégek részéről erősödő informatikai beruházási igény jól érzékelhető a hazai piacon.

Jelentősen élénkült a kis- és középvállalati kör által támasztott kereslet, ám elemzők hozzáteszik, hogy az otthoni felhasználók körében is jelentősen növekedtek az eladások. A családok és a pedagógusok ráadásul számos kedvezményben részesülnek – a cél minél szélesebb körben terjeszteni a PC-használatot.

A Széchenyi Terv Információs társadalom- és gazdaságfejlesztési programja >>

A magyar piac tehát akár függetlenítheti is magát a nemzetközi tendenciáktól. Ám előbb-utóbb nálunk is véget érhet az aranykorszak. A piacon azok maradhatnak talpon, akik új, komoly érdeklődést kiváltó termékekkel állnak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik