Belföld

FigyelőBarométer – június 22.

Azonosította a gyártásvezető kezenyomát az írásszakértő (+1). Mikola Istvánt kihozta a sodrából Hávelné Szatmári Katalin (-1). A botrányok közt a kiszolgálás zavartalan (+1). Emelkedik a Barométer!

Valaki köpött…

Rozsdásodik az ezüsthajó. Egyébként nem fordulhatna elő, hogy az alkalmazottak közül valaki kicsen a társaságtól egy dokumentumot, amely az írásszakértő véleménye szerint alkalmas a szerző azonosítására. Hirtelen nem a filmforgatókönyv lett az érték, hanem a büdzsé széljegyzetei, mert a pikáns részletekből arra lehet következtetni, hogy túlmértezték a költségvetést. A Magyar Hírlap részletesen ismerteti, hogyan lehet pénzt kivenni az állami támogatásból.

A papírok szerint szándékosan megnövelték többek között a produceri költségeket (5 millió forinttal), a kellékekét (14 millióval), a szállítást (11 millióval) és a díszletépítést (13 millióval). Az Ezüsthajónál végzett számítás szerint a két büdzsé között nettó 84 milliós különbség érhető el, ehhez hozzászámították a cégnek járó szervezési díj nagyobbik hányadát (56 milliót), és további 15 milliós várható megtakarítással kalkuláltak.

Az írás szófordulatai árulkodóak: “a különbség 75 százalékát a megbeszélt tételekre tettem”, “a maradékot szétszórtam olyan sorok között, ami szintén kivehető”, “ebből kell levonni azt a költséget, amibe a pénz kivétele kerül”, “valós kiigazítás”, “a két költségvetés közti nettó különbség”, “várható megtakarítás”.

Aki látott már költségvetést, az ezt nem tudja elképzelni. Vállalkozók, hivatalos szervek képviselői nem így szokták egymással közölni, hogy mit bír el a költségvetés. Tehát nem normális, ami az Ezüsthajóval történt. Jobb lesz gyanakodni.

Helyszíni közvetítés…

Nagy nyilvánosság előtt, az m1-en, Mikola István, egészségügyi miniszter úgy érezte, hogy erélyesen kell fellépnie Hávelné Szatmári Katalinnal szemben, mert a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke riogatja a magyar lakosságot, 10 százalékos áremelésről beszél, és ezt alaptalanul teszi, valamint – a miniszter előtt ismeretlen okból – tárgyalás helyett mindenáron demonstrálni akar, amihez törvénytelen eszközöket használ fel: a patikákban, a betegek körében a tárca ellen lázít. Hávelné kedvesen és röviden válaszolt a neki hagyott maradék időben. Még soha nem látszott ilyen meglepettnek Baló György, mint amikor a miniszter kioktatásait hallgatta. Valahogy érzékeltetni szerette volna, hogy hölgy van a társaságban, de belátta, erre most senki sem kiváncsi. A miniszter kategórikusan kijelentette, hogy az elnök a kamara védőbástyája mögé bújva csak szűk csoportérdeket képvisel, mire Szatmári Katalin meghívta a minisztert a szombati közgyűlésre. Most itt tartunk. Ez a magyar gazdaság egyik szelete. Szabályozásról folyik a vita, olyan hangon, mintha Kaukázusi krétakör lenne a műsor címe.

A botrányok idején a kiszolgálás zavartalan

Kivételesen együtt érdemes vizsgálni a nap fontosabb eseményeit. Szorgosak a bíróságok: elrendelték Szabadi Béla és a fehérvári maffiával jó kapcsolatban lévő egyik rendőr és korábbi főnöke, valamint egy ügyvédnő előzetes letartóztatását. A román kormányfő minden korábbi kétoldalú szerződés felmondását fontolgatja, mert a belügyeikbe való beavatkozásnak tekinti a státustörvényt. Ez sok üzleti megállapodást, vámegyezményt érinthet. Cáfolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy megkerülték volna a parlamentet négy F16-os megrendelésével. Vagyis az amerikai dokumentum a téves. Hamarosan ebből is parlamenti bizottság lesz. Dolga lesz a legfőbb ügyésznek a kincstári ingatlanok szétosztásával is, mert aránytalanul sok jutott a koalíciónak – állítja az SZDSZ. A másik oldalon a válasz: helyre kell állítani a rendszerváltás óta kialakult arányatlanságokat. Beleírtak a törvény elfogadása után a szövegbe a PM-ben, hogy hamar kerülhessen birtokon belül a Magyar Posta – ki sem nyomtatják a közlönyt, újabb szavazást kell elrendelni. A Postabanknál amúgy is súlyos a helyzet, a személyi döntések miatt felügyeleti intézkedésre ragadtatta magát az APTF – a működőképesség megőrzése érdekében.

Csak nehogy elvonja az üzlet normális működésétől a figyelmet ez a sok vacak ügy. Mert az lenne az igazi baj…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik