Belföld

Szabadegyetem a Trafóban – Kulturális ajánló

A Kortárs Művészeti Egyetem megrendezésével a Műhely Alapítvány és a Trafó lehetőséget kíván adni minden érdeklődőnek, hogy betekintést nyerhessen a kortárs előadó-művészetek történetébe, különböző irányzataiba.

Szabadegyetem a Trafóban – Kulturális ajánló 1Kortárs Művészeti Egyetem a Műhely Alapítvány szervezésében, szabadegyetem a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2001. június 18-23. között.

Meghívott előadók: Fuchs Lívia tánctörténész, Faragó Béla zeneszerző, Rényi András esztéta.

A hatnapos sorozat keretében elhangzó előadások igyekeznek felvázolni a kortárs művészet egyes területeinek aktuális tendenciáit, középponti problémáit.

Szabadegyetem a Trafóban – Kulturális ajánló 2 A három meghívott előadó saját szakterületén belül nagyjából azonos kérdéskört vizsgál: a test és a tér viszonyának lehetséges módjait a táncban, a zenében, filmen és fotón. Az előadássorozat Faragó Béla két napos zenei workshopjával kezdődik. A történeti és elméleti áttekintésen kívül a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják a hangszerek nélküli improvizációt beszédhanggal, énekhanggal, énekelt szövegekkel, testhangokkal (taps, lépések stb.). Fuchs Lívia videóillusztrációk segítségével mutatja be a tér használatának új módjait, illetve a tér által meghatározott testet mint a táncos “hangszerét”.

Rényi András Peter Greenaway Párnakönyv, Derek Jarman Caravaggio című filmjén, Cindy Sherman képein és Bartók Béla – Lengyel Menyhért A csodálatos mandarinjának különböző koreográfiáin (Jochen Ulrich, Bozsik Yvette) keresztül vizsgálja a “posztmodern testet”.

A három különböző területet tehát ez a központi téma fűzi össze, hiszen a kortárs művészet egyik fontos kérdése a test mibenléte, illetve jelenlétének tapasztalata, amit a kultúra fokozódó mediatizáltsága és a “virtuális valóság” kihívása tesz egyre megkerülhetetlenebbé.

A jövőben bővíteni szeretnénk a Kortárs Művészeti Egyetem programjainak, témáinak és előadóinak körét, és úgy tervezzük, hogy valamilyen formában évente többször is megrendezzük, mert úgy érezzük, hiányt pótol: szükség van egy olyan fórumra, ahol nemcsak szakemberek, hanem diákok, érdeklődők, fiatal újságírók, a közönség tagjai is közelebb kerülhetnek a kortárs művészet alkotásaihoz, segítséget kaphatnak ezek befogadásához. A szabadegyetem programjain való részvétel ingyenes.

További információ: Műhely Alapítvány, (06-1)- 456-2045

Ajánlott videó

Olvasói sztorik