Belföld

Mérföldkő a NEUSIEDLER AG. életében

Minőség, innováció, nemzetközi jelenlét és csapatmunka - a NEUSIEDLER AG négy tartóoszlopa - az alapja az irodai kommunikációs papírok egyik legnagyobb európai gyártója sikereinek, és erőteljes expanzív stratégiájának.

Minőség, innováció, nemzetközi jelenlét és csapatmunka – a NEUSIEDLER AG négy tartóoszlopa – az alapja az irodai kommunikációs papírok egyik legnagyobb európai gyártója sikereinek, és erőteljes expanzív stratégiájának. A NEUSIEDLER-nél elégedetten tekintenek vissza a közelmúlt sikereire, amely egyértelműen a legmozgalmasabb időszak volt a cég megalapítása óta.

Egészséges növekedés a számok tükrében
A 2000. év már sorozatban a hatodik olyan esztendő volt, amelyben növekedett a NEUSIEDLER eredménye. Az üzemi eredmény közel 80 %-al, 69 millió eurora nőtt, amivel újabb rekordot döntött. A csoport 75.2000 tonnás termelési volumene 53 %-al haladta meg az előző évi 49.3000 tonnát. Az értékesítés nagysága, (amely 1999-ben 527.000 tonna volt) 759.000 tonnára szökött fel. Mindezzel párhuzamosan a konszolidált forgalom 75 %-al, 796 millió eurora nőtt.

A kitűnő eredményt a kedvezőtlen keretfeltételek ellenére sikerült elérni: a 2000. év során a NEUSIEDLER-nek a cellulóz 59 %-os drágulását kellett elszenvednie, aminek következtében az árrés a papírárak emelkedése ellenére 25 %-al az 1999-es szint alatt maradt.

A nagyarányú fejlődésnek több összetevője van. Döntően befolyásolta egyrészt a csoport két legújabb tagja – a NEUSIEDLER Hadera és az SCP Ruzomberok – által elért pozitív eredmény, másrészt egyes termékekből az értékesítési mennyiségek jelentős emelkedése. Számottevően nőtt a speciális termékek részesedése a teljes választékból. Következetes költségcsökkentést hajtottunk végre, valamint optimalizáltuk a termelést.

A NEUSIEDLER Hadera most először került be az egész üzleti év konszolidált mérlegébe, míg 2000. július 1-től az SCP Ruzomberokot is bevontuk a csoport mérlegébe.

A cél teljesült: 1 millió tonna
Amikor 1995-ben meghatároztuk a célt – évi 1 millió tonna termelő kapacitás elérése – és a hozzá vezető utat – expanzió Kelet-Európa és a Közel-Kelet irányába – bizonyosan senki sem számolt azzal, hogy ezt már öt évvel később elérjük: Szlovákia legnagyobb papírgyára, a Severoslovenské Celulózky a Papierne a.s. (SCP Ruzomberok) 50 %-os részesedésének megszerzésével a csoport évi össztermelése 1 millió tonna fölé emelkedett.

A Mondi Europe a NEUSIEDLER 100 százalékos tulajdonosa
Az AssiDomän csomagolóipari csoport átvételével szükségessé vált a Frantschach csoport átszervezése. Egyrészt az akvizíció finanszírozása céljából, másrészt, hogy a NEUSIEDLER- t továbbra is a sikeres expanziós pályán tartsa, a Frantschach-t a cég sokéves partnerére, a Mondi Europe-ra bízta. A Mondi így a NEUSIEDLER 100 %-os tulajdonosává vált.
A Frantschachnak a NEUSIEDLER-ben lévő 51%-os részesedése került a Mondi Europe Ltd. tulajdonába. A Mondi anyavállalata, az Anglo American csoport pénzügyi erejével a háttérben a NEUSIEDLER fokozott lehetőséget kapott helyzetének a papíriparban való további erősítésére.

A menedzsment folyamatossága szavatolva
A NEUSIEDLER menedzsmentjére és vállalati stratégiájára a tulajdonosváltás nincs hatással. Az irodai kommunikációs papírok egyik világméretekben vezető gyártójaként vállalatunk a jövőben is következetesen és sikeresen folytatja a megkezdett utat. A NEUSIEDLER AG igazgatóságának tagjai továbbra is Mag. Günther Hassler, Dipl.-Ing. Kurt Mitterböck és Dkfm. Josef Welsersheimb. A felügyelő bizottság elnöke változatlanul Dr. Veit Sorger.

A NEUSIEDLER a márkákra helyezi a hangsúlyt
A NEUSIEDLER következetes és egységes márkakommunikációt és szlogent fejlesztett ki. E stratégia része az egyes termékmárkák erősítésére. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a vállalat sokrétű törekvéseinek, gazdasági, technikai, ökológiai és társadalmi téren elért kimagasló eredményeinek közös elnevezést adjunk. Így született meg az új szlogen, a NEUSIEDLER PaperIntelligence, amely azokat a szempontokat emeli ki, amelyek a NEUSIEDLER-t sok éve jellemzik: első osztályú minőség, innovatív termékek, nemzetközi siker és eredményes team-munka.

Kilátások 2001-re
A NEUSIEDLER csoport derűlátással tekint az új üzleti év elé. A cellulózárakban 2000 végén bekövetkezett fordulat után a következő hónapokban további árcsökkenés várható. Az év eleji élénk kereslet miatt a papírárak tarthatók és a múlt évi árrés-csökkenés részben pótolható. Az egyik idei súlypontként a speciális termékek részesedésének növelését határozták.

Az elmúlt évek akvizíciói és a vállalat ezzel összefüggő növekedése új követelményeket állítanak a csoport vezetése elé is; ezeknek cégünk a holdingstruktúrára való átállással felel meg.

A termelékenység további emelése és az SCP Ruzomberok eredményes integrálása az idén is lehetővé teszi az elmúlt évek sikeres fejlődésének folytatását és az eredmény további növelését.

Budapest, 2001. április

További információért kérjük keresse:

NEUSIEDLER AG
Mag. Günther Hassler
Tel: 00-43-747-550-00
e-mail: g.hassler@neusiedler.at

Haslinger, Keck. PR GmbH
Dr. Gabriele Heindl, Tel: 00-43-171-381-51
e-mail: gh@haslinger-keck.co.at

Ajánlott videó

Olvasói sztorik