Belföld

FigyelőBarométer – június 7.

Választások Nagy-Britanniában: munkáspárti győzelemmel szabaddá válhat az út az euró előtt (+1). Bizonytalanság a devizaliberalizáció kapcsán (-1). Ma kezdődik a könyvhét és az olvasás éve (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Ma járulnak a brit választópolgárok az urnák elé, hogy eldöntsék, melyik párt alakíthasson kormányt a következő évekre. A Tony Blair vezette Munkáspárt biztosan vezet a választási hajrában, így minden bizonnyal megőrzi parlamenti többségét. “Gazdasági stabilitás, alacsony jelzálogkamatok és számos új munkahely” – ez Blair korántsem újszerű gazdasági kampányának lényege. A szigetország lakói azonban nemcsak erről szavaznak ma, hanem a font jövőjéről is. A munkáspárti elképzelésekben ugyanis a közös európai valuta minél előbbi bevezetése szerepel – ez azonban sok brit akaratával ütközik. Nagy-Britannia ugyanis emlékezetes körülmények között kimaradt az Európai Gazdasági és Monetáris Unióból, és a közös valuta azóta is meglehetősen népszerűtlen arrafelé. Ehhez persze az euró drámai, 27 százalékos értékvesztése is hozzájárult, ami nagyban segítette a brit gazdaságot. Blairék azonban nem akarnak kimaradni a monetáris unióból, és ezt a piacok is tudják: a munkáspárti győzelem előszele már érződik, a font 15 éves mélypontjára zuhant a dollárral szemben. A kérdést természetesen népszavazás útján döntik majd el, ha elérkezik a megfelelő időpont. A gyengülő euró nem kedves az erős nemzeti valuta mámorában lebegő briteknek. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a betegeskedő európai pénz többek között éppen amiatt nem vált eléggé népszerűvé, mert az európai polgárok és országok egy része nem igazán akarja elfogadni. Talán ebben segíthet egy munkáspárti győzelem.

Bár már ebben a hónapban teljesen konvertibilissé válik a forint, érezhető némi bizonytalanság a jogszabályok körül. A hatályos törvényeket ugyanis csak az őszi időszakban lehet módosítani, és mivel kormányrendelettel nem lehet a törvényeket felülírni, így furcsa ellentmondások keletkezhetnek. Elvileg a hatóságok a törvény módosításáig még eljárást indíthatnak deviza-bűncselekmény miatt – annak ellenére, hogy a forint szabadon átválthatóvá vált. A Népszabadság információi szerint ráadásul a módosítandó törvények listája még korántsem teljes, és azt sem tudni, hogy egyáltalában kell-e őket módosítani. A forint árfolyamsávjának hirtelen kiszélesítése magával húzta ezt a lépést is, kötelező volt megtenni. Úgy látszik azonban, hogy míg a makroközgazdászok felkészültek a változtatásra, a jogászok még némi elmaradásban vannak…

Az sem elképzelhetetlen, hogy a Pénzügyminisztérium a kárpótlási jegy felhasználását is szabaddá teszi minden tulajdonos számára földvásárlásra, privatizációra, önkormányzati vagyon megvásárlására. Folynak az egyeztetések.

Ma kezdődik a 72. könyvhét Budapesten, ahol a könyvkiadók 192 érdekes újdonságot kínálnak az érdeklődőknek. Bár továbbra is a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb, egyre kelendőbbek a szépirodalmi és a szakmai témájú könyvek is. A ’90-es évek közepén meglehetősen megcsappant könyvkereslet mintha mára ismét magára talált volna. Ismét elkezdtünk olvasni, és a könyvkiadás is újra nagy üzletté vált. Persze nem mindenhol. Az idei könyvhéten 1983 forint az átlagár – tavaly 1613 forint volt. A magas árakat még mindig sokan nem tudják megfizetni. Talán ebben segíthet a nyugati mintára nálunk is bevezetésre kerülő program, az “olvasás éve”, amely főleg a fiatalabb korosztállyal igyekszik megismertetni az olvasás örömeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik