Belföld

Dr. Medgyessy Péter életrajza

Dr. Medgyessy Péter 1942-ben született Budapesten. A budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen végzett 1966-ban, ugyanott szerzett doktori címet is. Jól beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul.

Szakmai pályafutását a Pénzügyminisztériumban kezdte, ott dolgozott 1966-1986. között, különböző fontos beosztásokban. Dolgozott a közgazdasági főosztályon, az árfőosztályon, a nemzetközi pénzügyek főosztályán, majd az állami költségvetési főosztály vezetője, később pénzügyminiszter-helyettes volt. 1987-ben pénzügyminiszter. Hetényi István mellett nagy szerepet vállalt a kétszintű bankrendszer és bankreform előkészítésében. A parlament elé terjesztette l987. végén az európai szerkezetű új adórendszert, amely a piacgazdaság egyik fontos feltétele volt.

1988-1989. között gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes, a Németh Miklós vezette rendszerváltó-reformer kormányban. Irányítja a gazdasági liberalizáció folyamatát, a társasági törvény előkészítését, amely a privatizáció alapjait teremtette meg.

1990 és 1994 között a Magyar Paribas (a Paribas Csoport tagja), elnök-vezérigazgatója. 1994. őszétől 1996. február 29-éig a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, azzal a feladattal, hogy a bank átalakulását megszervezze, erősítse a bank piaci orientációját, valamint a bank eszközeivel segítse a gazdasági átalakulást, a nemzeti fejlesztési politika megformálását.

1996. március 1-jétől 1998. júliusáig újból pénzügyminiszter. A gazdasági konszolidáció sikeres megvalósítása mellett fő törekvése a fenntartható gazdasági növekedés elindítása, az infláció mérséklése és az államháztartási reform beindítása volt. A parlament elé terjeszti az európai stílusú nyugdíjreformot.

Nagyszámú költségvetési és árfolyam-politikával, valamint a monetáris rendszerrel foglalkozó cikke jelent meg magyar és külföldi pénzügyi és gazdasági szaklapokban, számos kongresszuson tartott, illetve tart rendszeresen előadást, így a davosi World Economic Forumon, Salzburgban, St Gallenben, Genfben, Bécsben, Párizsban.

Korábban az International Institute of Public Finance (Saarbrücken) Igazgatótanácsának tagja, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, a davosi World Economic Forum 20 tagú tanácsadó testületének tagja. A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola tanára.

Jelenleg az Inter-Európa Bank Rt. elnöke és az Atlasz Biztosító Társaság igazgatótanácsának alelnöke.

Kitüntetései:
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (1998)
A francia Becsületrend lovagja (2000)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik