Belföld

Egy óra alatt előkerült az I-fleetes kamion

A gyanútlan tolvajok, akik tegnap este Litvániában elloptak egy Magyar kamiont nem sejtették, hogy a járműben műholdas gépjárműkövető rendszert szereltetett a tulajdonos Cs-kertrans Kft.

A magyar fejlesztésű szoftver segítségével 15 méternyi pontossággal meg lehetett állapítani a kamion pozícióját a Litván utakon. A gépjárműről SMS formájában érkező adatok a cég telephelyén, Bekecsen elhelyezett számítógépes térképen automatikusan jelezték a kamion helyét és, azt is hogy milyen sebességgel halad vagy éppen mikor áll meg. A térképet és az információkat az I-fleet rendszer gyártója és forgalmazója az I-Cell Kft. munkatársai továbbították a Litván rendőrségnek, így a kamionvadászat 1 órán belül sikeresen lezárult. Előkerült a közel 20 millió forintot érő kamion és a kétszer ennyit érő rakomány is. Az I-fleet nem csak a flotta irányítására alkalmas, hanem gyorsíthatja a rendőrségi nyomozást is.

Az I-Cell Kft.

Az i-Cell Kft.-t a Borland Magyarország és magyar magánszemélyek alapították 1996-ban. Ez év februárjában a Hungarian Innovative Technologies Fund közel 500,000 USD-t fektetett be az I-Cell Kft-be. A cég professzionális m-business és m-commerce megoldásokat alakít ki és ezzel új megoldásokat kínál az e-business piaci szereplőinek. Teszi mindezt a telekommunikációs és informatikai rendszerek összefonódásából eredő új lehetőségeket, high-tech kommunikációs rendszereket hasznosításával és kiaknázásával.
Megoldásaink alapja a legmodernebb kommunikácós technológiák integrált hasznosítása, ezek az Internet, a GSM, a WAP, és a GPS. Komplex megoldásokat kínálunk a B2B, B2C megvalósításokhoz Internet, Intranet és Extranet környezetben egyaránt.
A cég jelenleg Magyarországon piacvezető a műholdas járműkövető rendszerek területén.

I-Fleet műholdas gépjárműkövető- és irányító rendszer

A közúti fuvarozó cégek számára kifejlesztett i-Fleet műholdas gépjárműkövető- és irányítórendszer a GPS, a GSM és az Internet technológia együttes felhasználásával a legmodernebb flottafelügyeletet biztosítja, jelenleg több mint 20 cég 1500 gépjárműje számára Magyarországon. Ezzel 80% piaci részesedést ért el ebben a szegmensben. A két legnagyobb magyar szállítmányozó vállalat az I-Cell Kft.-t bízta meg flotta managementjének kidolgozásával.

Az I-fleet műholdas járműkövető rendszerrel költségcsökkenést érhetnek el a fuvarozó és szállítmányozó cégek. A megtakarítások a kommunikáció, a gépjármű üzemeltetés és az adminisztráció területén jelentkeznek. Ennek köszönhetően a befektetések nagyságrendileg egy, másfél év alatt megtérülnek. Az MKFE (Magyar Közúti Fuvarozók Országos Egyesülete) szervezésében kedvező hitel vagy lízing konstrukcióban is megvásárolható az I-fleet rendszere.

Mit tesz lehetővé az i-Fleet rendszer?
– A gépjárműpark távfelügyeletét,
– A gépjárművezetők hatékonyabb ellenőrzését,
– A gyors és egyszerű kommunikációt a fuvaros és a cég között
– A járműről érkező adatok gyors elemzését

Hogy működik a kábel nélküli adatátvitel a jármű és a cég között?

1. a terminált beépitjük a járműbe
2. a dispécser központban valósul meg a jármű menedzsmentje

A Cs-kertrans Kft.

A Bekecsi (Miskolchoz közel található Bekecs) szállítmányozó cég tulajdonosa elmondta, nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy pont most történt a kamionlopás, ugyanis másfél hónapja vásárolta meg az I-fleetet műholdas gépjárműkövető- és irányító rendszerét.

A kamion hűtőgépeket szállított és a fuvarozók megálltak, hogy a hétvége előtt bevásároljanak, mire visszamentek a kamion eltűnt. A fuvarosok a szállítmány átvizsgálása után folytathatják útjukat a célállomás felé.

Kiderült, hogy a parkolóból még egy kamiont elloptak, – ebben nem volt gépjárműkövető rendszer – és még nem találtak meg a Litván rendőrök.

A tolvajok

A tolvajok nem tudhatták, hogy a kamion szélvédőjén elhelyezett kis antennához egy komplett műholdas gépjárműkövető- és irányító rendszer tartozik, ami a GSM rendszeren keresztül SMS formájában folyamatosan adatokat küld a kamion tulajdonosa számára (egy diszpécserközpontba) a jármű pozíciójáról, sebességéről, üzemanyagszintjéről és egyéb paraméterekről.

A Litván rendőrség Kaunas közelében elfogta a tolvajokat, akik kihallgatása jelenleg is folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik