Belföld

Hogyan és mit egyen, akinek kevés az ideje?

Az egészséges táplálkozás a stressznek gyakran kitett menedzserek számára különösen fontos. Olvassa el tanácsainkat, mit és hogyan fogyasszon!

Hogyan és mit egyen, akinek kevés az ideje? 1Egész nap fejfájásra panaszkodik? Fáj a gyomra? Nem tud koncentrálni? Hamar elfárad, sőt már fáradtan is ébred? Lehet, hogy nem túlterheltségről van szó, hanem az étkezési szokásaival van baj. Ne feledje, egészséget nem lehet pénzért venni, rengeteg tehet viszont annak érdekében, hogy elébe menjen a nem kívánt betegségnek.

Testünk jelzéseiAz egészség is megsínyli a folyamatos feszített életritmust, a stresszt! Ennek leggyakoribb megnyilvánulási formája a szívtáji fájdalom, szívinfarktus, koszorúér-bántalmak, magas vérnyomás, emésztési zavarok, gyomorfekély.

Menedzserbetegség

A menedzserbetegség szívvel kapcsolatos klasszikus megnyilvánulásai mellett emésztési, mozgásszervi és központi idegrendszeri problémák is felléphetnek. Rejtett tünetei mellett vannak kevésbé titkolhatók is. Ezek közé tartozik a nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkező hajhullás és a szexuális teljesítőképesség csökkenése. Érdekes tény, hogy a haj hullása főként női vezetőknél figyelhető meg.

Fokozott testi és lelki igénybevételnél a szervezet egészének vérellátása jelentősem megváltozik. Szakértők szerint részben ezzel, részben pedig a hormonális egyensúly felborulásával magyarázható mind a hajhullás, mind az impotencia. Szakemberek úgy vélik, a siker hajszolása terén sem árt a mértékletesség.

Hogyan és mit egyen, akinek kevés az ideje? 2Ne féljen a társadalmi előítéletektől!

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ha észleli is magán a fenti betegségek tüneteit és orvoshoz fordul, vajon vállalja-e a kezelést, igénybe veszi-e a szakorvos segítségét. A névtelenül készített közvélemény-kutatások eredményei legalábbis meghökkentőek és elszomorítóak: nagyon sokan tisztában vannak ugyan betegségükkel, mégsem vállalják a kúrát.

Az indok pedig: ha így tenne, akkor kizökkenne megszokott életritmusából. S ami talán még ennél is fenyegetőbb: hogyan közölné mindezt környezetével? A társadalmi elvárások szerint egy jó főnök nem lehet beteg. Mindig erős, és nem szorul holmi orvosi segítségre, különben oda a tekintélye. Számoljon le ezzel a téves nézettel, és tegyen meg mindent azért, hogy egészséges életmódot éljen!

Ha kíváncsi……a részletekre, olvassa el ezt is:

A hazai étkezési szokások

Túlsúlyosak vagyunk

Mit együnk?

A vitaminok is fontosak

Milyen ritmusban étkezzünk?

A tápanyagok napi megoszlása sem mellékes. Nem lehet véletlenszerű, esetleges. A hirtelen teljesítménycsökkenés megelőzése érdekében úgy kell megtervezni a napi étkezések számát és a táplálék mennyiségét, hogy mindig megfelelő energiatartalék álljon rendelkezésre.

Az egyik hiba: elmulasztani a tartalmas reggelit. Ha ébredés után mindössze egy kávét iszik, annak elsősorban a hosszú távú memóriája látja kárát elkerülhetetlenül, már a délelőtt közepére. A titok: könnyű, gyakori étkezések, amelyek biztosítják a szükséges energiát, de megóvnak attól, hogy az emésztőszervek irányába tartó túlzott vértódulás elvonja az energiát a “nemesebb” folyamatoktól.

Néhány jó tanács:

• Étkezzen naponta háromszor akkor is, ha a diéta mellett dönt!

• Lehetőleg délig fogyassza el ebédjét, vacsorára már csak keveset egyen!

• Csökkentse húsfogyasztását heti két alkalomra!

• Munkaközi szünetekben rágcsáljon földimogyorót, ami jót tesz a szívnek! De csak módjával, a túl sok só a vérnyomásra lehet káros hatással.

• A repülőgépeken felszolgált gyorsételek aligha használnak szervezetünknek, de még mindig jobban jár velük, mint ha kihagyná az étkezést!

• Üzleti ebédeken válassza az egyszerű, könnyen emészthető ételeket! A kiadós étkezést inkább máskorra időzítse! Bár a fűszeres, szószos táplálék kínáltatja magát, ne engedjen a csábításnak! Fogyasszon helyettük inkább halat, ami jót tesz szervezete keringési rendszerének!

• A családi ebéd után tegyen rövid sétát az emésztés segítésére és az agyi vérkeringés serkentésére.

A megfelelő szellemi teljesítmény eléréséhez feltétlen szükség van tehát a helyes táplálkozásra, s amivel szintén hozzájárul a jobb teljesítményhez, a mindennapi akadályok könnyebb leküzdéséhez, az a rendszeres testmozgás. Ne lustuljon el, ne keressen kifogásokat, hogy ma nincs ideje, túl fáradt. Éppen a sport életmódszerű elfogadása segíti ahhoz, hogy ne legyen fáradékonyabb, vidáman teljenek napjai.

A cikk elkészítésében az OXIVIT Egészségügyi Szolgáltató és Ellátó Kft. tanácsai voltak segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik