Belföld

Credigen

A Credigen Pénzügyi Szolgáltató Rt.-t 100 millió forintos alaptőkével 1998 októberében alapították. Tulajdonosai, a francia Banque Sofinco SA (a Crédit Agricole százszázalékos tulajdonú leánybankja) és a Magyarországon bejegyzett Euroleasing Rt.

Működési engedélyt 1999 januárjában kapott az ÁPTF-től, s tényleges tevékenységét – a fogyasztási hitelezést – 1999 márciusában kezdte meg 250 millió forintos alaptőkével. Az azóta keletkezett veszteségek rendezésére több alkalommal hajtottak végre tőkeemelést, illetve -leszállítást.

A vállalkozás által kínált fogyasztási hitelek mintegy 500-600 partnercég ezer kereskedelmi egységében érhetők el, a kihelyezett összeg tavaly megközelítette az 5 milliárd forintot.

A francia tulajdonos tavaly nyáron 2 milliárd forintos jegyzett tőkével alapította meg a Credigen Bank Rt.-t, amely elsősorban fogyasztási és személyi hiteleket nyújt a lakosság számára, emellett gépjármű-finanszírozással is foglalkozik Az új bank kezdetben a pénzügyi szolgáltató cég ügyfélkörét szolgálja ki.

A bővített tevékenység – a bank indulási költségei ellenére – az elképzelések szerint ebben az évben 150-200 millió forintra mérsékelheti a csoport 1999-es 300 millió forintos veszteségét, s 2001-re pedig már nullszaldós eredményt várnak. A tervek szerint a két bank hamarosan összeolvad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik