Belföld

7. Pénzügyi terv

Bár többnyire nem könnyű előre jelezni hosszabb távú előrejelzéseket adni egy Internet-vállalkozás számára, meg kell próbálnia előre jelezni a vállalkozás bevételét, kiadásait (beleértve a fix és változó költségeket is), cash flow-ját és forgótőkéjét.

Készítsen pro-forma nyereség-kimutatásokat és mérleget valamennyi vizsgált időszakra. (A vizsgált időszak évekre vezessen előre, és az első év részletesebb -negyedéves vagy havi- bontásban szerepeljen.) Gondoskodjon róla, hogy a modelleket könnyű kezelni és új adatokkal feltöltve újra futtatni.

A pénzügyi terv készítése során a következőekre legyen különös tekintettel:

• Tegye explicitté feltételezéseit, és bizonyítsa azok igazát külső kutatási eredményekkel vagy saját logikájával.

• Demonstrálja a vállalkozás növekedési lehetőségeit egy például 3-5 éves időtartam alatt.

• Milyen költségei vannak a vállalkozás üzletmenetének? Milyen egyszeri költségek merülnek fel az induláskor?

• Prezentáljon különböző eseteket (forgatókönyveket), ahol az árbevétel, költségek és cash flow különböző feltételezések szerint változik. Modellezze ezt rövid- s hosszú távra is. Vizsgálja meg, melyek a kulcstényezők, és milyen hatásuk van a vállalkozás pénzügyire. Például: mi történik akkor, ha az értékesítés csökken 20%-kal, vagy a szállítói költségek 30%-kal emelkednek, vagy mindkettő egyszerre történik meg? Hogyan hat ez a cash flow-ra és a nyereségre?

• Amennyiben előre látható, hogy több körben lesz szükséges tőkét bevonni, mint ahogy ez gyakran megesik a technológiai vállalatokkal, jelezze előre a további tőkeemelések várható időzítését és a hozzájuk rendelhető teljesítmény-mérést (milestones).

• Különös gonddal foglalkozzon a jelenlegi és jövőbeli fedezeti- és nyereséghányadokkal (marginok), felmérvén a konkurencia hatásait is.

• Tartsa meg a tervet a realitások talaján. kerülje a túlzott optimizmust.

• Jelezze a jövőbeli nehézségeket és kihívásokat, és hogy hogyan fognak megfelelni ezeknek. A kockázati tőke-finanszírozók számára készítse el azon lehetséges események (rizikófaktorok) listáját, amely pozitív vagy negatív irányba jelentősen befolyásolni tudják a pénzügyi eredményeket.

Érdemes fontolóra venni egy pénzügyi vagy számviteli profi igénybevételét a pénzügyi terv elkészítésére.

| Tovább >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik