Belföld

Mikulás a tőzsdén?

Ha valaki akár még néhány héttel ezelőtt is azt mondja, hogy 7200 pontos BUX-ot hoz a nevezetes év végi Mikulás-rally a tőzsdén és ennek még örülünk is, nem hittünk volna neki.

Mikulás a tőzsdén? 1Az elmúlt néhány nap mélyrepülése után sokan azzal riogattak a pesti börzén, hogy az év végén szokásos Mikulás-rally helyett a “krampusz-krach” köszönt be. Az okok között az élen az amerikai elnökválasztást követő jogi huzavona hatásai álltak, vagyis az, hogy még mindig nem tudni, ki lesz a világ vezető gazdasági hatalmának irányítója. Ennek következményeként a tengerentúli befektetők jobbnak látták várni, a kockázatosabb techológiai papírokból kivonták a pénzüket, és ha egyáltalán vettek valamit, akkor a legbiztonságosabb blue-chip részvényeket keresték.

Eszük ágába sem jutott tehát a feltörekvő piacok valamelyikén szerencsét próbálni, főleg nem a kicsi és az utóbbi hónapokban számos kormányzati beavatkozástól sínylődő pesti tőzsdén. A gáz- és gyógyszerár vita megtette a hatását, a befektetőket elijesztettük, visszacsábítani pedig ugye mindig melósabb dolog. Erre jött még a török pénzügyi válság, ami még inkább “taccsra” vágta a feltörekvő tőzsdéket.

És akkor jött a Mikulás…

Télapó igazából Bush elnök lehetne, a gazdaságba adóvisszatérítések által több pénzt visszacsorgatni kívánó texasi szenátort mint Messiást várják a tőzsdék. Mivel pedig tegnap újabb jogi győzelmet aratott demokrata párti ellenfelével szemben, az amerikai börzék kezdtek feléledni Csipkerózsika-álmukból. Tegnap már jelentős volt a növekedés a klasszikus tőzsdén, és a “bika” ma is tiszteletét tette a Wall Streeten. Láthatóan több se kellett Budapesten ahhoz, hogy visszatérjenek a vásárlók, akik ráadásul már olyan alacsony árakat láthattak, hogy az igazából vételre ingerelhette őket.

A mai nap

Végre a bűvös 10 milliárd forintos forgalom fölött kereskedtek a börzén, az áremelkedés pedig igazán imponáló, 6,18 százalékos volt. Az óriási emelkedést a Matáv vezette, kereskedését napközben a 10 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedés miatt felső limiten fel is függesztették tíz percre.

A telekom papírok mintegy 6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, és emellett 122 forintot (12,73 százalék) tudtak erősödni, így 1080 forinton zárták a keddi napot. Az OTP részvények 600 forintos (4,66 százalék) erősödést tudtak elkönyvelni, így 13 450 forinton zártak. A bankpapír piaca volt a második legélénkebb, mintegy 1,8 milliárd forintos forgalmat generálva a piacnak. A Mol sem maradt ki az általános hosszból, sőt 220 forintot (5,2 százalék) tudott emelkedni hétfői záróárához képest, és 4450 forinton fejezte be a kereskedést.

Élénk volt a gyógyszeripari papírok piaca is. A Richterre csaknem egymilliárd forintnyi üzletet kötöttek, s emellett a részvény árfolyama 955 forintot (6,75 százalék) fejlődött, így 15 090 forinton köszönt el a keddi kereskedéstől. Az Egis mintegy 830 millió forintos forgalom kíséretében 450 forintot (4,9 százalék) erősödött, fél ötkor 9650 forintos árfolyamot mutatott.

Most mi lesz?

Jó kérdés, mondják erre a tőzsdén, ahol még mindig többségben vannak a borúlátók, akik a mai napot inkább amolyan szükséges korrekciónak tartják, mint a kívánt nagyobb áremelkedés első felvonásának. A derűlátók azonban azt emelik ki, hogy ma végre a külföldiek is megjelentek a börzén, ők pedig az elmúlt hetekben fehér hollónak számítottak.

(Készült az eBroker és a Bullholding napi összefoglalója alapján)

Ha érdekli a Figyelő elemzése, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik