Belföld

Építsünk internetes vállalkozást!

Új sorozat a FigyelőNeten a Hungary-Startup.com szakmai támogatásával. A sorozat célja, hogy a potenciális hazai kezdő internet-vállalkozókat ösztönözze vállalkozásuk elindítására, és segítséget kapjanak az előttük álló feladatokhoz.

Építsünk internetes vállalkozást! 1A magyarországi kezdő internetes vállalkozások száma a nemzetközi összehasonlításokhoz képest alacsony. Finanszírozásuk még mindig gyerekcipőben jár, és a tőkekínálat nem képes kielégíteni az igényeket. Tipikusan kevés e-vállalkozás kap még kockázati tőkét. A bankhitel pedig teljesen ismeretlen fogalom. Jellemző a saját erőből és a családtagok, ismerősök pénzéből kivitelezett vállalkozás. Míg az év első felében Csehországban mintegy 200 millió dollárt fektettek be internetes vállalkozásokba, ez az összeg Magyarországon csak mintegy 15 millió dollár volt.

Miért ilyen kevés?• Az internet-felhasználók száma rendkívül alacsony a nyugati országokhoz képest.

• Alacsony lakossági jövedelmek.

• Magas infrastrukturális és hozzáférési költségek.

• A kormányzati támogatás hiánya.

• Rizikókerülő vállalkozói kultúránk.

• A kezdőtőke hiánya.

• A vállalatépítési képességek alacsony ismerete.

• A kezdéshez szükséges infrastruktúra hiánya.

A legutóbbi fejlemények azonban kezdik könnyebbé tenni az e-vállalkozások beindítását. A növekvő internet elterjedtsége az év végére olyan szintet ér el, amely elég nagy piacot jelent sok hazai e-vállalkozás számára. A gazdaságnak jól megy, az internetes infrastrukturális költségek folyamatosan esnek, és a kormányzat is elkezdett komolyan foglalkozni az internetintenzív társadalom fejlesztésének kérdéseivel.

A helyzet a finanszírozási fronton is rohamosan javul. A tőke is megjelent a piacon, melyet az üzleti angyalok – a magánbefektetők – nyújtanak a hazai vállalkozások számára. Jelenleg folyik, és a jövőben várható olyan kockázati tőkealapok behatolása a magyar piacra, amelyek iparági specializáció szerint, nem pedig országszemszögből nézik a befektetéseket, valamint több inkubátorház is elindult.

Építsünk internetes vállalkozást! 2Az érdeklődés az internetes vállalkozások beindítása iránt tehát nő. 2000. márciusában 15 ezer hazai domain nevet adtak el. Korábban összesen 10 ezer név volt bejegyezve. Sokan beszélnek saját internetes vállalkozásuk beindításáról, sorban születnek az internetes újságcikkek, és a részvétel az internetes fórumokon exponenciálisan nő.

Cikksorozatunk részben azokat célozza meg, akik gondolkodnak saját internet-vállalkozás indításán. Nekik próbál útmutatást adni ahhoz, hogyan lássanak neki a feladatnak.

A következő cikkben, sorozatunk első részeként, a vállalkozási ötlet kidolgozásáról esik szó. >> Tovább

A témáról bővebben a http://www.hungary-startup.com oldalain is olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik