Belföld

Zsebtitkok: mennyit keres a főnök?

Ha tudni akarja, hogy mennyiért dolgozik ma egy magyar munkavállaló - vezető munkakörben, informatikusként, jogászként, mérnökként vagy akár mint bankár - kövesse figyelemmel sorozatunkat! A következő hetekben minden, fizetéseket érintő kérdésére választ talál.

Zsebtitkok: mennyit keres a főnök? 1Elsőként az irányító posztot betöltő menedzserek, vezetők zsebébe kukkantottunk be. Persze névre, cégre szóló jövedelmi listákat hiába is várnának tőlünk: ma a menedzserszerződést szigorú titoktartás védi.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) felméréséből kiderül, hogy a magyarországi menedzserek bruttó keresete az elmúlt négy évben gyakorlatilag megkétszereződött: 1997-ben 50 százalékkal, 1998-ban 25 százalékkal, 1999-ben 14,5 százalékkal nőtt, erre az évre pedig a multinacionális cégek 15-17 százalékkal, a magyar tulajdonú társaságok és vidéki termelővállalatok pedig 16 százalékkal adnak többet irányító posztokon dolgozó munkatársaiknak.

Menedzserkeresetek(Az adatok Budapestre vonatkoznak, az ország keleti régióiban 15-20 százalékkal kisebb összeggel lehet számolni.)

100 millió forint éves forgalmat meghaladó termelő cégeknél



• Bruttó alapfizetés (évente):

15-18 millió forint

• Kiegészítő jövedelmek:

garantált prémium az alapbér 20-30 százaléka

• Egyéb juttatások:

személyi használatú gépkocsi, mobiltelefon (általános)

személyre szóló életbiztosítás (gyakorisága 80 százalékos)

1 milliárd vagy afölötti éves forgalmú termelő cégeknél

• Alapfizetés (évi bruttó):

23-26 millió forint

• Kiegészítő jövedelmek:

garantált prémium az alapbér 20-30 százaléka

• Egyéb juttatások:

személyi használatú gépkocsi, mobiltelefon (általános)

személyre szóló életbiztosítás (gyakorisága 80 százalékos)

részvényopció – tőzsdén szereplő cégek esetében, általában kitűzött feladat eléréséért

árfolyamprémium, azaz a részvények átlagos árfolyam-emelkedése szorozva az éves bruttó keresettel (például: az éves kereset 24 millió Ft, árfolyamnövekmény 15% = 24.000 000 x 0,15= 3.600 000)

Pénzügyi- és telekommunikációs szektorban

• Alapfizetés (évi bruttó):

28-32 millió forint

• Kiegészítő jövedelmek:

garantált prémium az alapbér 20-30 százaléka

• Egyéb juttatások:

személyi használatú gépkocsi, mobiltelefon (általános)

személyre szóló életbiztosítás (általános)

részvényopció – általában kitűzött feladat eléréséért, egyszeri, egyösszegű (bank, biztosító esetében)

árfolyamprémium, azaz a részvények átlagos árfolyam-emelkedése szorozva az éves bruttó keresettel

egészségügyi szolgáltatás (menedzserszűrés) – ez gyakran kötelező

Mindezeken felül

• Külföldi tulajdonosi kapcsolatú cégek esetében további juttatások:

utazási kedvezmény (repülőjegy), családtagoknak is

üdülési lehetőség az anyacég külföldi pihenőházaiban

továbbképzési lehetőség az anyacég országában – ez gyakran kötelező

Forrás: a területen jártas humánerőforrás szakemberek és vezető kiválasztó cégek

Zsebtitkok: mennyit keres a főnök? 2A menedzserdíjak többsége általában személyre szóló alkufolyamat végeredménye, főképp a felsővezetői munkakörökben. Az alkalmazás általános alapfeltételei: felsőfokú szakirányú végzettség, legalább két nyelv tárgyalási szintű és egy nyelv szakmai szintű ismerete, közgazdasági végzettség és 3-5 év vezetői gyakorlat. Amint a szakemberektől megtudtuk, a menedzserszerződésekben általában nem havi, hanem évi bruttó kereset szerepel, amelynek összege függ az irányítandó társaság nagyságától, tevékenységi területétől, sőt regionális elhelyezkedésétől is.

Zsebtitkok: mennyit keres a főnök? 3Az adatok sajnos csupán tájékoztató jellegűek – de így is pontosabb képet adnak az adott pozíció munkaerő-piaci értékéről, mint például a KSH által nyilvánosságra hozott mutatók. Az adatközlők – vezető-kiválasztással foglalkozó cégek, illetve multinacionális cégek humánerőforrás szakemberei – minden esetben hangsúlyozták: egészen pontos átlagot nehéz meghatározni. Egyrészt azért, mert gyakorlatilag minden szerződés egyedi, másrészt azért, mert a követelmények oly mértékig részletesek, hogy szinte személyre szólóak. Lehet tehát, hogy egy szakember vezetői gyakorlat híján – akár a gyakorlat megszerzése érdekében is – a fenti díjazásnál jelentősen kisebb összegért elvállalja a feladatot, de olyan is előfordul, hogy valakit – például már meglévő kapcsolati tőkéje miatt – akár nagyságrenddel magasabb javadalmazásért alkalmaznak. Abban viszont egyetértettek: az irányító posztokon lévők jövedelme az elmúlt két évben megkezdte a felzárkózást a nyugat-európai átlaghoz.

A cikk elkészítésében a H. Neumann International Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik