Közélet

Robbanás Óbudán – Nem találják az eltűnteket

robbanás óbudán (robbanás óbudán, )
robbanás óbudán (robbanás óbudán, )

Két embert keresnek a romok alatt a hajnali detonáció helyszínén. Az egyik sérült már hazamehetett.

Robbanás történt, majd tűz keletkezett a III. kerületben, a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban hajnalban. Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, utóbbit már ki is engedték a kórházból.  22 embert kitelepítettek, kettőt még keresnek.

A katasztrófavédők, illetve a mentésben részt vevő egységek továbbra is keresnek két embert. Ők a felső szinten lévő lakásban laknak, ám nem lehet tudni, hogy a robbanás idején otthon tartózkodtak-e. A tűzoltók ugyanis nem “férnek hozzá” az életveszélyessé vált épülethez, mert nem lehet rálépni a födémszerkezetre.

Keresik az eltűnteket

A Hunor mentőcsapat tagjai megkezdték az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresését szerda délben. A bontási munkák megkezdése miatt biztonsági okokból lezárták a Pacsirtamező utcát. Korábban nehezítette a mentési munkálatokat, hogy az épületet csak gépekkel lehetett megközelíteni az időről időre utcára omló épületrészek miatt. A romos épületbe a Hunor mentőcsapat tagjain kívül már a tűzoltók is bejutottak. A Hunor mentőcsapat 25 tagja három keresőkutyával és speciális műszerekkel érkezett a helyszínre. Eddig nem találtak senkit a romok alatt.

Egy óriásmarkoló apránként kezdi meg a még álló falak bontását. Ezek a munkálatok egy hétig is eltarthatnak.

A HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos mentőszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése. A csapat alkalmas a veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére.

Életveszélyes az egész épület

A detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált háromszintes tetőteres épületből. Két idős asszonyt a Harrer Pál utcai idősellátó intézményben helyeztek el, a többi lakó megoldotta az elszállásolását. Többen nyaralnak, őket értesítették – tudatta az önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába.

Egy férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől. A mentők még a helyszínen infúziót adtak neki, majd az egyik kórház traumatológiai osztályára szállították – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.  A mentők a helyszínen több lakót is megvizsgáltak, egyiküket, egy idős asszonyt, aki rosszullétre panaszkodott, belgyógyászati osztályra vitték. A robbanás után öt autóval érkeztek a Tímár utcába, és egy kocsi azóta is a helyszínen van a bontást végzők esetleges sérüléseinek ellátására.

A házról közben időről időre újabb épületrészek, törmelékhalmok zuhannak le hatalmas porfelhőt keltve, ezért a tűzoltók és az időközben a helyszínre érkező Hunor mentőcsapat tagjai sem tudják megközelíteni. A szakemberek jelenleg gépekkel próbálják a ház instabil szerkezeti elemeit eltávolítani.

A Tímár utcát teljes egészében lezárták, a romok eltakarítása akár napokat, heteket is igénybe vehet.

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI / Lakatos Péter

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az épület előtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követően még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környező utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületből hatalmas, helyenként többmázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetőszerkezeti elemek szabadon állnak. A szerencsétlenséget valószínűleg gázrobbanás okozta.

Azonnali segély

A III. kerületi önkormányzat 28 500 forint támogatást adnak a hajnali robbanásban érintett lakóknak, egy nagyobb támogatási összeg folyósítása érdekében pedig csütörtökre összehívják a kerület Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottságát. A robbanás károsultjainak ügyét soron kívül intézik.

A károsultak között két gyermekes család is van. Nekik rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is nyújthat az önkormányzat, aminek összege egygyermekes család esetén 42 750 forint. Ezt azonnal megkaphatják az érintett családok.

A társasháznak volt biztosítása, gyors kártérítésben bízhatnak a lakók.

Lezárták a Pacsirtamező utcát

A rendőrség a helyszíni munkálatok biztosítása érdekében lezárta a Pacsirtamező utca Perc és Nagyszombat utca közötti szakaszát. Kora reggel a lezárást részlegesen feloldották, a Pacsirtamező utcán a Margit híd irányába egy, az Árpád híd irányába kettő sávon megindulhat a forgalom. A Tímár utca Szőlő utca és Pacsirtamező utca közé eső szakaszát a továbbiakban lezárják – közölte a rendőrség.

Olvasói sztorik